13 maart '12
Voltijds vast of variabel: een stappenplan
Er zijn 2 mogelijke uurroosters in een voltijdse arbeidsovereenkomst:
- een voltijds variabel uurrooster
- een voltijds vast uurrooster
Bij beide mogelijkheden is het aangeraden melding te maken van 'grote flexibiliteit'.
Welke info dient vermeld te worden?
Individuele arbeidsovereenkomst - variabel uurrooster
"De werknemer werkt voltijds in een veranderlijke arbeidsregeling. Dit betekent dat de spreiding van zijn werkrooster over de dagen en deuren van de week variabel is. Voor de mogelijke toepasselijke werkroosters verwijzen partijen naar het arbeidsreglement.
De arbeidsduur bedraagt gemiddeld 38u per week en zal gerealiseerd worden op kwartaalbasis. In piekperioden kunnen de prestaties oplopen tot 11u per dag en tot 50u per week, zulks overeenkomstig een in het arbeidsreglement opgenomen uurrooster..
Individuele arbeidsovereenkomst - vast uurrooster
"De arbeidsduur bedraagt effectief 38u/week en wordt in principe gepresteerd als volgt (zie werkschema dat vermeld wordt in de overeenkomst)
In piekperioden kunnen de arbeidsprestaties evenwel worden verhoogd tot 11u/dag en 50u/week overeenkomstig een in het arbeidsreglement openomen werkschema. De arbeidsduur zal weliswaar per kwartaal in ieder geval gemiddeld 38u/week bedragen"
U dient hiervoor stricto senso wel een afwijkingsregister bij te houden.
Houdt zeker ook rekening met onderstaande regels bij de toepassing van 'grote flexibiliteit':
- max. daggrens van 11u & max. weekgrens van 50u
- alle mogelijke uurroosters dienen in het arbeidsreglement voorzien te worden
- de vermelding van de 'grote flexibiliteit' dient zowel in het arbeidsreglement als in de individuele arbeidsovereenkomsten vermeld te worden
- Uur- en afwijkingsroosters: de uitgehangen werkroosters dienen 3 jaar bijgehouden te worden en de afwijkingsroosters dienen 5 jaar bewaard te worden Controle n telling moet op elk ogenblik mogelijk zijn..
- Pauzes: Strikt juridisch kunnen flexibele pauzes niet wegens strijdig met de Wet op de Arbeidsreglementen (art. 6).
In de praktijk wordt dit echter wel gedoogd mits nauwkeurige registratie.
- de referteperiode is max. 1 jaar
- Toeslag overloon: zorg er zeker dat de gepresteerde uren nooit hoger zijn dan de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur vermenigvuldigt met het aantal verlopen weken in het jaar, vermeerderd met 65. Voorbeeld:
De gemiddelde arbeidsduur is 38 u per week
Beoordelingsdatum: 30 april 2011 (dit is week 17)
17 weken x 38 uren + 65 = 711
Op 30 april mogen er niet meer dan 711 uren gepresteerd zijn
Is aan al deze voorwaarden voldaan, dan moet geen toeslag wegens overloon worden betaald.
Als u niet voldoet aan de voorwaarden, betaalt u overuren. Overuren zijn toegelaten binnen de grenzen van maximum 5 uur per week en 50 uren per kalenderjaar. Wel moet u een toeslag betalen van 50% en moet u inhaalrust voor de gepresteerde overuren toekennen.
Als u dus een voltijds tewerkgestelde werknemer wil inschakelen in een systeem van variabele tewerkstelling is het belangrijk dat u dit doet op een zo transparant mogelijke wijze. Immers, wanneer u bezoek krijgt van de inspectie, zal u moeten kunnen aantonen dat alles correct verloopt en dat dit systeem geen creatieve manier is van omgaan met overuren.
Bovenstaand stappenplan moet ervoor zorgen dat de inspectie de voltijdse variabele tewerkstelling "gedoogd".
Echter, een waterdichte garantie dat de inspecteur in kwestie dit (zonder opmerkingen) zal aanvaarden, kan nooit worden geboden gelet op het feit dat dit onderwerp eenvoudigweg niet expliciet in de huidige wetgeving wordt geregeld...