Sinds dit jaar staat er een beperking op het loon dat flexi-jobbers belastingvrij kunnen verdienen. Voor een aantal van uw flexi-jobbers zal de nieuwe 12.000 euro-grens waarschijnlijk bijna bereikt zijn. Welke concrete gevolgen heeft dit?
De nieuwe uitbreiding van het gebruik van flexi-jobs in januari van dit jaar, bracht ook een heleboel nieuwe regels en beperkingen met zich mee. Zo staat er voortaan een fiscale begrenzing van 12.000 euro per kalenderjaar op het flexi-loon. Dit wil zeggen dat elke euro boven dit bedrag bij zijn of haar belastbaar inkomen zal worden gevoegd waarop personenbelasting verschuldigd is. Hoeveel dat precies is, hangt net zoals bij het loon uit gewone arbeid af van het totale bedrag en de gezinssituatie.
Voor het bepalen van de loongrens tellen enkel die componenten mee die als werkelijk loon worden beschouwd. Naast het loon voor gewerkte uren zijn dat vooral eventuele toeslagen voor nachtwerk en werk op zon- en feestdagen, het flexi-vakantiegeld dat is inbegrepen in het loon en een eventuele eindejaarspremie. Vervoerskosten, kledijvergoeding, materiaalvergoeding, maaltijdcheques, de cao90-bonus tellen niet mee.
Hoe zal uw flexi-jobber dit concreet merken? Bij het overschrijden van de grens zijn werkgevers voortaan verplicht om bedrijfsvoorheffing (BV) in te houden. Dat gebeurt via uw sociaal bureau of sociaal secretariaat. De bedrijfsvoorheffing die zij inhouden is doorgaans redelijk correct omdat de meeste parameters bekend zijn.
Bij de flexi-jobber is dit niet het geval. U als werkgever, en bijgevolg ook uw sociaal secretariaat, weet immers niet wat uw flexi-jobber bij zijn hoofdwerkgever verdient. Bovendien gebeurt de inhouding per flexi-job.
Werknemers met meerder flexi-jobs die nergens de grens van 12.000 euro overschrijden, zullen bijgevolg geen bedrijfsvoorheffing betalen. Dat wil echter niet zeggen dat zij geen belastingen betalen. Bedrijfsvoorheffing is slechts een voorschot op de personenbelasting. Wat de werknemer te veel of te weinig betaalde aan BV wordt rechtgezet in de personenbelasting.
Gepensioneerde flexi-jobbers vormen een uitzondering op deze regel. Voor hen telt deze begrenzing niet. En ook de RSZ hanteert deze limiet niet. Flexi-loon, ook boven de 12.000 euro, is dus nog steeds volledig vrijgesteld van RSZ.
Ook voor u als werkgever verandert er niets eens die 12.000 euro-grens bereikt. Zolang de werknemer aan de voorwaarden voor een flexi-job voldoet, kan u hem of haar blijven tewerkstellen in het flexi-jobstatuut. Uw loonkost blijft ongewijzigd.
Flexi-jobbers die graag willen weten hoeveel ze al verdiend hebben, zullen zelf hun loonbrieven naast mekaar moeten leggen. Op
mycareer.be kunnen ze wel een overzicht opvragen van hun flexi-inkomsten, maar omdat deze gegevens worden opgehaald uit de trimestriële DmfA, hinken zij steeds enkele maanden achterop.
Vanaf 2025 zou een nieuwe, maandelijkse flexiloon-aangifte dit euvel oplossen.