Horeca is mijn passie - RSS http://www.horecaismijnpassie.be Wed, 26 Mar 2025 12:00:00 GMT skinn cms Horeca is mijn passie - Tom De Pauw nl <![CDATA[Prognose indexatie flexilonen : september 2025]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/prognose-indexatie-flexilonen-september-2025 Wed, 26 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/prognose-indexatie-flexilonen-september-2025 Het Federaal Planbureau voorspelt een overschrijding van de spilindex in augustus 2025. Als gevolg daarvan zullen ook de minimumlonen voor flexi-jobs in september met 2% stijgen.

De spilindex is een vooraf vastgelegde drempelwaarde, waarmee de afgevlakte gezondheidsindex vergeleken wordt. Als de spilindex bereikt of overschreden wordt, volgt een indexering van bepaalde lonen en uitkeringen, waaronder het minimumloon voor flexi-jobs.

De vorige aanpassing van het minimum flexiloon vond plaats in februari 2025 en bedraagt sindsdien 12,53 euro per uur (11,64 euro + 7,67% vakantiegeld, zijnde 0,89 euro). In september zullen zij dus voor een tweede keer dit jaar worden aangepast.

Volgens de prognoses van het Planbureau zou de daaropvolgende overschrijding van de spilindex ten vroegste in 2027 plaatsvinden.

De indexering heeft telkens enkel betrekking op het minimum flexiloon. De lonen van flexi-jobbers die boven het minimum liggen, worden niet mee geïndexeerd.]]>
<![CDATA[Het aantal salariswagens in België]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/het-aantal-salariswagens-in-belgie Wed, 26 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/het-aantal-salariswagens-in-belgie 14,7% of 1 op7 Belgische werknemers rijdt met een wagen van zijn werkgever naar zijn job. Dat is bijna 10% van het totale aantal ingeschreven personenwagens. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit en vervoer en Statbel, het Belgische statistiekbureau. De firmawagen heeft daarmee een steeds groter aandeel in het wagenpark.

Bij het begin van dit jaar reden er in ons land 626.645 salariswagens rond. “Salariswagens” zijn wagens die deel uitmaken van het loonpakket. Werknemers betalen hierop belastingen, bedrijven CO2-solidariteitsbijdragen. Bijna 15% van de Belgische werknemers rijdt in een wagen van zijn werkgever. In 2007 was dat nog 7,4%. De groei van het aantal salariswagens is daarmee aanzienlijk groter dan die van het totale wagenpark en het aantal werknemers. Terwijl het aantal werknemers tussen 2007 en 2024 met 16% toenam, nam het aantal salariswagens met liefst 130% toe.

Het aantal “bedrijfswagens”, personenwagens op naam van een bedrijf, waarin ook de wagens van zelfstandigen en wagens voor strikt professioneel gebruik zitten, ligt nog een pak hoger. Van het totaal van 6.089.564 personenwagens die in 2024 in België geregistreerd stonden, zijn er 1.248.287 of 20% bedrijfswagens.

Wel zien we een merkelijke vergroening van de bedrijfswagens. De gemiddelde CO2-uitstoot daalde van 120 g/km aan het begin van 2022 naar 84 g/km eind 2024. Bedrijfswagens leggen wel doorgaans 6.000 km per jaar meer af dan gewone personenwagens. De reden daarvoor is eenvoudig: de brandstof voor bedrijfswagens wordt doorgaans ook door de werkgever betaald.

66% van de verkochte wagens in 2024 waren elektrisch of hybride. In 2019 waren ze nog goed voor 8% van de verkoop. 70% van de nieuw ingeschreven hybride en elektrische wagens in 2024 werden door bedrijven ingeschreven en 30% door particulieren.

Het aantal volledig elektrische wagens nam in 2024 toe met 83,2%. 82% daarvan staat op naam van een vennootschap. Ook bij de hybride wagens (11,7% van het volledige wagenpark) zijn de bedrijfswagens in de meerderheid.

Bronnen: FOD Mobiliteit en vervoer, Statbel]]>
<![CDATA[Vergeet de periode-dimona's van uw flexi-jobs niet te verlengen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-de-periode-dimonas-van-uw-flexi-jobs-niet-te-verlengen------------- Wed, 26 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-de-periode-dimonas-van-uw-flexi-jobs-niet-te-verlengen------------- Maakt u gebruik van de periode-dimona voor uw flexi-jobs, vergeet dan niet uw aangifte te vernieuwen voor de werknemers die ook in het volgende kwartaal bij u blijven werken.

Voor de dimona-aangifte van uw flexi-jobs hebt u de keuze tussen een dag-aangifte of een periode-aangifte.

Met de dag-aangifte doet u voor uw flexi-jobbers een dagelijkse dimona met opgave van begin- en einduur. Vergelijkbaar met de uuraangifte voor extra’s. De dag-aangifte vereist natuurlijk een dagelijkse opvolging en een eventuele aanpassing van uw aangifte indien het einde van de prestaties vroeger of later viel dan voorzien. Anderzijds komen er bij de dag-aangifte geen andere verplichtingen meer kijken.

Dat is wel het geval bij de periode-aangifte. Dit type aangifte kan u gebruiken wanneer u uw flexi-jobwerknemer voor een langere periode aan het werk zet. Op de dimona-website geeft u enkel de eerste en de laatste dag van de gewenste periode aan.

Maakt u gebruik van deze periode-aangifte, dan dient u, naast de flexi-raamovereenkomst die ook bij de dag-aangifte verplicht is, eveneens een schriftelijke flexi-arbeidsovereenkomst op te stellen. Daarnaast moeten uw flexi-jobwerknemers hun prestaties ook dagelijks bijhouden in een tijdsregistratiesysteem.

U kan een periode-aangifte voor maximaal één kwartaal doen en dit ten vroegste één maand vóór het kwartaalbegin ingeven.

Op 31 maart lopen een heleboel periode-aangiften voor flexi-jobs af. Blijven deze flexi-jobbers ook volgend kwartaal nog voor u werken, vergeet dan niet om tijdig hun periode-aangifte en hun arbeidsovereenkomst te vernieuwen.]]>
<![CDATA[Winteruur wordt zomeruur]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/winteruur-wordt-zomeruur--- Wed, 26 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/winteruur-wordt-zomeruur--- In de nacht van 29 op 30 maart schakelen we weer over van winter- naar zomeruur. Zondagochtend om 2 uur draaien we de klok één uur vooruit. 2 uur wordt dan 3 uur en dat kan een invloed hebben op het loon van wie die nacht moet werken.

De zomer- en wintertijd kent zijn oorsprong in de economische crisis van de jaren zeventig. Door het leefritme af te stemmen op het zonlicht hoopte men energie te besparen. Het beoogde effect werd echter nooit bereikt en de gevolgen bleken vooral negatief. Vandaar dat het Europees Parlement zomer- en wintertijd al een tijdje wil afschaffen, maar voorlopig is er nog geen akkoord over welke tijd zal behouden blijven.

Wie tijdens de nacht van 29 op 30 maart moet werken, zal waarschijnlijk een uur minder lang op post moeten blijven. Denken we bijvoorbeeld aan de nachtreceptionist van een hotel of werknemers van nachtclubs en discotheken. Op zondag 26 oktober maken we de omgekeerde beweging en schakelen we opnieuw over naar de wintertijd.

Het probleem van de verloning van deze twee nachten wordt geregeld door cao nr. 30 uit 1977. De cao richt zich wel specifiek tot werknemers in ploegenarbeid die niet forfaitair per maand betaald worden (m.a.w. met een uurloon) en gaat er in eerste instantie vanuit dat in beide nachten dezelfde werknemers tewerkgesteld worden. In dat geval krijgt de nachtploeg bij de omschakeling naar zomeruur acht uur uitbetaald in plaats van de gewerkte zeven uur. Dit ene uur wordt beschouwd als een voorschot op het negende uur dat wordt gepresteerd bij de overschakeling naar winteruur, waarbij zij ook maar acht uur loon uitbetaald krijgen.

In de andere gevallen krijgen werknemers die bij de overschakeling naar zomeruur bijv. 7 uur presteren er toch 8 uitbetaald; wie bij de overschakeling naar winteruur bijv. 9 uur presteert in plaats van 8 uur, krijgt er logischerwijs ook 9 uitbetaald. Let erop dat u het correcte aantal uren doorgeeft.]]>
<![CDATA[Kritiek op de werkgever via sociale media]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/kritiek-op-de-werkgever-via-sociale-media Wed, 19 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/kritiek-op-de-werkgever-via-sociale-media Een werknemer die zijn werkgever of een collega bekritiseert of beledigt op sociale media. Hoe ver kan men gaan? Is het een reden voor ontslag, of past u er toch beter mee op?

Het recht op vrije meningsuiting is de laatste jaren een zeer gevoelig onderwerp. Zeker wanneer die meningen neigen naar schofferen, beledigen en opruien is het vaak balanceren op een slappe koord. In de relatie tussen een werkgever en zijn werknemers is het niet anders. Kritiek uitoefenen moet kunnen, maar daarbij mag men nooit het evenwicht uit het oog verliezen tussen de vrijheid van meningsuiting en de loyaliteit en het respect tegenover de werkgever. Ook buiten de werkuren.

