Uw werknemers testen op corona, het klinkt vanzelfsprekend, maar het ligt bijzonder gevoelig. Vorige maand verscheen er een KB dat een kader schept voor bedrijven die zelf- of sneltests aan hun personeel willen aanbieden. U zal daarvoor steeds via de arbeidsarts moeten passeren. Zelf testen is uit den boze. U mag werknemers ook nooit verplichten een test af te leggen en u mag hen die het wel doen daar niet voor belonen, of omgekeerd, werknemers die weigeren om zich te laten testen niet bestraffen.
Sneltests zijn tests die u zonder tussenkomst van een labo een testresultaat kunnen geven, in dit geval of iemand al dan niet besmet is met COVID-19. Ze bestaan in verschillende vormen. Veel van deze tests zijn minder gevoelig dan de normale tests. Personen met een relatief lage virale lading worden niet gedetecteerd. Een negatief testresultaat wil dus niet noodzakelijk zeggen dat men niet besmettelijk is, al is het zeer waarschijnlijk.
Sneltests kunnen een aanvulling zijn om de verspreiding van het virus op de werkvloer te monitoren en onder controle te houden. Daarom heeft de FOD WASO het kader uitgewerkt waarbinnen deze sneltests mogelijk zijn. Sneltests kunnen in de volgende omstandigheden worden ingezet:
1. Om een uitbraak onder controle te houden nadat er een besmetting op de werkvloer werd vastgesteld. De arbeidsarts kan dan alle of een deel van de werknemers gedurende een bepaalde termijn aan sneltests onderwerpen.
2.Sneltests kunnen ook worden ingezet zonder aanwijzingen van een uitbraak om de virusverspreiding te beperken en de gezondheid van de werknemers te beschermen. Ook hier dient de beslissing te worden genomen door de arbeidsarts in overleg met de werkgever en met inachtneming van het sociaal overleg. Elementen die meespelen bij de beslissing om bepaalde categorieën van werknemers te laten testen kunnen o.a. zijn het aantal contacten, de variatie in de contacten, de duurtijd van de contacten…
Als werkgever kan u zelf geen sneltests opleggen aan uw werknemers. Het is steeds de arbeidsarts die deze beslissing neemt. Enkel zij kunnen testkits voor het testen van werknemers aanvragen. Werknemers moeten bovendien steeds hun toestemming geven om zich te laten testen. De privacy moet daarbij bij elke stap worden gegarandeerd. Zo mag u als werkgever de testresultaten niet zien.
Zelftests blijven een handig bijkomend hulpmiddel, maar zijn geen wondermiddel. Er bestaat het gevaar dat door verkeerd gebruik een vals gevoel van veiligheid kan ontstaan. U mag ze ook niet zomaar zelf beginnen gebruiken. Blijf daarom de bestaande preventiemaatregelen maximaal toepassen: het dragen van een mondmasker, het respecteren van de afstandsregels, handhygiëne en ventileren. Zelftests mogen nooit een excuus zijn om de preventiemaatregelen niet langer toe te passen en zijn evenmin een middel om te mogen afwijken van de quarantaineverplichting.
Dubbel corona-overbruggingsrecht ook na heropening in juni