Wie is een goede betaler?
Als u de RSZ-bijdragen te laat betaalt, krijgt u in principe een sanctie. Het gaat om zgn. opslagen (10%) en interesten (7% per jaar). Wanneer een werkgever slechts uitzonderlijk te laat betaalt, maar uiteindelijk wel vóór het einde van het kwartaal dat volgt, kan er echter afgezien worden van deze sanctie. Er wordt alleen afgezien van de sanctie als de RSZ u beschouwt als een 'goede' betaler. Wettelijk gezien bestaat er geen definitie van dit begrip, maar in feite bedoelt men: "zij die de laatste twee kwartalen minimaal één keer tijdig hun bijdragen (saldi én voorschotten) betaald hebben".
Uitstel van twee maanden
Aanvraag doen. Op basis van het principe van de goede betaler, kunt u het debetbericht dus betalen tegen 30 juni i.p.v. tegen 30 april. In principe ziet de RSZ zelfs 'automatisch' af van de toepassing van opslagen en interesten wanneer de zonet vermelde voorwaarden vervuld zijn. Als het alleen om het debetbericht gaat (en dus niet om alle RSZ-bijdragen van het tweede kwartaal), is het echter beter om expliciet om uitstel te vragen.
Nog meer uitstel?
Betaalt u het debetbericht uiteindelijk nóg later dan 30 juni, dan zal u dat in principe wél opslagen en interesten kosten. Toch bestaat ook dan nog de mogelijkheid om dit geheel of gedeeltelijk te vermijden, vermits de reglementering in bijzondere motieven voor zgn. vrijstelling of vermindering voorziet. Het gaat om overmacht (bv. een grote klant is failliet gegaan), uitzonderlijke omstandigheden (bv. u heeft grote investeringen gedaan) of dwingende redenen van billijkheid (bv. u heeft maar pas een bedrijf met arbeiders overgenomen). In deze gevallen zal u steeds uw schriftelijk verzoek afdoende moeten motiveren.
Wat als u geen goede betaler bent?
Voldoet u niet aan de voorwaarden van de goede betaler, dan heeft het niet veel zin om nu een verzoek voor gratis uitstel van twee maanden in te dienen. Het kan echter wel zin hebben om later, wanneer u de deadline van 30 april niet gehaald zou hebben, een gemotiveerd verzoek in te dienen om (geheel of gedeeltelijk) af te zien van opslagen en interesten. Voor wie echt diep in de cashproblemen zit, bestaat er nog de mogelijkheid om een heus afbetalingsplan aan te vragen. U zal dan echter per definitie opslagen en interesten verschuldigd zijn, die evenwel mee opgenomen kunnen worden in het plan (en eventueel nadien nog gedeeltelijk kwijtgescholden kunnen worden).
Kort gezegd
Door een eenvoudige,
schriftelijke vraag tot uitstel op te sturen naar de RSZ, kunt u twee maanden uitstel van betaling krijgen zonder dat het u iets kost. Heeft u achteraf nog meer uitstel nodig, dan kunt u eventueel nog aan 'boetes' ontsnappen door een gemotiveerd verzoek tot vrijstelling of vermindering in te dienen.
Bron:
Indicator, uitgever van Tips&Advies