10 september '13
De kassawet eindelijk gestemd, maar wat wil dit nu concreet zeggen?
De kassawet en het kassa-KB regelen de certificatie-voorwaarden van de geregistreerde kassa's. M.a.w. aan welke technische voorwaarden een kassa en blackbox moeten beantwoorden om een certificaat te krijgen.
Op zich hoeft u hier zich weinig van aan te trekken. De wet is in de eerste plaats bedoeld voor de kassaconstructeurs en zal op termijn uitmonden in een lijst van erkende producenten.
Valt u onder de kassareglementering, dan zal u vanaf 1 januari 2015 enkel met een geregistreerde kassa mogen werken van één van de leveranciers die op deze lijst voorkomen. Daarnaast zal u zich ook nog een blackbox moeten aanschaffen.
Wat de totale kostprijs van deze investering bedraagt valt voorlopig nog niet te zeggen. Op dit moment zijn er immers nog geen geregistreerde kassa's of geregistreerde blackboxen. De eerste gecertificeerde producten worden pas tegen het eind van dit jaar verwacht.
Wees daarom uiterst voorzichtig als u nu al een kassa zou willen aankopen !
Welke procedure de werkgevers intussen moeten volgen die vanaf 1 januari 2014 vrijwillig met de kassa van start wilden gaan met het oog op de beloofde lastenverminderingen, is momenteel niet geweten. Met de huidige timing lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat men reeds vanaf het eerste kwartaal van 2014 zal kunnen genieten van de in het Horecaplan voorziene RSZ-vermindering van 500 euro per kwartaal per werknemer (800 euro voor werknemers onder de 26 jaar), voor maximum vijf voltijdse werknemers, in bedrijven die gemiddeld maximum 49 werknemers tewerkstellen. Om recht te hebben op deze vermindering moeten de prestaties van de werknemers immers geregistreerd worden via de gecertificeerde kassa.
Zodra hierover een definitieve beslissing is gevallen, leest u het in onze nieuwsbrief.