Maaltijdcheques, ecocheques, cadeau-of consumptiecheques. Het zijn mooie extraatjes voor uw werknemers, sommige verplicht, andere op vrijwillige basis toe te kennen. Al deze cheques komen met een beperkte houdbaarheidsdatum. Maar wat als uw werknemer, of uzelf, deze datum uit het oog verliest. Zijn de cheques dan voorgoed verloren, of kan u de vervaldatum alsnog laten verlengen?
Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om zijn cheques tijdig te gebruiken. De geldigheidsduur van maaltijdcheques is beperkt tot 12 maanden, die van ecocheques tot 24 maanden. Sport- en cultuurcheques zijn 15 maanden geldig. Cadeaucheques zijn meestal één jaar geldig. Deze periode gaat in vanaf de datum van de terbeschikkingstelling van de cheques aan de werknemer. De consumptiecheques die u in 2023 moest toekennen, konden gebruikt worden tot 31 december 2024.
Tot voor enkele jaren waren niet tijdig gebruikte cheques voorgoed verloren. Sinds 1 december 2022 bestaat echter de mogelijkheid om vervallen maaltijd- eco- en consumptiecheques te reactiveren. Sinds vorig jaar is deze mogelijkheid er ook voor sport- en cultuurcheques. Voor cadeaucheques is er (voorlopig) geen mogelijkheid tot reactivering voorzien.
Dat moet dan wel gebeuren binnen de drie maanden na de vervaldatum. Voor de consumptiecheques hebt u dus nog tot eind maart. De eerste reactiveringsaanvraag voor elke werknemer is gratis. Vanaf de tweede keer mag het uitgiftebedrijf maximaal 5 euro aan kosten aanrekenen. Gereactiveerde cheques blijven opnieuw drie maanden geldig. Proactief een verlenging aanvragen voor cheques die binnenkort vervallen, kan niet.
Het reactiveren van vervallen cheques gebeurt via de app van het uitgiftebedrijf (Monizze, Edenred, Pluxee).