In 2012 werd de horeca door de arbeidsinspectie uitgekozen voor een inspectiecampagne rond "psychosociale risico's". Dit initiatief maakte deel uit van de arbeidsinspectie op Europees vlak. Vijf procent van de neergelegde klachten bij de inspectie zijn immers afkomstig van werknemers uit onze sector. Dat is dubbel zoveel als het gemiddelde over alle sectoren !
De meeste klachten gingen over onaantrekkelijke arbeidsvoor-waarden, onregelmatige werktijden, overdreven werkdruk, omgang met lastige klanten en monotoon werk.
171 werkgevers kregen tussen 1 april en 30 juni 2012 een inspecteur over de vloer. 123 onder hen kregen in het najaar nog een opvolgingsinspectie. De inspecteurs bezochten hoofdzakelijk kleinere ondernemingen. Aanvankelijk bleek slechts 1 op 3 werknemers over een psychosociaal welvaartsbeleid te beschikken. Na afloop van de campagne waren dat er 2 op 3.
De inspectie zal samen met de federaties die de sector vertegenwoordigen een actieplan trachten op te stellen, maar kondigde alvast aan dat ze er voortaan bij elk inspectiebezoek systematisch op zal toezien dat elke onderneming over een psychosociaal welzijnsbeleid beschikt.
Maar wat is nu zo'n psychosociaal welzijnsbeleid? Wij nemen aan dat het u wellicht vreemd in de oren klinkt. En bent u er dan wel mee in orde?
Zowel uw sociaal bureau als uw externe preventiedienst kunnen u hierbij helpen.
Arbeidsreglement
Als werkgever bent u verplicht om maatregelen te nemen ten aanzien van het welzijn van uw werknemers. Naast deze algemene verplichting zijn daar de voorbije jaren een aantal specifieke verplichtingen bijgekomen die als bijlage in uw arbeidsreglement moeten opgenomen zijn:
-
De procedures waarop een werknemer zich kan beroepen indien hij een vorm van pesten, geweld of ongewenst seksueel gedrag op het werk ervaart en de coördinaten van de vertrouwenspersoon bij de externe preventiedient bij wie hij hiervoor terecht kan.
-
Een beleidsverklaring rond alcohol en drugs in het kader van cao 100.
-
Een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers indien u meer dan 20 werknemers tewerkstelt.
Voor een grondige screening van uw arbeidsreglement kan u terecht bij
Horecafocus. Wij helpen u ook bij het aanpassen van uw bestaande of het opstellen van uw nieuw arbeidsreglement.
Risicoanalyse
Elke werkgever heeft de verplichting een risico-analyse uit te voeren die de psychosociale belasting binnen zijn onderneming in kaart brengt. Hiervoor doet u een beroep op de preventieadviseur psychosociale aspecten van uw externe preventiedienst. De analyse vormt de basis voor het verdere beleid.
Register van feiten
In elke onderneming moet een register aanwezig zijn waarin alle feiten rond grensoverschrijdend gedrag op het werk gepleegd door derden dienen genoteerd te worden. Ook hierbij kan uw externe preventiedienst u helpen.
Elke werknemer dient verplicht aan te sluiten bij een externe preventiedienst die u vrij kan kiezen. Horecafocus werkt samen met
CLB Externe Preventie. Deze dienst heeft o.m. als voordelen dat zij zich aan de minimumtarieven houdt, ruime ervaring heeft met horeca en samen met u steeds zal zoeken naar de meest pragmatische oplossing. De contactpersoon voor de afdeling psychosociale aspecten is Anne Maria Vanhees (
).