Met andere woorden: een werknemer mag kritiek geven op het bedrijf waar hij werkt, zijn leidinggevenden en zijn collega’s, zolang het maar binnen de grenzen van het redelijke gebeurt. Maar waar liggen die grenzen precies? Drieste beledigingen aan het adres van de werkgever, collega’s, klanten of leveranciers kunnen in elk geval niet door de beugel. Net zo min als opmerkingen die het gezag en de geloofwaardigheid van de werkgever ondermijnen, de onderneming kunnen schaden of de goede verstandhouding tussen collega’s kunnen verstoren. Te loslippig zijn over vertrouwelijke gegevens valt dan weer onder de wetgeving over de bescherming van bedrijfsgeheimen.

Toch zal het niet altijd even duidelijk zijn wanneer kritiek beledigend wordt en op welk moment iemand over de schreef gaat. Zeker op sociale media waar nuance vaak ver te zoeken is. Bovendien is diegene die een opmerking plaatst zich niet altijd even zeer bewust van de draagwijdte van zijn post. Dat alles maakt dat u als werkgever best niet te lichtzinnig tot sancties overgaat. Zeker met een ontslag om dringende reden let u toch best op.

De voorbije jaren haalden verschillende zaken de rechtbank met wisselende resultaat. Een rechter zal steeds de concrete omstandigheden analyseren. Daarbij wordt, naast bovenvermelde elementen, ook gekeken naar onder meer de functie van de werknemer, de felheid van de kritiek, de mate van agressie of belediging, hoe gegrond de kritiek is, de bedoelingen van de werknemer, de mate van aandacht die de kritiek kreeg en de schade die de post aanrichtte of had kunnen aanrichten. Waar rechters in elk geval steeds minder rekening mee houden zijn excuses dat de werknemer de draagwijdte en de impact van zijn post verkeerd had ingeschat of dat een post die voor een beperkte groep vrienden was bedoeld per vergissing publiek was gemaakt.]]>
<![CDATA[Horeca Translate, een handige vertaalapp van de VDAB]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/horeca-translate-een-handige-vertaalapp-van-de-vdab Wed, 19 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/horeca-translate-een-handige-vertaalapp-van-de-vdab In de horeca werken heel wat werknemers van buitenlandse afkomst die het Nederlands niet machtig zijn. Speciaal voor hen ontwikkelde de VDAB samen met Horeca Farma en met de steun van ESF een bijzonder handige vertaalwebsite.

Horeca Translate vertaalt meer dan 1.000 woorden en bijna 300 uitdrukkingen vanuit elf verschillende talen naar het Nederlands. U vindt er nagenoeg alles in terug wat op uw menukaart of in uw receptenboek staat. Dranken, gerechten, groeten, fruit, vaktermen en keukenjargon, maar ook alle telwoorden van 1 tot 100.

U kan vertalen van en naar het Nederlands en van elk woord of uitdrukking kan u zowel in het Nederlands als in de vreemde taal de correcte uitspraak beluisteren.

U vindt de vertaalapp op https://horecatranslate.webleren.be/.]]>
<![CDATA[Voortaan nog maximaal vijf hoofdactiviteiten in de KBO]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/voortaan-nog-maximaal-vijf-hoofdactiviteiten-in-de-kbo Wed, 19 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/voortaan-nog-maximaal-vijf-hoofdactiviteiten-in-de-kbo Op 28 maart 2025 vindt een belangrijke update plaats van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De NACE-codes krijgen een update en ondernemingen mogen nog maximaal vijf hoofdactiviteiten registreren die daadwerkelijk worden uitgevoerd.

NACE-codes zijn cijfercodes waarmee ondernemingen in een bepaalde klasse van commerciële of niet-commerciële economische activiteiten worden ingedeeld. NACE staat voor "Nomenclature statistique des Activités économiques dans la Communauté Européenne" ("Statistische naamgeving van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap"). De NACE-codes zijn verplicht voor alle landen van de Europese Unie. Elk land kan de lijst met basiscodes zelf nog verfijnen. De codes worden regelmatig geactualiseerd in functie van de evoluties van de economie. De nieuwe lijst treedt deze maand in werking.

De meeste van deze aanpassingen zullen automatisch verlopen. Samen met deze update voert de FOD Economie echter ook een aantal nieuwe instructies in waarvoor u misschien wel actie zal moeten ondernemen.

1. Zo mag elke vestigingseenheid voortaan nog minimaal één en maximaal vijf hoofdactiviteiten registreren. De hoofdactiviteit wordt bepaald door:
  • de hoogste (geschatte) jaaromzet, of
  • het grootste aantal (geschatte) voltijdsequivalenten of
  • een ander criterium dat door de ondernemer wordt bepaald en waarvan deze laatste de bewijslast draagt.

2. Alle andere activiteiten die leiden tot de productie van goederen of de verlening van diensten voor gebruik door derden zijn nevenactiviteiten. Het aantal nevenactiviteiten blijft onbeperkt.

3. Hulpactiviteiten tot slot zijn activiteiten die de hoofd- en/of nevenactiviteit(en) ondersteunen. Zij moeten vanaf 28 maart niet langer in de KBO worden opgenomen.

4. Er mogen enkel nog daadwerkelijk uitgeoefende activiteiten geregistreerd worden. D.w.z. activiteiten die een omzet genereren of die onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd. Voor starters zijn uitgeoefende activiteiten die activiteiten waarvan de ondernemer kan bewijzen dat hij of zij ze onmiddellijk kan uitvoeren, op het moment van de opstart van zijn onderneming, bijvoorbeeld omdat ze zijn opgenomen in het ondernemingsplan.

Wat moet u doen?

Elke onderneming moet ervoor zorgen dat de KBO correcte gegevens bevat. Voorlopig gelden de nieuwe regels enkel voor nieuwe ondernemingen. Tegen uiterlijk 30 november 2026 zullen alle ondernemingen met bovenstaande regels in orde moeten zijn.

Toch controleert u best nu alvast of uw hoofd- en nevenactiviteiten nog actueel zijn. Vestigingseenheden met meer dan 20 activiteiten zullen de volgende maanden een waarschuwing ontvangen. Activiteiten die niet langer worden uitgevoerd of nooit zijn uitgevoerd dienen te worden stopgezet.

Het wijzigen van activiteiten in de KBO doet u via een ondernemingsloket.]]>
<![CDATA[Gratis webinar om de flitscontroles succesvol door te komen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/gratis-webinar-om-de-flitscontroles-succesvol-door-te-komen Wed, 19 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/gratis-webinar-om-de-flitscontroles-succesvol-door-te-komen April is dit jaar de maand van de flitscontroles voor de horeca. In 2024 werden maar liefst 2.723 horecazaken gecontroleerd, met 2.328 vastgestelde inbreuken. Een opfrissing van de belangrijkste aandachtspunten kan dus geen kwaad. Daarom organiseert Horecafocus Solutions op dinsdag 25 maart een korte, gratis webinar.

Raamovereenkomsten voor flexi’s, studentencontracten, het arbeidsreglement, Trillium, de sociale balans, uurroosters, afwijkingsroosters, overuren, schijnzelfstandigen, en ga maar door …

Personeelsadministratie is zo'n complexe materie dat het makkelijk is om dingen over het hoofd te zien, wat bij een controle kan leiden tot een waarschuwing, PV of boete. Bovendien komen er steeds nieuwe verplichtingen bij en veranderen de regels regelmatig.

In een gratis webinar van een half uur bespreekt Horecafocus Solutions de top 10 aandachtspunten om de flitscontroles succesvol door te komen.

Wanneer? Dinsdag 25 maart om 10 uur.

Inschrijven doet u met een eenvoudig mailtje naar info@horecafocussolutions.be.
U ontvangt vervolgens de link voor de webinar.]]>
<![CDATA[In maart ontvangt u uw sociale balans]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/in-maart-ontvangt-u-uw-sociale-balans--- Wed, 12 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/in-maart-ontvangt-u-uw-sociale-balans--- In de loop van de maand maart ontvangt u van uw sociaal bureau uw sociale balans voor het voorbije boekjaar.  De sociale balans is van toepassing op alle ondernemingen die verplicht zijn een jaarrekening op te stellen.

De sociale balans werd in 1995 ingevoerd als een meetinstrument voor de overheid en de sociale partners om gepaste maatregelen te kunnen nemen ter vermindering van de toen heersende werkloosheid. Vandaar dat u er vooral gegevens moet invullen over het aantal werknemers binnen uw bedrijf, het aantal gepresteerde uren, uw personeelskosten, personeelsverloop, maar ook uw opleidingsinspanningen. Iedere Belgische onderneming die zijn jaarrekening openbaar moet maken en die personeel tewerkstelt moet een sociale balans neerleggen.

De sociale balans bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de werknemers die u tijdens het afgelopen boekjaar tewerkstelde, Het tweede deel behandelt het personeelsverloop tijdens dat boekjaar. In beide gevallen zal u de gegevens moeten opsplitsen naar geslacht en studiegegevens. Het derde deel is volledig gewijd aan opleidingsinitiatieven.

De gegevens over opleiding, studie en over de interims die u in 2024 gebruikte zijn meestal niet gekend bij uw sociaal secretariaat en zullen bijgevolg niet ingevuld zijn op de balans die u aangeleverd krijgt. U zal deze gegevens dus zelf moeten invullen, als u ze zelf al kent tenminste.

