Vanaf dit jaar kan u ook een VOP, of Vlaamse Ondersteuningspremie, aanvragen voor bepaalde duur. Op die manier wil de Vlaamse overheid het voor werkgevers aantrekkelijker maken om personen die bijvoorbeeld in behandeling zijn voor kanker in dienst te nemen of te houden.
De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) is een premie voor werkgevers die een persoon met een arbeidshandicap of -beperking aanwerven of tewerkstellen. De premie is bedoeld om rendementsverlies van deze werknemers te compenseren en om hun integratie in het arbeidscircuit te bevorderen.
De VOP heeft tot doel om mogelijke negatieve effecten van de handicap te compenseren. Denken we daarbij aan een aangepast uurrooster, vakere of langere pauzes, een intensere begeleiding, een aangepaste werkomgeving,… De premie die u hiervoor kan ontvangen is een percentage van een geplafonneerd referteloon en wordt gedurende vijf jaar toegekend vanaf het kwartaal van aanvraag. Het bedrag van de VOP daalt van max. 40% in het eerste jaar, over 30% in het tweede jaar, tot 20% vanaf het derde jaar.
Tot voor kort bestonden er twee soorten arbeidsbeperkingen in het kader van de VOP:
-
Aanndoeningen van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard die mogelijk aanpassingen vereisen om de job goed te kunnen uitvoeren. Denken we hierbij aan slechthorendheid, slechtziendheid, rugklachten, autisme, stoma-patiënten, …
-
Psychosociale problematieken zoals een verslavingsverleden of zware financiële problemen.
De premie werd enkele jaren geleden nog verder uitgebreid naar mensen die vanuit de sociale economie naar een job in het normaal economisch circuit doorstromen en naar zelfstandigen in bijberoep.
Nieuw vanaf dit jaar is de VOP van bepaalde duur voor een periode van twee jaar. Deze uitbreiding is bedoeld voor “
werknemers die rendementsverlies of bijkomende kosten ondervinden omwille van een ernstige aandoening waarin nog progressie mogelijk is”. Concreet gaat het hier bijvoorbeeld over personen in herstel of behandeling van kanker en personen in revalidatie.
De premie die u in dit geval ontvangt bedraagt 20% van het geplafonneerd referteloon en dit gedurende maximum twee jaar. In bepaalde gevallen kan met de juiste motivering nog een verlenging of een verhoging tot maximum 60% aangevraagd worden.
Werknemers die voor de VOP in aanmerking willen komen moeten werken in het Vlaams of Brussels Hoofdstedelijk gewest en wonen in de EU.
De betrokken werknemer moet zijn domicilieadres hebben in Vlaanderen of Brussel en moet een arbeidsbeperking hebben die officieel erkend is door de VDAB. Die erkenning gebeurt na een gesprek met een bemiddelaar, waarin de werknemer de nodige bewijsstukken dient voor te leggen voor de beoordeling van zijn beperking.
De aanvraag voor de VOP doet u via het elektronisch aanvraagformulier bij het departement Werkgelegenheid van de Vlaamse overheid en kan pas gebeuren vanaf het moment dat de werknemer werd aangeworven.