Werknemers die één of meerdere personen ten laste hebben, krijgen hiervoor een belastingvoordeel dat zich vertaalt in een hogere belastingvrije som. Wanneer is een kind ten laste? Wat zijn de voordelen? Welke rol speelt de gezinssituatie daarbij? En welke ouder neemt het best een kind ten laste?
Wat is het voordeel van een kind ten laste?
Een kind ten laste verhoogt de belastingvrije som. Dat is het deel van het inkomen dat is vrijgesteld van belasting. Hoe hoger het belastingvrije gedeelte, hoe minder belastingen men met andere woorden betaalt. Voor werknemers vertaalt zich dat al meteen in de maandelijkse loonbrief.
Een gehuwde arbeider met een maandloon van 3.500 euro, houdt daar netto 2.329 euro van over. Met één kind ten laste stijgt het netto naar 2.378 euro (+49 euro/maand), met 2 kinderen naar 2.460 euro (+131 euro), met drie kinderen naar 2.676 euro (+347 euro).
Naast het aantal kinderen ten laste bepalen ook nog andere factoren de grootte van de belastingvrije som, zoals een handicap bij het kind en de gezinssituatie.
Wanneer is een kind ten laste?
Om ten laste te zijn moet een kind voldoen aan de volgende voorwaarden:
-
Het kind moet op hetzelfde adres geregistreerd zijn. Het kind kan daarbij wel tijdelijk op kot wonen of zelfs in het buitenland studeren. We kijken hiervoor naar 1 januari van het belastingjaar. Voor 2024 is dat dus 1 januari 2025.
-
Het kind mag niet meer verdienen dan de wettelijk vastgestelde limiet. In 2024 is dat 7.290 euro netto. Voor het eerst wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen de gezinssituatie van de ouder(s). Let wel: onderhoudsgeld (in geval van co-ouderschap) wordt hier deels in meegeteld.
-
Het kind mag niet werken als zelfstandig helper bij de ouder of als student-bedrijfsleider.
Niet alleen eigen kinderen en geadopteerde kinderen kunnen ten laste zijn, maar ook klein- en achterkleinkinderen en kinderen die men volledig of hoofdzakelijk ten laste heeft, zoals kinderen van wie de ouders uit de ouderlijke macht zijn ontzet.
Welke ouder neemt het kind ten laste?
Hier zal de gezinssituatie de keuze grotendeels bepalen.
In het geval van
gehuwde of wettelijk samenwonende ouders is het meestal de partner met het hoogste inkomen die de kinderen ten laste zal nemen omdat dat onmiddellijk het grootste voordeel oplevert (op de loonbrief). In de gezamenlijke belastingaangifte worden eventuele verschillen alsnog rechtgezet.
Bij
feitelijk samenwonende ouders die geen gezamenlijke aangifte invullen, levert de ouder met het hoogste inkomen het maximale belastingvoordeel op. Elk jaar kan opnieuw gekozen worden welke partner de kinderen ten laste neemt. Eenzelfde kind kan echter nooit tegelijkertijd bij meerdere personen ten laste zijn.
Bij
gescheiden ouders zijn de kinderen dan weer ten laste van de ouder waar ze hun hoofdverblijfplaats hebben.
In geval van
co-ouderschap zonder alimentatie, tot slot, nemen beide ouders de kinderen voor de helft ten laste
Foutieve loonbrief
Hoewel de burgerlijke staat en eventuele kinderen ten laste belangrijk zijn om een correcte loonbrief te kunnen afleveren, bepaalt uiteindelijk de belastingaangifte de definitieve berekening van de belastingvrije som. Een foutieve loonbrief waardoor uw werknemer te veel of te weinig bedrijfsvoorheffing betaalt, wordt dus altijd rechtgezet in de personenbelasting. De werknemer zal hier dus geen winst of verlies door maken.