De sociale balans moet, net als de jaarrekening, neergelegd worden bij de Nationale Bank van België binnen de 30 dagen na goedkeuring van de jaarrekening en uiterlijk binnen de zeven maanden na afsluiting van het boekjaar. Indien u toch beslist om de sociale balans samen met de jaarrekening neer te leggen, moet u die niet nog eens een tweede keer apart opsturen.

Hebt u een ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging, dan dient u hen de sociale balans voor te leggen. Hebt u die niet, dan hebben uw personeelsleden nog steeds het recht om de sociale balans te raadplegen op de plaats waar ook het arbeidsreglement en het Trillium-overzicht dat u vorige maand ontving zich bevinden. De werkgever die zijn verplichtingen op het vlak van de sociale balans niet naleeft, kan worden bestraft met een strafrechtelijke of een administratieve geldboete.

Lees ook:

In februari in uw e-Box: het Trillium-overzicht]]>
<![CDATA[Steeds meer langdurig zieken terug deeltijds aan de slag]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/steeds-meer-langdurig-zieken-terug-deeltijds-aan-de-slag Wed, 12 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/steeds-meer-langdurig-zieken-terug-deeltijds-aan-de-slag 1 op 5 werknemers in langdurige arbeidsongeschiktheid was in januari 2025 deeltijds terug aan het werk, vaak met blijvend resultaat. Dat blijkt uit cijfers van CM Gezondheidsfonds. Dat betekent een stijging van liefst 45 procent tegenover januari 2020.

België telt meer dan een half miljoen langdurig zieken. Dat zijn zowel werknemers, ambtenaren, zelfstandigen als werklozen die meer dan een jaar thuiszitten met een erkende arbeidsongeschiktheid. Hun aantal stijgt jaar na jaar. Tijdens de voorbije tien jaar met meer dan 30 procent. Vooral het aantal mentale klachten neemt toe. In totaal kosten zij de federale overheid 9 miljard euro per jaar. In het Regeerakkoord worden dan ook heel wat maatregelen aangekondigd om dit probleem aan te pakken.

Toch klinken er af en toe ook positieve geluiden. Zo meldt CM dat in januari 2025 van bijna 1 op 5 van haar langdurig zieke leden de gezondheidstoestand zodanig gunstig geëvolueerd was dat zij het werk deeltijds konden hervatten. Vergeleken met vijf jaar geleden is dat een stijging van 45 procent. Het gaat daarbij vooral om vrouwen tussen de 40 en 49 jaar.

Uit diezelfde cijfers blijkt dat 9 van de 10 mensen die deeltijds aan het werk zijn en ook een ziekte-uitkering ontvangen, binnen de twee jaar weer volledig terug aan het werk zijn. In 6 op de 10 gevallen zelf binnen de zes maanden.

Het systeem waarin langdurig zieke werknemers het werk deeltijds kunnen hervatten alvorens weer voltijds aan de slag te gaan, heet “progressieve werkhervatting”. De werknemer heeft hiervoor steeds de toestemming nodig van de adviserend arts van de mutualiteit, maar ook van de werkgever. Die hoeft niet per se in te stemmen met de progressieve werkhervatting noch met de uren die de adviserend arts voorstelt. Soms houdt progressieve werkhervatting ook een aanpassing van het werk of de werkomstandigheden in, wat voor een werkgever niet altijd eenvoudig en vaak zelfs niet mogelijk is. Volgens een bevraging van CM bij haar leden, kon bij 27 procent van haar langdurig zieke leden die het werk wilden hervatten niet worden ingegaan op de gevraagde aanpassingen.

De minimale werkhervatting bedraagt in principe minstens één derde van het normale aantal uren in diezelfde functie. De werkgever betaalt in dit geval enkel loon voor de gewerkte dagen, voor de andere dagen past de mutualiteit bij. Bij een werkhervatting van maximaal 20 procent van een voltijdse job, behoudt de werknemer zijn volledige uitkering, naarmate het aantal uren werkhervatting stijgt, daalt daarna ook de uitkering. Voor een zelfstandige daalt de uitkering pas vanaf de zevende maand.

Valt de werknemer tijdens de progressieve werkhervatting opnieuw volledig uit, dan ontvangt de werknemer tijdens de eerste 20 weken na de hervatting opnieuw  een volledige ziekte-uitkering van de mutualiteit, ook als het om een nieuwe arbeidsongeschiktheid gaat. Enkel bij een herval na die eerste 20 weken zal de werkgever opnieuw gewaarborgd loon moeten betalen.

“Het vergt een inspanning voor een bedrijf of organisatie om te kijken hoe je iemand die niet meteen fulltime weer aan de slag kan, in kan passen in een planning en een workflow”, besluit Luc Van Gorp, voorzitter van de CM. “Maar we pleiten ervoor om zoveel mogelijk te kijken naar wat iemand wél nog kan, dan naar wat niét meer mogelijk is. Werken geeft voor heel wat mensen zin en is een belangrijke stap in herstel. Dat mogelijk maken, is een werk van de hele samenleving”.]]>
<![CDATA[De Vakantierekening, een handige tool]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-vakantierekening-een-handige-tool- Wed, 12 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-vakantierekening-een-handige-tool- Tussen 2 mei en 30 juni betaalt de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) het vakantiegeld aan uw arbeiders uit. Zowel werkgever als werknemer kunnen via de Vakantierekening alle informatie terugvinden over de vakantieduur, het vakantiegeld en de betalingsdatum.

Werkgever

Inloggen op “Vakantierekening – Werkgever” kan zowel via de website van de RJV als via het portaal van de RSZ.

Aangezien het om een beveiligde toepassing gaat, zal u moeten inloggen met uw eID, itsme of met een unieke code gegenereerd door uw smartphone of tablet.

Door te klikken op het icoon ‘Vakantiegeld en vakantieduur’ kunt u rechtstreeks in de onlinedienst de informatie in verband met de vakantie (bedrag van het vakantiegeld, vakantieduur en betaaldata) van uw arbeiders raadplegen.

De volledige lijst van al uw arbeiders verschijnt. Via de zoekfunctie kunt u individuele werknemers opzoeken door het begin van hun naam of rijksregisternummer in te voeren.

Op de individuele fiche vind u naast het vakantierecht van de medewerker (uitgedrukt in voltijds equivalent in een vijfdagenweekstelsel) ook de bedragen enkel en dubbel vakantiegeld terug, zowel bruto als netto.

Het bestand met al uw arbeiders kunt u eenvoudig downloaden via “bestand exporteren”.

Een gebruikershandleiding vindt u hier.

Werknemer

Ook de arbeider zelf kan zijn vakantiegegevens eenvoudig online raadplegen. Op mijnvakantierekening.be kan hij het bedrag van zijn vakantiegeld, de betaaldatum en zijn vakantiedagen in één handige tool terugvinden!

Bovendien kan hij in zijn gepersonaliseerde ruimte ook bepaalde documenten opvragen zoals het vakantieattest en een duplicaat van zijn fiscaal attest 281.10, maar ook het bankrekeningnummer wijzigen waarop het vakantiegeld moet gestort worden.]]>
<![CDATA[Verplicht gebruik van gestructureerde elektronische facturen vanaf 2026]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/verplicht-gebruik-van-gestructureerde-elektronische-facturen-vanaf-2026 Mon, 03 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/verplicht-gebruik-van-gestructureerde-elektronische-facturen-vanaf-2026 Vanaf 1 januari 2026 zullen alle Belgische ondernemingen met een actief btw-nummer die factureren naar andere ondernemingen (B2B) dit uitsluitend nog via een gestructureerde elektronische factuur kunnen doen. Dat zijn facturen die rechtstreeks tussen de software van beide ondernemingen worden uitgewisseld. Een factuur in pdf versturen via e-mail of via een platform zal dan niet langer volstaan.

Voor ondernemingen die enkel factureren aan particuliere klanten (B2C) geldt deze verplichting niet. Toch zullen ook zij hun systemen moeten aanpassen om gestructureerde elektronische facturen van hun leveranciers te kunnen ontvangen.

Voor het verzenden en ontvangen van elektronische facturen zal uw facturatie- of boekhoudsoftware een beveiligde connectie moeten maken met Peppol. Dat is een decentraal netwerk, vergelijkbaar met een telecom-netwerk, dat ervoor zorgt dat de gegevens op een beveiligde en gestructureerde manier kunnen uitgewisseld worden tussen de verschillende systemen. Uw softwaresysteem zal hierop dus moeten voorzien zijn. De meeste aanbieders werken er aan om dit tijdig in orde te krijgen.

Als tegemoetkoming voor eventuele kosten die u hiervoor zal moeten maken, werden twee ondersteunende fiscale maatregelen voorzien:
  • Vanaf 1 januari 2025 verhoogt de investeringsaftrek voor digitale investeringen tot 20 %.
  • In de belastbare tijdperken 2024 tot en met 2027 mogen kleine kmo's en zelfstandigen die abonnementsformules gebruiken een verhoogde kostenaftrek van 120 % toepassen voor factureringspakketten.

Meer informatie vindt u op de website https://efactuur.belgium.be/nl. Daarop zal ook een lijst gepubliceerd worden van de conforme softwareoplossingen die al beschikbaar zijn, maar ook van oplossingen die deels gratis zijn of een beperkte kostprijs hebben.

