21 december '20
De feestdagen van 25 december en 1 januari
in Juridisch Karl Böhrer
Net als in november vallen er ook nu weer enkele feestdagen tijdens de periode van verplichte sluiting. Wie betaalt deze feestdagen? We herhalen het even voor u.
Wie de feestdag betaalt tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht hangt af van hoeveel dagen de arbeidsovereenkomst op het moment van de feestdag reeds geschorst is.
Voor het bepalen van de 14 dagen is er enkel sprake van een schorsing voor de dagen waarop er effectief niet gewerkt is wegens overmacht. Als tijdens de periode van de schorsing een vakantiedag zou vallen, dan begint de termijn van 14 dagen opnieuw te lopen.
Op beide feestdagen is de tijdelijke overmacht normaliter al langer dan 14 dagen bezig, tenzij u in uw onderneming werkloosheid afwisselde met gewerkte dagen omdat u aan afhaal doet, dan zal u de feestdag werknemer per werknemer moeten bekijken. Elke gewerkte dag doet een nieuwe periode van 14 dagen beginnen. Maar ook wanneer u in december vakantie inplande – omdat dit voor het einde van het jaar diende te gebeuren – komt u wellicht niet aan 14 onafgebroken dagen tijdelijke werkloosheid.
Wordt er gewerkt op één van deze feestdagen, dan zal u, zoals dat ook in normale tijden het geval is, een toeslag van 2 euro bovenop elk uur moeten betalen, begrensd tot 12 euro per dag en zal de werknemer op een ander moment de feestdag betaald moeten recupereren. Deze inhaalfeestdag komt dan in de plaats van een werkloosheidsdag of een gewone werkdag.