Hebben sommige van uw werknemers of uzelf een bedrijfsfiets, dan zal u dat voordeel voor het in komstenjaar 2024 voor de eerste keer ook op de fiche 281 moeten vermelden. Op de loonberekening zal dit geen enkele invloed hebben.
De bedrijfsfiets
Een bedrijfsfiets is een fiets die de vennootschap, meestal gratis, ter beschikking stelt van zijn werknemer(s) of de zaakvoerder(s). De fiets, maar ook de onderhoudskosten en toebehoren zoals een slot, een helm en veiligheidskledij zijn 100% fiscaal aftrekbaar.
Voor de gebruiker is het voordeel, inclusief het privégebruik, niet belastbaar indien aan volgende voorwaarden is voldaan:
-
de fiets wordt regelmatig gebruikt voor woon-werkverkeer;
-
de gebruiker opteert in zijn personenbelasting voor de forfaitaire aftrek van beroepskosten.
Die tweede voorwaarde is nieuw vanaf inkomstenjaar 2024. Is één van deze voorwaarden niet vervuld, dan dient er op de bedrijfsfiets wel belastingen te worden betaald.
De fietsvergoeding
Werknemers die met de fiets naar het werk komen, hebben recht op een fietsvergoeding. Dit geldt net zo goed voor werknemers met een bedrijfsfiets. In de horeca bedraagt de verplichte fietsvergoeding momenteel 0,24 euro per getrapte kilometer heen en terug, vrij van belastingen en RSZ. U mag ook meer betalen. Tot 0,35 euro per kilometer en 3.500 euro per jaar blijft de fietsvergoeding belastingvrij. In tegenstelling tot bij de persoonlijke fiets, kan bij een bedrijfsfiets deze vergoeding enkel voor woon-werkverkeer worden toegekend en niet voor dienstverplaatsingen.
Aangifte op fiscale fiche
Samen met de nieuwe voorwaarde komt ook een nieuwe verplichting. Vanaf inkomstenjaar 2024 moet het voordeel van de fiets namelijk mee op de fiscale fiche (281.10 voor werknemers, 281.20 voor bedrijfsleiders). U zal met andere woorden voor elke bedrijfsfiets een schatting van het voordeel aan uw sociaal secretariaat moeten doorgeven.
In de meeste gevallen zal met deze informatie niets worden gedaan. Enkel voor personen die ervoor kiezen in hun belastingaangifte hun werkelijke beroepskosten te bewijzen, zal het voordeel van de fiets én de fietsvergoeding bij het belastbaar inkomen worden geteld. En daarvoor moet de fiscus een bedrag op de bedrijfsfiets kunnen plakken.
Voor personen die opteren voor een forfaitaire aftrek verandert er niets. Op de loonfiche zal sowieso nooit bedrijfsvoorheffing worden aangerekend op de bedrijfsfiets. De berekening van de beroepskosten gebeurt immers pas in de personenbelasting.
Bedrag van het voordeel
De waarde van het voordeel van een bedrijfsfiets inschatten is niet eenvoudig. De FOD Financiën geeft hierover wel enkele richtlijnen. Gaat het om een aankoop, dan neemt u het factuurbedrag van de fiets inclusief alle toebehoren en deelt dit door 5. De FOD gaat namelijk uit van een economische levensduur van vijf jaar. Daarbovenop telt u de kosten voor herstellingen en onderhoud. In het geval van een leasefiets dient u uit te gaan van de huur op jaarbasis.