De flexi-jobs zijn een schot in de roos. Het systeem, dat sinds 1 december 2015 enkel voor de horeca bestaat, werd daarom vanaf 1 januari uitgebreid. Een dubbele uitbreiding zelfs, zowel naar werknemers die eraan kunnen deelnemen, als naar werkgevers die ervan gebruik kunnen maken.
Gepensioneerden
De belangrijkste wijziging voor u is dat voortaan een heel nieuwe doelgroep in aanmerking komt voor de flexi-jobs, nl. die van de gepensioneerden. Om in aanmerking te komen moet men ofwel op de laatste dag van het kwartaal T-2 de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar in 2018) bereikt hebben, ofwel als gepensioneerde in het pensioenkadaster staan ingeschreven. M.a.w. werknemers die ten laatste op 30 september 2017 met pensioen zijn gegaan, kunnen vanaf het huidige kwartaal als flexi-jobber aan de slag. Dat wil niet zeggen dat een recent gepensioneerde niet in aanmerking komt voor een flexi-job. Was die drie kwartalen terug (T-3) nog voor minstens 4/5 aan het werk, dan zijn voor dit kwartaal de flexi-voorwaarden alsnog vervuld. Dat was voor de uitbreiding ook al het geval.
Detailhandel
De tweede uitbreiding, die u wellicht zal voelen in de beschikbaarheid van flexi-jobbers, is die naar acht nieuwe sectoren die ressorteren onder de kleinhandel. Het betreft volgende paritaire comités:
-
het paritair subcomité voor de bakkerijen (PC 118.03);
-
het paritair comité voor de handel in voedingswaren (PC 119);
-
het paritair comité voor de zelfstandige kleinhandel (PC 201);
-
het paritair comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren (PC 202);
-
het paritair subcomité voor de middelgrote levensmiddelenbedrijven (PSC 202.01);
-
het paritair comité voor de grote kleinhandelshandelszaken (PC 311);
-
het paritair comité voor de warenhuizen (PC 312);
-
het paritair comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen (PC 314)
De regels voor het gebruik van flexi-jobs in deze sectoren is dezelfde als in de horeca. De flexi-jobber moet in het derde kwartaal dat aan de tewerkstelling met een flexi-job voorafgaat (T-3) minstens 4/5 tewerkgesteld geweest zijn bij een andere werkgever.
Het minimum flexi-loon, vakantiegeld inbegrepen, bedraagt momenteel 9,88 euro en is vrij van belastingen en RSZ.
De werkgever betaalt hierop 25% bijzondere werkgeversbijdrage en eventueel een eindejaarspremie afhankelijk van de toekenningsvoorwaarden in het betreffende paritair comité.
De formaliteiten die bij een flexi-job komen kijken, bespreken we nog eens in een volgende bijdrage.