Algemene vragen kan u sturen naar e-invoicing@minfin.fed.be, neem best ook contact op met uw boekhouder.]]>
<![CDATA[Maximale thuiswerkvergoeding geïndexeerd]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/maximale-thuiswerkvergoeding-geindexeerd-- Mon, 03 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/maximale-thuiswerkvergoeding-geindexeerd-- Het maximumbedrag van de vergoeding die werkgevers aan hun werknemers kunnen geven die op regelmatige basis thuis werken, stijgt licht vanaf 1 maart.

Werkgevers mogen aan werknemers die op een structurele basis van thuis uit werken, een onkostenvergoeding geven ter compensatie van de gemaakte kosten. Denken we hierbij aan het gebruik van eigen bureauruimte, eigen kantoormeubilair en -materiaal, verwarming  enz… En dit vrij van belastingen en RSZ.

Voorwaarde is wel dat de werknemer “structureel en op regelmatige basis een substantieel deel van zijn arbeidstijd aan thuiswerk doet”. Deze vage omschrijving werd tijdens de coronacrisis door zowel fiscus als RSZ als volgt verduidelijkt: “Onder structureel en regelmatig wordt verstaan het equivalent van 1 werkdag per week zowel voor de deeltijdse als voor voltijdse werknemers. Dit kan op maandbasis op verschillende manieren georganiseerd worden (zonder proratisering):

  • 1 kalenderdag per week
  • 2 halve werkdagen per week
  • 2 uur per dag in 5-dagenweek
  • 1 week per maand

De maximale vergoeding voor bureaukosten bedraagt vanaf 1 maart 2025 157,83 euro in plaats van 154,74 per maand. Als werkgever bent u niet verplicht om een vergoeding te geven, noch om het maximale bedrag uit te keren. U bent ook niet verplicht om het bedrag te proratiseren bij deeltijdse prestaties. 

Daarnaast kan u ook nog een extra vergoeding geven van maximum 20 euro per maand voor het regelmatig professioneel gebruik van prive-internetaansluiting en -abonnement én van maximum 20 euro voor het professioneel gebruik van de privécomputer met randapparatuur of van maximum 10 euro per maand voor het professioneel gebruik van een tweede beeldscherm, printer of scanner (5 euro per item, met een maximum van twee items).

Zorg er wel voor dat u het thuiswerk en het professionele gebruik van abonnementen of apparatuur kan aantonen of motiveren. Zowel RSZ als fiscus controleren streng op onkostenvergoedingen. Kan u dat niet, dan bestaat de kans dat de onkostenvergoeding beschouwd zal worden als verdoken loon.]]>
<![CDATA[Meervoudige discriminatie leidt tot meervoudige schadevergoeding]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/meervoudige-discriminatie-leidt-tot-meervoudige-schadevergoeding Mon, 03 Mar 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/meervoudige-discriminatie-leidt-tot-meervoudige-schadevergoeding Sinds enkele jaren is de anti-discriminatiewetgeving flink uitgebreid. Er worden nog steeds nieuwe discriminatiegronden aan de lijst toegevoegd, de bewijslast heeft zich verlegd naar de werkgever en de duur van de beschermingsperiodes en de bedragen van de vergoedingen die moeten betaald worden bij een inbreuk zijn in enkele gevallen verdubbeld. Maar de wetgeving zorgde nog voor een andere nieuwigheid: de wettelijke erkenning van meervoudige discriminatie waarbij schadevergoedingen worden gecumuleerd.

Het cumuleren van schade- en beschermingsvergoedingen was in het verleden eerder uitzondering dan regel. Het gebeurde zelden dat een werknemer die meerdere afzonderlijke discriminaties kon aantonen hiervoor ook meerdere vergoedingen kreeg. De wetgeving terzake was hierover ook niet helemaal duidelijk. De wetswijziging uit 2023 bracht daar verandering in en erkent voor het eerst associatieve, vermeende en meervoudige discriminatie. Dat zijn drie afzonderlijke begrippen:

  • Van associatieve discriminatie spreken we wanneer een persoon gediscrimineerd wordt vanwege de nauwe verwantschap met een persoon die een beschermd criterium bezit. Bijvoorbeeld een werknemer met een gehandicapt kind die vaker afwezig is.

  • Bij vermeende discriminatie wordt de persoon dan weer gediscrimineerd op basis van kenmerken die hij niet bezit, maar hem wel worden toegeschreven. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een LGBTQIA+-evenement.

  • Onder meervoudige discriminatie verstaan we die gevallen waarin een persoon het slachtoffer is van niet-gerechtvaardigde ongelijkheid op basis van meerdere beschermde criteria. Bijvoorbeeld een mannelijke veertiger die niet door de selectieprocedure komt omdat hij niet zou passen in het team met uitsluitend vrouwelijke twintigers.

De nieuwe wetgeving stelt dat bij meervoudige discriminatie steeds de discriminatiegrond die recht geeft op de grootste schadevergoeding van toepassing is. Maar tegelijkertijd zien we ook een groeiende tendens in de rechtspraak om meerdere beschermings- en schadevergoedingen te cumuleren. Een treffend voorbeeld hiervan is een arrest uit 2024. Hierbij werd een pas bevallen werkneemster die aansluitend op haar moederschapsrust een medisch attest voor ziekte binnen bracht, ontslagen.

De werkneemster in kwestie vorderde een drievoudige schadevergoeding:
  1. Een forfaitaire vergoeding van zes maanden loon voor de bescherming tijdens en tot 1 maand na de moederschapsrust;
  2. Een forfaitaire vergoeding van zes maanden loon wegens discriminatie op grond van geslacht;
  3. Een forfaitaire vergoeding van zes maanden loon wegens discriminatie om medische redenen.

Omdat de werkgever, die economische redenen aanvoerde voor het ontslag, niet kon aantonen dat het ontslag los stond van bovenstaande beschermingsgronden, werd hij ook effectief veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding ten belope van 18 maanden loon.

Hoewel het nieuwe regeerakkoord deze cumulaties alweer lijkt te willen beperken, is voorzichtig zijn dus de boodschap wanneer u een werknemer wil ontslaan waarbij mogelijk beschermingsgronden in het spel zijn.]]>
<![CDATA[50 werknemers of meer? Misschien moet u een loonkloofverslag opmaken]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/50-werknemers-of-meer-misschien-moet-u-een-loonkloofverslag-opmaken- Wed, 26 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/50-werknemers-of-meer-misschien-moet-u-een-loonkloofverslag-opmaken- Werkgevers die minstens 50 werknemers tewerkstellen moeten om de twee jaar een “analyseverslag van de bezoldigingsstructuur van de werknemers” opstellen. Het verslag voor de boekjaren 2023 en 2024 moet uiterlijk op 31 maart klaar zijn.

Wat?

Deze tweejaarlijkse verplichting gaat terug tot de “loonkloofwet” van 2012 die de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen wil bestrijden. Een gedetailleerde analyse moet het mogelijk maken te bepalen of mannen en vrouwen gelijk loon voor gelijk werk ontvangen. Met andere woorden, of het loonbeleid in de onderneming genderneutraal is. De analyse die in 2025 wordt opgemaakt heeft betrekking op de jaren 2023 en 2024.

Wie?

Of u een loonkloofverslag moet opstellen, wordt bepaald door het aantal werknemers. De verplichting geldt enkel voor ondernemingen die gemiddeld minstens 50 werknemers tewerkstellen. Men gebruikt hiervoor de berekening van de sociale verkiezingen. Aangezien het verslag bedoeld is ter informatie voor de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging, hoeven ondernemingen waar deze organen niet aanwezig zijn dit verslag niet op te maken.

Hoe?

Het analyseverslag heeft een vaste vorm. Modeldocumenten vindt men terug op de website van de FOD WASO. Werkgevers die gewoonlijk gemiddeld ten minste 100 werknemers tewerkstellen, moeten het volledige formulier invullen. Voor werknemers die gemiddeld ten minste 50, maar minder dan 100 werknemers tewerkstellen, volstaat het beknopte formulier. Hierin dienen o.m. de bezoldigingen en andere voordelen te worden ingevuld voor zowel mannelijke als vrouwelijke werknemers, uitgedrukt in voltijds equivalenten. De meeste van deze gegevens haalt men uit de jaarrekening. Deze gegevens moeten vervolgens ook worden opgesplitst volgens functie, anciënniteit en opleidingsniveau, wat niet zo eenvoudig is.

Wanneer?

Het verslag moet binnen de drie maanden na de afsluiting van het even boekjaar, in de meeste gevallen dus 31 maart 2025, besproken worden met ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging. Oordelen deze op basis van het analyseverslag dat het loonbeleid in de onderneming onvoldoende genderneutraal is, dan zal er, al dan niet met de hulp van een bemiddelaar, een actieplan opgesteld moeten worden.

Werkgevers die geen plan voorleggen aan hun ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging kunnen hiervoor bestraft worden met een geld- of administratieve boete van niveau 2.]]>
<![CDATA[April = flitscontrolemaand in de horeca]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/april-flitscontrolemaand-in-de-horeca Wed, 26 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/april-flitscontrolemaand-in-de-horeca Ook dit jaar houden de controlediensten gezamenlijke flitscontroles in bepaalde sectoren. Na de transport-, verhuis- en taxisector in februari, is het in april opnieuw de beurt aan de horeca. Waarop moet u letten en hoe kan u zich optimaal voorbereiden?

