Naast de vierdagenwerkweek biedt de Arbeidsdeal aan voltijdse werknemers ook de mogelijkheid om een wisselend weekregime aan te vragen. Bijvoorbeeld bij de opvang van kinderen in co-ouderschap.
Wat?
Blijft in de vierdagenweek de wekelijkse arbeidsduur behouden, bij het wisselend weekregime wordt er in de ene week meer en in de andere week minder gewerkt, binnen de grenzen van 9 uur per dag en 45 uur per week zonder overurentoeslag. M.a.w. een cyclisch rooster met terugkerende cyclussen waarbij men per cyclus gemiddeld de normale wekelijkse arbeidsduur presteert. Bijvoorbeeld 42 uur de ene week, 34 uur de volgende.
Een cyclus bestaat bestaat uit twee opeenvolgende weken. Een week bestaat uit 7 opeenvolgende dagen en hoeft niet noodzakelijk op een maandag te beginnen. Enkel tijdens de zomermaanden (juli, augustus, september) en bij onvoorziene gebeurtenissen langs de kant van de werknemer kan een cyclus worden uitgebreid tot 4 weken.
Voorwaarden
Enkel voltijdse werknemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken.
Wisselende weekregimes kunnen enkel worden toegepast als ze in het arbeidsreglement worden voorzien. U hoeft echter niet alle roosters in het arbeidsreglement op te nemen, enkel een kader. In dat kader vermeldt u:
-
de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur die moet nageleefd worden binnen de cyclus;
-
de dagen van de week waarop kan gewerkt worden;
-
het dagelijkse tijdvak waarbinnen kan gewerkt worden;
-
de minimale en maximale dagelijkse arbeidsduur (max. 9 uur);
-
de minimale en maximale wekelijkse arbeidsduur (max. 45 uur).
Het arbeidsreglement kan na een verzoek van een werknemer worden aangepast of voorafgaandelijk.
De werkgever moet steeds akkoord gaan of hij deze regeling wil invoeren of niet. Een werknemer kan het dus niet eisen, net zo min als de werkgever het kan opleggen aan zijn werknemers.
Hoe?
De werknemer moet zijn verzoek schriftelijk indienen, telkens voor een periode van zes maanden die op verzoek kan worden verlengd.
De werkgever kan de aanvraag aanvaarden of weigeren. Bij aanvaarding wordt een bijlage aan de arbeidsovereenkomst opgesteld. Verzoek en bijlage moeten vijf jaar worden bewaard. Weigeren dient binnen de maand te gebeuren en moet schriftelijk gemotiveerd worden.
Er is geen sanctie bepaald voor werkgevers die niet of niet tijdig of gemotiveerd antwoorden. Op niet bijhouden van de documenten staan wel geldboetes.
Vrijwillige overuren
Werknemers kunnen enkel in de weken dat de wekelijkse arbeidsduur hoger ligt dan de normale wekelijkse arbeidsduur (m.a.w. wanneer er meer dan 38 uur wordt gewerkt) én wanneer gelijktijdig de voorziene grens in het wisselende weekregime wordt overschreden overuren maken.
Feestdagen
Voltijdse werknemers die hun prestaties in een wisselend weekregime leveren, blijven hun recht behouden op alle tien de wettelijke feestdagen. De werknemer krijgt voor een feestdag het loon in functie van de uren die hij normaal zou gepresteerd hebben als die dag een werkdag was.
Vroegtijdige stopzetting
Een werknemer die zijn wisselend regime vroegtijdig wil stopzetten, moet de werkgever daarvan twee weken voor de start van een nieuwe cyclus op de hoogte brengen.
Bescherming
Het verzoek voor een vierdagenweek mag geen aanleiding geven tot ontslag of tot enige andere nadelige behandeling van de werknemer. Er zijn echter geen specifieke sancties bepaald.
Impact voor pc 302
Net als bij de vierdagenweek biedt de grote flexibiliteit in pc 302 nu al veel meer mogelijkheden dan wat de Arbeidsdeal voorstelt. Zo blijft het wisselend weekregime beperkt tot cycli van twee weken, een beperking die u bij de grote flexibiliteit niet hebt. Idem voor de dag- en weekgrens van 9 en 45 uur, die bij de grote flexibiliteit op resp. 11 en 50 liggen. Het verschil is dat waar bij de grote flexibiliteit de werkgever het uurrooster eenzijdig kan bepalen, de Arbeidsdeal nu voltijdse werknemers de mogelijkheid biedt om zelf een wisselend rooster te vragen.
Ingangsdatum
De mogelijkheid om een wisselend weekregime aan te vragen gaat in vanaf 20 november 2022.