De eindejaarsperiode is ook de periode van de extraatjes. Zo mag u niet vergeten om binnenkort opnieuw ecocheques te bestellen. U weet wel, het groene betaalmiddel waarmee uw werknemers ecologische producten en diensten kunnen aankopen.
Wat zijn ecocheques alweer?
Ecocheques werden in 2009 ingevoerd ter verhoging van de koopkracht. Met deze cheques kunnen uw werknemers ecologische producten en diensten aankopen, zoals spaar- en ledlampen, planten, biologische producten met EU-logo, wasmachines, koelkasten en diepvriezers met A++-label, isolatiemateriaal, zonnepanelen en regenwatertanks, maar ook fietsen of zelfs een treinticket naar Londen of Parijs.
Eerder dit jaar lag er nog een wetsvoorstel op tafel dat voorgoed komaf wilde maken met dit envelopje dat vaak onderin een schuif belandt om daar nooit meer uit te komen. De cheques zouden vervangen worden door een netto eco-vergoeding. Dit voorstel werd echter door de Raad van State teruggefloten en verdween intussen bij de cheques in de schuif. Ook de sociale partners en de uitgevers van de cheques waren niet voor het voorstel te vinden. Een tweede voorstel om de papieren cheques vanaf 2018 te vervangen door een betaalkaart, is voorlopig ook niet meer aan de orde. Gelukkig maar, want het zou willen zeggen dat u voor al uw flexibele werknemers zo’n kaart zou moeten aanschaffen. Voorlopig blijft het dus bij een mogelijkheid naast de papieren cheques.
Wie heeft recht op welk bedrag?
Alle werknemers, zowel vasten, extra’s als flexi’s, uitgezonderd studenten, hebben recht op ecocheques. Zelfs de werknemers die in de loop van het jaar uit dienst zijn gegaan.
Hoeveel u moet betalen hangt af van hoeveel uw werknemers gewerkt hebben tussen 1 december 2016 en 30 november 2017. Een werknemer die tijdens gans deze periode voltijds werkte, krijgt 250 € aan ecocheques. Voor werknemers die minder werkten wordt een prorata berekend op basis van hun prestaties.
Zelfs kleine bedragen moeten worden uitbetaald. Dat was tot voor enkele jaren nog anders, toen u voor bedragen onder de 25 euro geen cheques hoefde te bestellen. Nu dus wel, al mag u voor bedragen onder de 25 euro kiezen om deze als bruto uit te betalen. Daarop betaalt u vanzelfsprekend wel patronale bijdragen, de werknemer belastingen en RSZ.
Nog steeds geen nieuwe cao…
De keuze voor ecocheques wordt per sector bepaald. In het paritair comité voor de Horeca werd deze verplichting in het verleden tweejaarlijks in een cao vastgelegd. Het is dus een verplichting waar u niet onderuit kan, tenzij u tijdig met uw personeel een overeenkomst zou afsluiten om de cheques om te zetten in een gelijkwaardig voordeel. Denk daarbij aan (een waardeverhoging van) maaltijdcheques, een pensioenplan of hospitalisatieverzekering.
In het sectorakkoord 2017-18 kwamen werkgevers- en werknemersorganisaties overeen om de toekenning van de ecocheques vanaf dit jaar meteen voor onbepaalde duur te verlengen. Na de voor de vakbonden tegenvallende uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de flexi-jobs, ligt deze cao, samen met een aantal andere cao’s echter nog steeds op ondertekening te wachten…
Het al dan niet bestellen en uitdelen van de ecocheques wordt door de inspectiediensten nauwlettend opgevolgd. Vergeet het dus niet en laat uw werknemers steeds tekenen voor ontvangst! Kijk ook even na of u geen oude cheques meer in uw kluis hebt liggen. De cheques hebben een beperkte geldigheidsduur en vervallen cheques zijn niets meer waard.
Vergeet uw arbeidsreglement niet aan de passen aan de WWWW