Flitscontroles worden al enkele jaren toegepast in de sectoren waar (historisch) een groot risico bestaat op inbreuken op de arbeids- en sociale wetgeving. Deze sociale flitscontroles worden binnen de EU als een “best practice” aanzien voor het naleven van de wetgeving. De controles hebben vooral een preventief karakter, wat uiteraard niet wegneemt dat bij vaststelling van zwaarwichtige inbreuken streng zal worden opgetreden. “Zacht waar het kan, hard waar het moet”, zoals de SIOD – de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst – het noemt. Voorafgaande meldingen in de pers moeten het preventieve karakter nog meer versterken, net als bij bijvoorbeeld de BOB-campagnes.

In plaats van één enkele dag of week zoals dat vroeger soms het geval was, hebben de inspectiediensten er ook dit jaar weer een volledige maand voor uitgetrokken. De ervaring leert namelijk dat dit beter werkt. Bereid u dus maar voor op een bezoekje.

Wat kan er zoal gecontroleerd worden? In de eerste plaats de meest voor de hand liggende zaken:
  • de dimona-aangiften van het op dat moment aanwezige personeel
  • door beide partijen ondertekende arbeidsovereenkomsten voor deeltijders, van bepaalde duur en van studenten
  • ondertekende raamovereenkomsten flexi-jobs
  • uurroosters en afwijkingsroosters, vooral voor deeltijders
  • up to date arbeidsreglement
  • ondertekende bijlagen netto overuren indien u die gebruikt
  • bewijs aansluiting sociaal verzekeringsfonds zelfstandigen
  • raamovereenkomst met uitzendkantoor

Op zijn website stelt de SIOD een checklist ter beschikking speciaal voor de horeca die u als een vorm van zelfcontrole kan uitvoeren.

Speelt u graag helemaal op zeker? Laat uw personeelsadministratie vooraf aan een grondige inspectie onderwerpen zonder dat daar sancties aan vasthangen. Met onze HR-audit lichten wij uw volledige personeels- en loonadministratie bij u ter plaatse door en keren wij uw volledige loon- en personeelsbeheer binnenstebuiten. Meer weten over onze audits, mail naar info@horecafocussolutions.be of bel ons (03/201.21.00)]]>
<![CDATA[Vergeet uw Trillium-overzicht niet op te halen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-uw-trillium-overzicht-niet-op-te-halen---- Wed, 26 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-uw-trillium-overzicht-niet-op-te-halen---- Net als elk jaar ontving u in de loop van de maand februari van de RSZ een overzicht van de RSZ-verminderingen die u tijdens de voorbije periode genoot. Hebt u dit nog niet gedaan, vergeet dan niet om dit overzicht, dat de naam “Trillium” meekreeg, te downloaden.

Normaliter ontving u uw Trillium-overzicht namelijk via uw e-box op de website van de sociale zekerheid (www.socialsecurity.be). Hebt u die nooit geactiveerd, dan kreeg u het per post. Hebt u uw e-box wel al gebruikt, vergeet het document er dan niet af te halen.

Op het Trillium-overzicht vindt u onder meer de bedragen van de genoten kortingen per tewerkstellingsmaatregel en het aantal werknemers dat hierin betrokken was en dit voor de periode 1 oktober 2023 tot 30 september 2024.

Net zoals dit het geval is voor de sociale balans moet u dit jaaroverzicht ter beschikking stellen op de plek waar ook uw arbeidsreglement door de werknemers kan geconsulteerd worden. Heeft u een ondernemingsraad of een syndicale afvaardiging dan moet u het hen zelfs schriftelijk bezorgen. Op de niet naleving van deze informatieplicht staat in principe een geldboete.]]>
<![CDATA[Moet u een (nieuw) werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers opstellen?]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/moet-u-een-nieuw-werkgelegenheidsplan-voor-oudere-werknemers-opstellen-- Wed, 19 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/moet-u-een-nieuw-werkgelegenheidsplan-voor-oudere-werknemers-opstellen-- Ondernemingen met meer dan 20 werknemers moeten naast een formeel opleidingsplan ook een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers opstellen. In tegenstelling tot de opleidingsplannen bestaat de verplichting van het werkgelegenheidsplan al verschillende jaren, sinds 2013 om precies te zijn. Het werkgelegenheidsplan vermeldt de acties die een onderneming neemt om het aantal werknemers van 45 jaar of ouder te behouden of te verhogen. De deadline is 31 maart.

20 werknemers

Welke ondernemingen een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers moeten opstellen wordt om de vier jaar bepaald op 2 januari. De laatste telling vond plaats op 2 januari 2021. Op 2 januari 2025 is bijgevolg een nieuwe periode van vier jaar begonnen. Telde u op die eerste werkdag van dit jaar 20 of meer voltijds equivalenten (VTE’s), dan valt u gedurende de volgende vier jaar onder deze verplichting. Voor de telling baseert u zich op de dimona-aangiften. Ook extra's, flexi’s, studenten en uitzendkrachten tellen hiervoor mee. Hou er echter wel rekening mee dat indien u meerdere bedrijven bezit die afzonderlijk niet aan het vereiste aantal werknemers komen, het best kan zijn dat men deze toch als een eenheid zal beschouwen, net zoals dat bij de sociale verkiezingen het geval kan zijn.

Daalt uw personeelsbestand tijdens de volgende jaren, dan blijft u toch nog steeds onderworpen aan deze verplichting tot en met 31 december 2028. Omgekeerd zijn ondernemingen met minder dan 20 werknemers op deze datum gedurende de volgende vier jaar vrijgesteld van deze verplichting.

Jaarlijks of meerjarenplan

U kan zelf kiezen of u een meerjaren- dan wel een jaarlijks plan opmaakt. In het tweede geval zal u elk kalenderjaar een nieuw plan moeten opstellen en dit ten laatste drie maanden na het afsluiten van het boekjaar. Volgt uw boekjaar het kalenderjaar, dan is de deadline dus 31 maart. Zelfs al stelt u momenteel geen oudere werknemers tewerk.

Wat staat er in het plan?

In het werkgelegenheidsplan lijst u de maatregelen op die u in uw onderneming genomen heeft of plant te nemen inzake de tewerkstelling van oudere werknemers. Daarmee bedoelt men – hou u vast – 45-plussers. Die maatregelen kunnen betrekking hebben op aanwerving, opleidingen, loonbaanplanning, gezondheid, aanpassing van de arbeidstijden en -omstandigheden, enz… Ook de reeds bestaande maatregelen mag u mee in het plan opnemen.

Enkele voorbeelden van mogelijke werkpunten:
  • Aanwerving van nieuwe werknemers
  • Opleidingen
  • Loopbaanbegeleiding
  • Aanpassing van de jobinhoud of de arbeidstijden

In het plan moet ook steed een evaluatie van het vorige plan worden opgenomen. Op de website van de FOD WASO vindt u een model dat u hiervoor kan gebruiken.

Communicatie

Ondernemingen met een ondernemingsraad, comité of vakbondsafvaardiging moeten het plan ter advies aan hen voorleggen. In ondernemingen waar deze overlegorganen niet aanwezig zijn – de meeste onder u – moet de werkgever de werknemers informeren over het plan. Overleg is hier echter niet vereist.

De overlegorganen moeten ook jaarlijks geïnformeerd worden over de resultaten van de maatregelen van het afgelopen jaar, ook bij een meerjarenplan.

U bent vervolgens verplicht om het plan gedurende vijf jaar te bewaren en ter beschikking te houden in geval van inspectie. Een werkgever die geen werkgelegenheidsplan opmaakt, riskeert een strafrechtelijke of een administratieve geldboete.


Lees ook:

Tegen 31 maart moet uw nieuwe opleidingsplan klaar zijn.]]>
<![CDATA[Verhoog uw rendement en bespaar kosten met de audit van Horecafocus]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/verhoog-uw-rendement-en-bespaar-kosten-met-de-audit-van-horecafocus----- Wed, 19 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/verhoog-uw-rendement-en-bespaar-kosten-met-de-audit-van-horecafocus----- Hoe goed doorstaat u een sociale inspectie? Is uw arbeidsreglement up-to-date? Hoe correct zijn uw loonfiches? Hoe efficiënt is uw personeelsbeleid? Hebt u alle formaliteiten voor uw bewakingscamera’s vervuld? Netto overuren, kledijvergoeding, sociaal abonnement,… Met de HR-Audit licht Horecafocus Solutions uw volledige personeels- en loonadministratie bij u ter plaatse door.

Personeels- en loonadministratie is een vrij complexe materie. De horeca is daarin nog eens een buitenbeetje. En toch blijken heel wat horecawerkgevers hiervan niet of onvoldoende op de hoogte. Niet geheel onbegrijpelijk, want u heeft nog andere zorgen aan uw hoofd. Een check up van uw concrete situatie is daarom geen overbodige luxe. Met de HR-audit keert Horecafocus Solutions uw volledige loon- en personeelsbeheer binnenstebuiten.

Wij gaan hierbij tewerk alsof het een sociale inspectie betreft. Zo vragen wij u om relevante documenten voor te leggen, controleren wij uw contracten en arbeidsreglement, gaan we op de werkplek steekproefgewijs kijken of de dimona’s zijn aangegeven, of de uurroosters uithangen enz… Maar we gaan ook samen met u door uw payroll, op zoek naar anomalieën en mogelijke optimalisaties.

