Het is misschien een vreemde oproep en zeker niet de eerste van uw zorgen. Maar toch staat u er best nu al even bij stil: uw vakantieplanning voor 2021.
Vakantierechten worden opgebouwd op basis van de prestaties tijdens het voorgaande jaar. Niet enkel werkdagen tellen daarvoor mee, maar ook vakantie, ziekte, feestdagen en … tijdelijke werkloosheid. Wie vorig jaar een volledig jaar in dienst was, zelfs al stond hij of zij het grootste deel van die tijd op tijdelijke werkloosheid, heeft dit jaar vier weken wettelijke vakantie.
Het eigene aan wettelijke vakantie is dat een werknemer verplicht is deze dagen binnen het kalenderjaar op te nemen en dat de werkgever die opname op geen enkele manier mag verhinderen. In normale omstandigheden kan dit een boete opleveren voor de werkgever, komt er ook tijdelijke werkloosheid bij kijken, dan riskeren ook de werknemers een deel van hun RVA-uitkering te moeten terugbetalen. Dat laatste herinnert u zich wellicht nog van vorig jaar.
Wanneer u in mei (of later) opnieuw opengaat, staan u hopelijk enkele drukke maanden te wachten, waarin er waarschijnlijk weinig gelegenheid zal zijn om vakantie op te nemen. De kans is dus zeer groot dat al uw werknemers hun vier weken vakantie in het laatste kwartaal zullen moeten opnemen, met alle praktische gevolgen vandien.
Probeer daarom nu alvast een realistische vakantieplanning op te maken. Idealiter probeert u zelfs voor al uw werknemers een weekje weg te werken vóór de heropening. Makkelijk zal het niet zijn om hen daarvan te overtuigen, maar weet dat wie op het einde van dit jaar niet alle vakantie heeft opgenomen, opnieuw riskeert de werkloosheidsuitkering voor het niet opgenomen aantal vakantiedagen te moeten terugbetalen.
Nog twee dagen om Brusselse premie voor o.a cateraars en nachtclubs aan te vragen