Het KMI voorspelt voor zaterdag zomerse temperaturen tot 35°C. Lokaal kunnen daar zelfs nog enkele graden bijkomen. Ideaal weer voor een ijsje of een terrasje, puffen voor wie moet werken. Maar wanneer wordt het té warm om te werken?
Dat hangt in de eerste plaats af van de zwaarte van de fysieke werkbelasting. Voor "licht tot zeer licht werk" ligt de lat op 29°, voor "halfzwaar werk" is dat 26°; voor "zwaar werk" 22° en voor "zeer zwaar werk" 18°. Het is de arbeidsgeneesheer die oordeelt over de zwaarte van de arbeid, maar de FOD WASO geeft op zijn website wel een aantal voorbeelden: secretariaatswerk (zeer licht), handenarbeid aan een tafel (licht), staande arbeid (halfzwaar), grondwerken (zeer zwaar). De meeste functies in de horeca zullen we doorgaans onder halfzwaar kunnen onderbrengen.
Met 35° lijkt de norm voor halfzwaar werk dus ruimschoots overschreden, maar zo eenvoudig is het niet. Men gaat hier namelijk uit van WBGT-waarden, de Wet Bulbe Globe Temperature. Die meet u niet zomaar met een gewone huis-tuin-&-keukenthermometer. Hiervoor zal u een “vochtige globethermometer” moeten gebruiken en die hebt u waarschijnlijk niet in uw schuif liggen. De WBGT houdt naast de temperatuur ook rekening met de luchtvochtigheid, de luchtsnelheid (wind, tocht), en met de stralingswarmte van de zon en van voorwerpen in de omgeving. De oriëntatie van het gebouw, het aantal vensters en de aanwezigheid van verluchtingssystemen spelen hierbij allemaal mee. De waarden die zo’n vochtige globethermometer aangeeft, liggen doorgaans een vijftal graden lager dan een normale thermometer. Hoe droger de lucht bijvoorbeeld, hoe warmer het al moet zijn om de maximumwaarden te overschrijden.
Worden bovenstaande WBGT-waarden overschreden, en dat kan anders zijn binnen dan bijvoorbeeld op een terras, dan wil dat niet zeggen dat er niet meer mag gewerkt worden. Wel zal u zo snel mogelijk passende maatregelen moet nemen. Anderzijds hoeft u ook niet te wachten met het nemen van maatregelen. Vaak wordt de warmte door werknemers reeds als oncomfortabel aangevoeld nog voor de grenswaarden worden overschreden. Zeker bij een eerste hitte.
Die maatregelen kunnen onder meer bestaan uit:
-
het ter beschikking stellen van beschermingsmiddelen zoals zonnebrillen, zonnecrème, zonneschermen, hoofddeksels, aangepaste kledij zoals shorts en t-shirt… aan werknemers die rechtstreeks aan zonnestraling worden blootgesteld;
-
het kosteloos verstrekken van voldoende verfrissende dranken, bij voorkeur ongesuikerd, niet-koolzuurhoudend en niet-alcoholisch;
-
het installeren van een verluchtingssysteem op de werkplaats;
-
het inlassen van extra rustpauzes. Voor halfzwaar werk geldt als richtlijn een pauze van 15 minuten per uur bij 27° WBGT en van 30 minuten vanaf 28° WBGT.