Aan de hand van een uitgebreide check- en vragenlijst krijgt u hiermee een erg volledige en genuanceerde stand van zaken van uw personeelsbeheer. Na afloop ontvangt u hiervan een uitgebreid rapport. Samen met u bespreken wij hieruit de pluspunten, de werkpunten en de tekortkomingen en stellen wij een actieplan en tijdlijn op.

Het uiteindelijke doel van deze audit is dat u op korte termijn klaar bent voor mogelijke inspecties, of tenminste op de hoogte bent van uw sterktes en zwaktes zodat u op lange termijn kan groeien naar een efficiëntere organisatie en een hoger rendement. Zo voorkomt u onaangename verrassingen en onnodige boetes en misschien kan u hier en daar zelfs nog iets besparen. Mooi meegenomen toch?

Geen tijd voor een volledige audit? Wij bieden ook een kortere versie aan die we vanop afstand samen met u doen.

Meer weten? Stuur een mailtje naar info@horecafocussolutions.be of bel ons op 03/201.21.00.]]>
<![CDATA[Tegen 31 maart moet het jaarverslag van uw interne dienst klaar zijn]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/tegen-31-maart-moet-het-jaarverslag-van-uw-interne-dienst-klaar-zijn----- Wed, 19 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/tegen-31-maart-moet-het-jaarverslag-van-uw-interne-dienst-klaar-zijn----- Elk jaar tegen 31 maart moet u een jaarverslag over de veiligheid en gezondheid in uw bedrijf opstellen. Voor zaken met minder dan twintig werknemers kan de werkgever die taak zelf vervullen, bijgestaan door zijn Externe Dienst voor Preventie en Bescherming. In grotere ondernemingen is het de taak van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming.

U hebt er wellicht nooit bij stilgestaan, maar elke werkgever dient een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW) op te richten die minstens bestaat uit een preventieadviseur, een rol die in zaken met minder dan twintig werknemers door de werkgever zelf kan worden ingevuld. De Interne Dienst moet erop toezien dat de werknemers hun werk in veilige en gezonde omstandigheden kunnen uitvoeren.

Eén van de opdrachten van die IDPBW is het opmaken van een jaarverslag van de activiteiten van het voorbije boekjaar. En dat moet tegen 31 maart 2025 klaar zijn.

Bent u iets groter en hebt u een Comité voor Preventie en Bescherming in huis, dan is het jaarlijkse verslag u wellicht niet vreemd. In het andere geval zal het u misschien niet veel zeggen. Misschien hebt u er zelfs nooit één opgemaakt. Nochtans is het één van die vele jaarlijkse verplichtingen waar alle bedrijven aan moeten voldoen. Ook als u minder dan twintig werknemers tewerkstelt.

Wat staat er in dat jaarverslag?

Het jaarverslag bevat alle gegevens van het afgelopen jaar (2024) over de veiligheid en gezondheid van de werknemers van uw onderneming. Denk daarbij aan uw arbeidsongevallenstatistieken en eventuele preventiemaatregelen die u nam. Maar er staat ook informatie in over uw Externe Dienst en algemene cijfergegevens over o.m. het aantal gepresteerde arbeidsuren. Die vindt u terug in uw sociale balans. De inhoud van het verslag is vastgelegd door de wetgever, modellen (A, B en C) vindt u op de website van de FOD WASO. Bedrijven met minder dan 50 werknemers gebruiken formulier A.

Sinds enkele jaren moet u het verslag niet meer opsturen naar de regionale directie van de Dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk, maar u moet het wel ter beschikking houden voor een eventuele controle van de bevoegde inspectiediensten. Hoewel alle bedrijven dit document moeten invullen, zijn de inspectiediensten doorgaans wel milder voor bedrijven met minder dan tien werknemers. Dat neemt niet weg dat het niet naleven van deze verplichtingen kan bestraft worden met een boete. Een wettelijke bewaartermijn is niet voorzien, maar vaak wordt 10 jaar geadviseerd.

Voor hulp bij het opmaken van dit jaarverslag kan u zich wenden tot uw Externe Dienst.

Lees ook:

Tegen 31 maart moet uw nieuwe opleidingsplan klaar zijn
Moet u een (nieuw) werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers opstellen?
]]>
<![CDATA[Bonusplan over twee keer zes maanden? De deadline nadert!]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/bonusplan-over-twee-keer-zes-maanden-de-deadline-nadert Wed, 12 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/bonusplan-over-twee-keer-zes-maanden-de-deadline-nadert Wie nog een bonusplan wenst op te maken voor de twee jaarhelften van 2025 mag daar niet meer te lang mee wachten. Vóór eind februari moet uw plan ingediend zijn. Daarna kan u wel nog steeds een plan opmaken voor één of meer andere periodes.

Met een bonusplan kan u op een (para)fiscaal vriendelijke manier bonussen toekennen aan een groep of het geheel van uw medewerkers op basis van vooraf bepaalde collectieve doelstellingen. Het enige nadeel is misschien dat u niet individueel kan gaan belonen. Wordt de doelstelling behaald, dan heeft de volledige groep waarop het plan betrekking heeft recht op eenzelfde bonus. Ook die ene werknemer die misschien wat minder zijn best heeft gedaan. U kan wel een onderscheid in bedrag voorzien tussen de verschillende objectieve groepen of tussen voltijders en deeltijders. Het grote voordeel is dat u alle werknemers samen laat toewerken naar een gezamenlijk resultaat.

De doelstellingen moeten meetbaar en verifieerbaar zijn en hun uitkomst onzeker. Het behalen van een bepaalde omzet of tevredenheidsquotering liggen daarbij het meest voor de hand. Maar omdat de omzet slechts beperkt beïnvloedbaar is, is het vaak interessanter om te werken rond een thema waar uw werknemers wel actief aan kunnen werken. Aperitieven, wijnen, suggesties, koffie en dessert zijn voor u vaak rendabele producten. Maar meestal wordt de vraag op een verkeerde manier gesteld, als ze überhaupt al wordt gesteld. Komt u bekend voor?  Met een bonusplan kan u de actieve verkoop aanmoedigen en belonen.

Hoe hoog u uw target moet zetten om het zowel voor u als voor uw medewerkers interessant te maken, kan u perfect vooraf becijferen. Als werkgever betaalt u bovenop de bruto bonus een solidariteitsbijdrage van 33%. Dat is ongeveer wat u ook op gewone lonen of bonussen betaalt, soms zelfs iets meer, alleen bent u er geen vakantiegeld, eindejaarspremie of verbrekingsvergoeding op verschuldigd. Voor de werknemer is de bonus belastingvrij, hij betaalt enkel een RSZ-bijdrage van 13,07%. Voor een netto bonus van 500 euro betaalt u dus 764,98 euro. Dat is een rendement van 65%. Een gewone bonus kost u al gauw twee tot drie keer zoveel. Het maximale jaarbedrag dat u op deze manier in 2025 mag toekennen is 4.164 euro bruto (3.619,77 euro netto).

Een bonusplan moet formeel worden opgesteld en online worden ingediend bij de FOD WASO. Dat vraagt wel enige kennis. Zowel de referteperiode als de uitbetalingstermijn voor een bonusplan bedragen minstens drie maanden. Doelstellingen en uitbetalingen op maandbasis zijn dus niet mogelijk. Bovendien mag ten hoogste één derde van de referteperiode verstreken zijn bij de invoering ervan. Wenst u, met andere woorden, nog een bonusplan op te maken met twee referteperiode van een halfjaar (01.01-30.06 en 01.07-31.12) dan hebt u hiervoor nog tot eind februari de tijd.

Hulp nodig bij het opstellen van een bonusplan? Horecafocus Solutions helpt u hier graag bij. Bel (03/201.21.00) of mail naar info@horecafocus.be.]]>
<![CDATA[Jaarlijkse tariefverhoging NMBS op 1 februari]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/jaarlijkse-tariefverhoging-nmbs-op-1-februari-- Wed, 12 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/jaarlijkse-tariefverhoging-nmbs-op-1-februari-- Traditiegetrouw wijzigt (lees: verhoogt) de NMBS op 1 februari zijn tarieven. Dat heeft ook een invloed op uw personeelskosten. De verplichte terugbetaling woon-werkverkeer voor werknemers die met de trein, maar ook voor werknemers die met de eigen wagen komen werken, wordt immers berekend op basis van de officiële NMBS-tarieven.

De tussenkomst in de vervoerskosten van werknemers is per sector vastgesteld. In de horeca hebben werknemers in de meeste gevallen recht op een terugbetaling woon-werkverkeer. De hoogte van de vergoeding hangt af van het gebruikte vervoermiddel en de afstand tussen woon- en werkplaats.

Voor wie met de trein komt bedraagt de tussenkomst 75% van de prijs van het abonnement tweede klasse. Ook de tussenkomst voor werknemers die met de eigen wagen komen werken, wordt berekend op diezelfde NMBS-tarieven voor een treinkaart tweede klasse en bedraagt 70%. Waar de treinvergoeding volledig vrijgesteld is van RSZ en belastingen, is de tussenkomst voor de wagen slechts tot 500 euro per jaar, of 41,66 euro per maand, vrijgesteld van belastingen.

