Hoeveel uren moet u uw werknemer minstens laten werken? Er zijn dagelijkse en wekelijkse minima, algemene regels en afwijkingen. Een overzicht.
Minimale wekelijkse arbeidsduur
In de horeca, net zoals in de meeste andere sectoren, is de wekelijkse arbeidsduur vastgesteld op 38 uur per week. Als algemene regel geldt dat de minimale arbeidsduur van een arbeidsovereenkomst 1/3 van een voltijdse overeenkomst moet bedragen, ofwel 12 uur en 40 minuten per week.
In pc 302 kan van dit minimum echter worden afgeweken tot 10 uur per week. U dient hiervoor wel eerst een gemotiveerde melding te maken bij het Paritair comité. De voorzitter van het Paritair comité zal deze melding vervolgens voorleggen aan de Adviesgroep Afwijkingen. De melding gebeurt via een
modelformulier dat verkrijgbaar is bij het Fonds. De procedure beperkt zich tot een eenmalige melding.
Er volgt geen bevestiging of goedkeuring.
Daarnaast bestaan er nog een aantal wettelijke afwijkingen op het minimumcontract. Zo vallen schoonmaakpersoneel en studenten binnen hun contingent niet onder deze regel. Bij Koninklijk Besluit zijn ook arbeidsovereenkomsten van minder dan 10 uur mogelijk mits een vast uurrooster met vaste blokken van minstens 4 uur. Elk bijkomend uur mag daarbij uitsluitend onmiddellijk voorafgaand aan of volgend op de vaste uren zijn en u betaalt hierop een toeslag van 50 of 100%. Daarnaast dient u een kopie van de overeenkomst naar de sociale inspectie te sturen.
Minimale dagelijkse arbeidsduur
De arbeidswetgeving voorziet dat de duur van elke prestatie niet korter mag zijn dan 3 uren. Onder prestatie verstaat men een doorlopende werkperiode, eventueel onderbroken door een korte pauze (eetpauze, koffiepauze…). Wordt er met service coupé gewerkt, dan geldt dit minimum per shift en niet per dag. De redenering hierachter is dat een werknemer niet eerst een uur onderweg mag zijn om vervolgens één of twee uurtjes te werken.
Op deze regel bestaan eveneens een aantal uitzonderingen. Voor schoonmaakpersoneel bijvoorbeeld geldt dit minimum niet, net zo min als voor werknemers die verrichten in het kader van een gedeeltelijke werkhervatting met toelating van de adviserend arts van het ziekenfonds het werk hervatten.
Maar er bestaat ook hier een sectorale uitzondering op de algemene regel. Zo kunnen werkgevers uit de horeca afwijken van deze regel op voorwaarde dat ze hiervan een gemotiveerde melding maken bij het Paritair comité. De melding gebeurt op dezelfde manier als de afwijking van het weekminimum. Voor de afwijking tot 2 uur per dag geldt, naast de gemotiveerde melding, de bijkomende voorwaarde dat er in de onderneming met een geregistreerd kassasysteem (GKS) wordt gewerkt. Zijn die voorwaarden niet vervuld, dan moeten voor prestaties onder de drie uren, toch drie uren worden uitbetaald.