Zoals jaarlijks op 1 februari passen de NMBS en De Lijn hun tarieven aan. Wat zijn hiervan de gevolgen voor uw personeelskost?
Als de werknemer gebruik maakt van een vervoermiddel om zich naar het werk te verplaatsen, dan heeft hij recht op een tussenkomt in zijn vervoerskosten ten laste van de werkgever. Hoeveel die tussenkomst precies bedraagt hangt af van de afspraken die hierover in de sector werden gemaakt.
Voor de horeca (pc 302) moet de afstand tussen woon- en werkplaats minstens 1 km bedragen en verschilt de tussenkomst naargelang het gebruikte vervoermiddel.
-
Trein: Gemiddelde werkgeversbijdrage van 75% op basis van officiële kilometertabellen.
-
Tram, bus, waterbus: Werkgeversbijdrage van 80% van het door de werknemer aangekochte abonnement.
-
Wagen of motor: Werkgeversbijdrage van 70% van de prijs van een treinkaart in tweede klasse voor hetzelfde aantal afgelegde kilometers (enkel).
-
Fiets: Werkgeversbijdrage van 0,22€ (verhoogbaar tot 0,24 euro) per afgelegde km heen én terug.
Maakt de werknemer dagelijks gebruik van meerdere vervoermiddelen (bijv. met de fiets van huis naar het station en vervolgens met de trein naar het werk), dan betaalt u de tussenkomst voor elk van de gebruikte verplaatsingsmiddelen voor de hiermee afgelegde afstand.
Werknemers die in “service coupé” werken hebben recht op een dubbele bijdrage per dag, tenzij zij over een abonnement van het openbaar vervoer beschikken.
De woon-werkvergoeding voor fiets en openbaar vervoer zijn vrijgesteld van belastingen en RSZ. Voor de auto geldt slechts een beperkte fiscale vrijstelling tot 410 euro per jaar.
Aangezien de cao van de horeca bepaalt dat de werkgeverstussenkomst jaarlijks de tariefstijging van de NMBS en de Lijn zal volgen, heeft dit vanaf 1 februari 2019 onvermijdelijk gevolgen voor uw loonkost. Op die dag stijgt de kost van een treinkaartje met 1,18%. De abonnementen, het sms-ticket en de dagpassen van de Lijn worden met gemiddeld 1,73% aangepast.
Voor een correcte administratie en om misbruik te voorkomen laat u uw werknemers best een verklaring op eer invullen waarin zij woonplaats, afstand en het gebruikte vervoermiddel aan u meedelen. Zorg er ook voor dat u deze gegevens up-to-date houdt, zo vermijdt u onnodige correcties.