Op 1 februari stegen de tarieven van de NMBS met 3%. Hierdoor zal dus ook de werkgeverstussenkomst voor deze werknemers stijgen.]]>
<![CDATA[Grenzen loonbeslag en –overdracht 2025]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/grenzen-loonbeslag-en-overdracht-2025 Wed, 12 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/grenzen-loonbeslag-en-overdracht-2025 Waarschijnlijk hebt u er al wel mee te maken gehad: een loonbeslag voor een werknemer die zijn betalingsverplichtingen niet nakomt. In zulke gevallen kan de schuldeiser (veelal een bank of overheidsinstelling) beslag leggen op een deel van het loon van die werknemer. Hoeveel loon een schuldeiser kan inhouden, wordt jaarlijks bepaald.

Krijgt u een brief voor loonbeslag of loonoverdracht in de bus, dan moet u die zo snel mogelijk aan uw sociaal secretariaat bezorgen. Het is bijzonder vervelend, maar u kan hier niets aan wijzigen. Meer nog, als u niet op de vraag ingaat, loopt u het risico dat u zelf zal moeten opdraaien voor de schulden die uw werknemer heeft gemaakt.

Ook uw sociaal secretariaat zal moeten uitvoeren wat de beslaglegger voorschrijft en mag de inhouding pas stopzetten als het hiervoor een handlichting van diezelfde beslaglegger ontvangt. Aan de bedragen die worden ingehouden kan uw sociaal secretariaat evenmin iets wijzigen. Het bedrag van de inhouding ligt vast in een tabel met grensbedragen, afhankelijk van de hoogte van het nettoloon. Hierbij wordt een minimum gegarandeerd, zodat de werknemer nog steeds in zijn noodzakelijke levensbehoeften kan blijven voorzien.

Deze loongrenzen worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Voor 2025 gelden volgende bedragen:

Nettoloon % loonbeslag Maximale inhouding
€0 - €1.388 / /
€1.388,01 - €1.492  20% €20,80
€1.492,01 - €1.646  30% €46,20
€1.646,01 - €1.800 40% €61,60
€1.800,01 - …  onbeperkt onbeperkt

Een cijfervoorbeeld maakt het duidelijker:

Een werknemer verdient 1.900 euro netto. Op het bedrag tussen 1.388,01 en 1.492 euro wordt 20% ingehouden (= 20,80 euro); op het bedrag tussen 1.492,01 en 1.646 euro wordt 30% ingehouden (= 46,20 euro); op het bedrag tussen 1.646,01 en 1.800 euro wordt 40% ingehouden (= 61,60 euro); boven 1.800,01 euro wordt alles ingehouden (= 99,99 euro).

In totaal zal dus 228,9 euro van zijn nettoloon worden ingehouden aan loonbeslag of loonoverdracht.

Onder bepaalde voorwaarden kan het in beslag genomen bedrag nog verminderd worden met 86 euro per kind ten laste.]]>
<![CDATA[Tegen 31 maart moet uw nieuwe opleidingsplan klaar zijn]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/tegen-31-maart-moet-uw-nieuwe-opleidingsplan-klaar-zijn- Thu, 06 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/tegen-31-maart-moet-uw-nieuwe-opleidingsplan-klaar-zijn- Hebt u twintig of meer werknemers in dienst, dan moet u dit jaar (opnieuw) een opleidingsplan opmaken. De deadline hiervoor nadert. Tegen 15 maart moet u uw plan voorleggen aan uw werknemers, tegen 31 maart moet het afgerond zijn. Voor uw plannen van 2023 en 2024 hebt u nog tot 2 maart 2025 de tijd om ze in te dienen.

Sinds 2023 hebben werkgevers, afhankelijk van het aantal werknemers dat ze tewerkstellen, nieuwe opleidingsverplichtingen. Voor de telling van 2025 kijken we, net als vorig jaar, naar de gemiddelde voltijdse tewerkstelling tussen 1 oktober 2022 - 30 september 2023.

Werkgevers die volgens deze telling meer dan 20 werknemers tewerkstellen zullen niet enkel aan elke voltijdse werknemer minstens 5 opleidingsdagen per jaar moeten geven, ze zullen ook een algemeen opleidingsplan moeten opmaken dat jaarlijks vernieuwd moet worden.

Alweer wat administratie erbij, maar u hoeft er ook niet meer van te maken dan wat het is. Eigenlijk is het opleidingsplan vooral een oplijsting van de opleidingen die u als werkgever aan uw werknemers aanbiedt.

Daarnaast zal u ook moeten vermelden voor welke doelgroepen uw opleidingen bestemd zijn. De wet vraagt hierbij bijzondere aandacht voor risicogroepen zoals werknemers van buiten de EU, 50-plussers, werknemers met een arbeidshandicap en knelpuntberoepen. Dit is echter geen verplichting.

Op de website van HorecaForma kan u een aantal handige sjablonen vinden voor uw opleidingsplan, samen met een voorbeeld van hoe u ze dient in te vullen. U vindt hier ook een overzicht van mogelijke opleidingen die u gratis aan uw werknemers kan aanbieden.

Uw opleidingsplan moet klaar zijn tegen 15 maart. Ten laatste op die dag zou u het voor advies aan uw ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging moeten voorleggen. Hebt u die niet, dan moet u het aan alle werknemers bezorgen. Tegen 31 maart moet de hele procedure rond zijn.

Uw opleidingsplannen voor de jaren 2023 en 2024 moet u vóór 1 maart 2025 neerleggen bij de FOD WASO. Die neerlegging gebeurt via:  https://transfer.werk.belgie.be. De opleidingsplannen die vanaf 2025 worden opgemaakt moeten uiterlijk binnen de maand vanaf hun inwerkingtreding via dezelfde weg worden ingediend.

]]>
<![CDATA[Indexatie flexilonen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/indexatie-flexilonen-- Thu, 06 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/indexatie-flexilonen-- In januari bedroeg de inflatie 4,08%. Hiermee werd de spilindex overschreden, wat betekent dat ook de flexilonen in de horeca in februari met 2% stijgen.

Vanaf de maand februari bedraagt het minimum flexiloon in pc 302 12,53 euro per uur (11,64 euro + 7,67% vakantiegeld, zijnde 0,89 euro).

Let wel, enkel het minimum flexiloon wordt geïndexeerd. Betaalde u uw flexi-jobbers nu reeds meer dan 12,53 euro, dan blijft dit ongewijzigd.

Door de indexering stijgt ook het maximale flexiloon. Sinds 1 januari 2024 mag het flexiloon in de horeca maximaal 150% van het fleximinimum bedragen, m.a.w. 18,79 euro incl. vakantiegeld of 17,44 euro exclusief vakantiegeld. Het nieuwe regeerakkoord voorziet echter een maximum van 21 euro.

]]>
<![CDATA[Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing in steunzones]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vrijstelling-doorstorting-bedrijfsvoorheffing-in-steunzones Thu, 06 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vrijstelling-doorstorting-bedrijfsvoorheffing-in-steunzones Werkgevers die investeren in een Vlaamse steunzone, ook wel ontwrichte zone genoemd, kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen gedurende een periode van twee jaar per extra gecreëerde arbeidsplaats. Dit komt overeen meteen besparing van 4 tot 5%.

Vier steunzones

Deze maatregel is niet nieuw, maar sinds 1 november 2024 werd het toepassingsgebied ervan verruimd. Momenteel zijn er vier steunzones in Vlaanderen die minstens zes jaar geldig blijven: de ruime regio’s rond Genk, Turnhout-Beerse, Machelen-Vilvoorde en een nieuwe steunzone in West-Vlaanderen rond Wielsbeke. Vermits het telkens gaat om een gebied van 40 km rond deze zones, beslaan zij een groot deel van Vlaanderen. Op de kaart op de website geopunt.be kan u zelf opzoeken of uw bedrijf in een steunzone ligt.

Voordelen

KMO’s die in een steunzone investeren kunnen een tijdelijke vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen op de lonen die betrekking hebben op nieuw gecreëerde arbeidsplaatsen die
  • ontstaan ten gevolge van een investering;
  • het totaal aantal werknemers verhogen t.o.v. het gemiddeld aantal werknemers over 12 maanden voorafgaand aan de indiening van de steunaanvraag;
  • ingevuld worden nà indiening van de steunaanvraag en binnen 36 maanden na de voltooiingsdatum van de investering;
  • uitbetaald worden binnen de twee jaar vanaf het ogenblik van invulling van de nieuwe arbeidsplaats.

Het voordeel loopt gedurende een periode van twee jaar per extra gecreëerde arbeidsplaats die gedurende ten minste drie jaar in dienst blijft.

Onder bepaalde voorwaarden kan het voordeel ook voor uitzendkrachten worden toegepast.

Bijkomende voorwaarden

De investeringen die in aanmerking komen dienen verband te houden met:
  • de oprichting van een nieuwe inrichting;
  • de uitbreiding van capaciteit van een bestaande inrichting;
  • de diversificatie van de productie naar producten die voordien niet werden vervaardigd;
  • een fundamentele verandering in het totale productieproces van bestaande;
  • de overname van materiële of immateriële vaste activa van een (niet-geassocieerde) derde-werkgever wegens sluiting, gerechtelijke reorganisatie of faillissement (alle arbeidsplaatsen worden als nieuw beschouwd).

Aanvraagprocedure

De aanvraag bij de FOD Financiën dient te gebeuren uiterlijk 3 maand na voltooiing van de investering, maar steeds vooraleer de extra werknemers in dienst komen.

Meer informatie over deze maatregel vindt u op de website van VLAIO of neem contact op met uw boekhouder.

