Werknemers die zich laten vaccineren hebben het recht om van het werk afwezig te zijn met behoud van hun normaal loon. De lang aangekondigde wet is zopas verschenen. Het vaccinatieverlof neemt de vorm aan van klein verlet en kan opgenomen worden vanaf 9 april.
Klein verlet laat werknemers toe om afwezig te zijn op het werk met het oog op bepaalde familiale gebeurtenissen of burgerlijke verplichtingen. Het gaat daarbij enkel om gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens de werkuren. Heeft de werknemer reeds vrij op de dag van de gebeurtenis omdat die toevallig op een dag valt waarop niet gewerkt wordt of tijdens een vakantieperiode, dan vervalt het klein verlet (uitzonderlijke gevallen zoals een huwelijk of communiefeest niet te na gesproken). Dat is in dit geval niet onbelangrijk voor de horeca. Een werknemer die op tijdelijke werkloosheid staat, hoeft zich dus niet vrij te maken voor zijn inenting en heeft bijgevolg geen recht op vaccinatieverlof.
Wie zich toch tijdens de werkuren naar een vaccinatiecentrum moet begeven, krijgt hiervoor klein verlet gedurende “de tijd die nodig is”. Dat is zeer vaag, maar die tijd omvat zowel de tijd voor de vaccinatie zelf als de tijd die de werknemer nodig heeft om zich naar het vaccinatiecentrum en daarna eventueel terug naar het werk te begeven. Het kan dus gaan om één of enkele uren afwezigheid, niet noodzakelijk een hele of halve dag. Bij de vaccins waarvoor een herhaling nodig is, heeft de werkgever twee keer recht op klein verlet. Het zou dus best kunnen dat de eerste vaccinatie voor een werknemer nog tijdens een periode van werkloosheid valt waardoor hij geen vaccinatieverlof nodig heeft en de tweede prik na de heropening, waarbij hij wel beroep kan doen op vaccinatieverlof.
Net als bij alle andere vormen van klein verlet dient de werknemer zijn werkgever zo spoedig mogelijk te verwittigen van het tijdstip van zijn uitnodiging. U kan hiervan een bewijs opvragen, de brief of mail met de afspraak of uitnodiging, maar u mag die niet bijhouden, noch kopiëren of verwerken. Met dat laatste wordt bedoeld dat u er geen lijstje van mag aanleggen. Naar uw loonverwerking mag u de afwezigheid ook enkel onder de neutrale noemer ‘klein verlet’ doorgeven, zonder te specifiëren. De werknemer van zijn kant mag het vaccinatieverlof enkel gebruiken waarvoor het bedoeld is.
Samengevat luiden de belangrijkste principes van het vaccinatieverlof dus als volgt:
-
een werknemer die (tijdens) de arbeidsuren wordt opgeroepen om zich te laten vaccineren, mag afwezig zijn van het werk;
-
de afwezigheid is beperkt tot “de tijd die nodig” is voor de vaccinatie. Het gaat dus niet automatisch om een halve of een volledige dag;
-
tijdens de afwezigheid betaalt de werkgever het normaal loon door;
-
de werknemer moet de werkgever vooraf, vanaf wanneer het tijdstip van de vaccinatie hem bekend is, verwittigen dat hij afwezig zal zijn;
-
op verzoek van de werkgever moet de werknemer het bewijs leveren dat hij aanspraak kan maken op het vaccinatieverlof. Bijvoorbeeld kan hij de uitnodiging tonen om zich te laten vaccineren, of de bevestiging van de afspraak, met vermelding van plaats en uur. Omwille van de privacy mag de werkgever het bewijs niet bijhouden.