Het is niet meteen iets waar u zelfs tijdens een kwakkelzomer als deze bij stilstaat, maar wenst u uw medewerkers ook dit jaar een griepvaccin aan te bieden, wacht dan niet te lang om ze te bestellen bij uw externe dienst.
De griep duikt elk jaar weer op. Tussen januari en maart slaat ze het hardst toe. Dat is nog veraf, maar de periode van het griepvaccin nadert wel al stilaan. Het griepvaccin wordt het best toegediend tussen midden oktober en midden december. Dat wil zeggen dat u in de meeste gevallen tegen half september uw bestellingen zal moeten plaatsen bij uw externe dienst.
Hoe goed de griepprik werkt kan per jaar en per persoon verschillen, afhankelijk van de weerstand, leeftijd en gezondheid van de persoon die de griepprik krijgt. Het griepvirus zelf verandert ook geregeld van structuur. Het duurt ruim een half jaar om de griepprik te maken. In deze tijd kunnen alweer nieuwe varianten ontstaan. Tegen die nieuwe varianten werkt de griepprik dan mogelijk minder goed.
Een griepprik biedt dus nooit 100% garantie. Maar als een gevaccineerde persoon toch griep krijgt, zorgt een vaccin er meestal wel voor dat hij minder ernstig ziek wordt. Ook de kans op een longontsteking is kleiner.
Voor gezonde volwassenen tussen 18 en 50 jaar maakt vaccinatie tegen griep geen deel uit van het basisvaccinatieschema. Maar zelfs zonder zware complicaties wil niemand graag enkele dagen met griep in bed liggen. Eén op tien Belgen krijgt jaarlijks de griep. Een werknemer met griep is tussen de 5 en de 10 dagen thuis. En niet onbelangrijk voor de werkgever: de loonkost van een ziektedag bedraagt 200 à 250 euro, en dat is zonder de kost van een eventuele vervanger gerekend.
Voldoende reden dus om u en uw werknemers te beschermen.