De consumptiecheque was één van de vele maatregelen die de regering onlangs voorstelde ter ondersteuning van de hardst getroffen sectoren én om de koopkracht van de werknemers te stimuleren. Aanvankelijk bedoeld als “horecacheque” werd het idee al snel uitgebreid met twee andere sectoren, cultuur en sport. In afwachting van de definitieve teksten hebben de drie grote uitgevers van maaltijd- en ecocheques, Monizze, Sodexho en Edenred hun reclamecampagne voor de consumptiecheques alvast gelanceerd.
Consumptiecheques zijn geen verplichting. Elke werkgever kan individueel beslissen of hij zijn werknemers ermee wil belonen, tenzij een sectorale cao dit in de toekomst zou voorzien. Zo werd net voor het weekend beslist dat de federale zorgverleners een consumptiecheque zullen krijgen als beloning voor het harde werk tijdens de voorbije maanden, voor het personeel in de Vlaamse zorg worden er geen cheques voorzien. Uit een enquête van Edenred bleek dat 77% van de bevraagde werknemers uit de privé-sector voorstander is van de cheques. Maar voorlopig loopt het nog niet echt storm, maar dat verandert misschien van zodra men de cheques ook echt kan gaan bestellen.
De maximale waarde van de consumptiecheque bedraagt 300 euro per werknemer. Dit bedrag is vrijgesteld van belastingen en RSZ en in tegenstelling tot bijvoorbeeld de maaltijdcheques ook volledig aftrekbaar als beroepskost voor de werkgever. De consumptiecheque kan besteed worden in de horecasector, de cultuursector, in bepaalde sportverenigingen en in kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest. De consumptiecheque komt er zowel in papierformaat als elektronisch. Elke cheque heeft een maximale waarde van 10 euro. De cheques moeten ten laatste toegekend worden op 31 december 2020 en moeten gebruikt worden vóór 7 juni 2021. Er wordt nog bekeken of het ook mogelijk is om de cheques rechtstreeks bij een onderneming uit de horeca-, sport- of cultuursector aan te kopen.
Net zoals bij de maaltijdcheques moet er vooraf een cao of, in de meeste gevallen, een schriftelijke individuele overeenkomst opgesteld worden. De cheque mag ook niet toegekend worden ter vervanging van bestaand loon of voordelen. Eveneens zoals bij de maaltijdcheques moet de cheque op naam uitgereikt worden en moet het toegekende bedrag vermeld worden op de individuele rekening van de werknemer. Worden deze voorwaarden niet gerespecteerd, dan zullen de cheques als gewoon loon beschouwd worden.
De gekende providers werken alvast aan platformen waarop ondernemingen uit de horeca, sport- en cultuursector zich makkelijk kunnen registreren om de cheques te aanvaarden, ongeacht of ze nu reeds al dan niet deel uitmaken van hun netwerk.