Wat is de carenzdag?
De carenzdag is de eerste dag van een ziekteperiode van minder dan 14 kalenderdagen die u als werkgever niet hoeft te betalen. De carenzdag werd ingevoerd om een rem te zetten op de zogenaamde "maandagmorgenziekte". Veel arbeiders hadden op maandag-morgen immers last van acute "hoofdpijn". De bedoeling was om hiermee een rem te zetten op veelvuldig kort verzuim.
Bij bedienden was dit blijkbaar veel minder het geval. Voor hen geldt de carenzdag enkel tijdens de proefperiode.
Discriminatie
In het arrest van 7 juli 2011 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het verschil in behandeling tussen arbeiders en bedienden o.a. met betrekking tot de carenzdag in strijd is met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Met de afschaffing ervan wordt aan dit arrest gevolg gegeven.
De afschaffing gaat echter pas in vanaf 1 januari 2014. Tot dan blijft u de carenzdag gewoon toepassen.
Om de meerkosten voor de werkgevers die hieruit ongetwijfeld zullen voortvloeien te compenseren, zullen in de loop van dit jaar nog een aantal compensaties worden uitgewerkt. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan de vrijstelling van RSZ voor de eerste dag ziekte.
Met de carenzdag zijn niet alle verschillen in ziekteberekening tussen arbeiders en bedienden van de baan. Zo kunnen bedienden gedurende de eerste 30 kalenderdagen terugvallen op hun volledige loon, terwijl het gewaarborgde loon bij arbeiders na 1 week al afneemt. Voorlopig wijzigt hier niets aan.
Lees ook:
Het eenheidsstatuut: moet u intussen iets vrezen?
Nieuwe opzegtermijnen vanaf 1 januari 2014
Het eenheidsstatuut, een historische schets