]]>
<![CDATA[Zelfstandig of schijnzelfstandig?]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/zelfstandig-of-schijnzelfstandig Thu, 06 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/zelfstandig-of-schijnzelfstandig We komen het de laatste tijd steeds vaker tegen: werkgevers die hun zaal- en keukenpersoneel inschrijven als zelfstandigen. Maar kan dat ook zomaar? In de meeste gevallen loert het gevaar van schijnzelfstandigheid om de hoek.

Een zelfstandige is een natuurlijk persoon die in België een beroepsactiviteit uitoefent zonder hiervoor verbonden te zijn door een arbeidsovereenkomst of een ambtenarenstatuut. De activiteit kan zowel in hoofd- als in bijberoep worden uitgeoefend. In principe kan iedereen een activiteit als zelfstandige uitoefenen op voorwaarde dat hij zich aansluit bij een sociaal verzekeringsfonds. Doch dat alleen is niet voldoende. Om te bepalen of iemand actief is als werknemer of zelfstandige, moet nagegaan worden of er een gezagsrelatie aanwezig is. Een werknemer werkt onder het gezag van een werkgever, een zelfstandige heeft geen baas boven zich.

Vier criteria

Het onderscheid is niet altijd even duidelijk. Ook de opdrachtgever van een zelfstandige zal meestal richtlijnen geven. In de praktijk zal men het al dan niet bestaan van een gezagsverhouding beoordelen aan de hand van vier criteria.

1. De wil om als zelfstandige te werken

Die legt u vast in een overeenkomst waarin duidelijk staat dat beide partijen een zelfstandige samenwerking aangaan. Een document kan dus helpen, maar volstaat niet. De zelfstandige samenwerking zal vooral moeten blijken uit de drie andere criteria.

2. De vrijheid om de werktijd in te richten

Een zelfstandige werkt wanneer en hoe lang of kort hij wil, een werknemer volgt de werkuren van het bedrijf. Een zelfstandige kan dus zelf zijn werktijd indelen en zelf beslissen wat hij wanneer doet, meestal binnen een bepaalde deadline die met de opdrachtgever is afgesproken.

3. De vrijheid om het werk te organiseren

Een zelfstandige is vrij om zijn werk te organiseren op de manier die hij wil. De opdrachtgever mag daarbij wel richtlijnen geven, maar geen bevelen. Een zelfstandige regelt meestal ook zijn eigen materiaal en vervoerskosten.

4. Hiërarchische controle

Een zelfstandige wordt niet gecontroleerd door zijn opdrachtgever. Een zelfstandige is zijn eigen baas. Er kan dus geen sprake zijn van verlofaanvragen, verantwoording voor afwezigheden, evaluaties,…

Daarnaast kunnen nog andere factoren meespelen in de beoordeling. Is er een (min of meer) vaste maandelijkse vergoeding; heeft de zelfstandige geen andere klanten; draagt de zelfstandige geen financieel risico, dan zijn dit allemaal alarmsignalen die erop wijzen dat uw medewerker eerder een werknemer dan een zelfstandige is.

Een voorbeeld

Een cateraar moet tegen volgend weekend 300 desserts voorzien. Hij besteedt die uit aan een zelfstandige waarmee hij regelmatig samenwerkt. Die beschikt over een eigen atelier en kan zelf beslissen of hij de opdracht al dan niet aanneemt en vervolgens hoe hij ze uitvoert. Begint hij er meteen aan of pas morgen; doet hij er twee uur over of een volledige dag; neemt hij zelf plaats in de keuken, zet hij er personeel voor in of geeft hij de opdracht op zijn beurt door aan een onderaannemer. In dit geval is er geen reden om het zelfstandige statuut in twijfel te trekken.

In het geval daarentegen van een vaste kok in een restaurant die met het materiaal van de zaak gerechten van de kaart van de zaak maakt met de ploeg die hem door de werkgever ter beschikking wordt gesteld volgens de openingsuren van de zaak, dan hebben we in 9 van de 10 gevallen te maken met een werknemer die verkeerdelijk werkt onder het statuur van zelfstandige, of een zogenaamde “schijnzelfstandige”.

Schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is een vorm van sociale fraude waar zware sancties op staan. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voert geregeld controles uit op schijnzelfstandigheid en kan een zelfstandige herkwalificeren naar werknemer. Daarbij gaat men ervan uit dat tussen beide partijen een verdoken arbeidsovereenkomst bestond.

De gevolgen hiervan zij niet min. De werkgever zal achterstallige sociale bijdrage en bedrijfsvoorheffing moeten betalen en dit tot 3, of in het geval van fraude zelfs 7, jaar terug. Daarbovenop komen nog nalatigheidsintresten en een eventuele boete. Bovendien zal hij de zelfstandige achterstallig vakantiegeld en eindejaarspremie moeten betalen, een tussenkomst in de vervoerskosten, eventuele kledijvergoeding en zelfs extra loon indien de betaalde vergoeding onder barema lag.

Commissie Arbeidsrelaties

Denk dus best twee keer na vooraleer u een medewerker als zelfstandige voor u laat werken. Wie zekerheid wil over een concrete situatie kan die steeds voorleggen aan de Administratieve Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie. Die beoordeelt of iemand werknemer of zelfstandige is in hetzij een niet bindend advies, hetzij een bindende ruling.

]]>
<![CDATA[De belangrijkste punten uit het nieuwe regeerakkoord]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-belangrijkste-punten-uit-het-nieuwe-regeerakkoord Tue, 04 Feb 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-belangrijkste-punten-uit-het-nieuwe-regeerakkoord U kon er niet omheen dit weekend. België heeft eindelijk een nieuwe federale regering. Welke veranderingen heeft die voor u in petto? We haalden de belangrijkste punten uit het 203 pagina’s tellende regeerakkoord. In de volgende weken en maanden zullen al deze punten verder uitgewerkt moeten worden en in teksten en wetten worden gegoten.

1. Studenten
Het jaarlijkse contingent van voordelige studentenuren dat sinds 1 januari 2025 opnieuw 475 bedroeg, wordt opgetrokken tot 650. Dat zijn er 50 meer dan in 2023 en 2024. Ook de fiscale vrijstelling van inkomsten uit studentenarbeid zal verdubbelen. De leeftijdsgrens voor studentenarbeid wordt 15 jaar.

2. Flexi-jobs
De jaarlijkse fiscale grens voor inkomsten uit flexi-jobs stijgt van 12.000 naar 18.000 euro. Het maximale uurloon voor een flexi-job stijgt naar 21 euro exclusief vakantiegeld.

Voor voltijdse werknemers wordt het verbod op tewerkstelling in een flexi-job bij verbonden ondernemingen geschrapt.

Flexi-jobs worden uitgebreid naar alle sectoren. En voor gepensioneerden die willen bijverdienen komt er een bevrijdende voorheffing van 33 procent.

3. Netto overuren
Voor de horeca zullen de huidige 360 vrijwillige overuren opgetrokken worden naar 450 overuren, waarvan 360 zonder verplicht overloon, en zal de huidige regeling vereenvoudigd en flexibeler gemaakt worden. Werknemers die geen vrijwillige overuren wensen te verrichten mogen daar geen nadelige gevolgen van ondervinden.

In alle andere sectoren komt er een uniform systeem van 360 vrijwillige overuren zonder motief of inhaalrust. Voor 240 van deze vrijwillige overuren is geen overloon verplicht en is bruto gelijk aan netto, dus zonder sociale bijdrage of personenbelasting.

4. Meer netto
Vanaf 2027 zullen de nettolonen van iedereen die werkt stijgen, met een focus op de lonen onder de mediaan. De verhoging van de nettolonen moet, in combinatie met andere maatregelen het verschil tussen werken en niet-werken laten evolueren naar een verschil van meer dan 500 euro netto per maand. De verhoging gebeurt in de eerste plaats door een aanpassing van de belastingvrije som met zo’n 3.000 euro. Hierdoor zou elke werkende per jaar 750 euro netto meer moeten overhouden. Daarnaast wordt de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid, ooit bedoeld als een tijdelijke crisisbelasting, afgebouwd. Verdwijnen, waarvan sprake was, doet ze niet. Voor de laagste lonen wordt ook de werkbonus versterkt.

De hervorming zou de belasting ook meer “single friendly” maken.
Het zwaartepunt van de hervorming zal pas in 2029 vallen.

5. Hogere maaltijdcheques
Het maximale bedrag van maaltijdcheques, dat sinds 2016 8 euro bedraagt terwijl voeding in die periode tot drie keer duurder is geworden, wordt verhoogd tot 12 euro per cheque. Het gaat voor alle duidelijkheid om een mogelijkheid voor de werkgever, geen verplichting. De verhoging mag bovendien niet in één keer gebeuren, er wordt een stapsgewijze aanpassing voorzien van twee keer maximaal twee euro.

Wacht echter best nog even om uw cheques aan te passen. Eerst zijn de sectoren aan zet. Omdat op termijn andere cheques zoals ecocheques en cultuurcheques zullen verdwijnen, kan het best zijn dat de verhoogde maaltijdcheques ter vervanging zullen komen van de in pc 302 verplichte ecocheques.

6. Geregistreerd Kassasysteem (GKS)
De Witte Kassa wordt ingevoerd in de hele horeca om een “level playing field te garanderen”. Momenteel is de kassa enkel verplicht voor horecazaken met een omzet van minstens 25.000 euro in voeding die ter plaatse wordt geconsumeerd. Zaken zoals cafés en take away vielen bijgevolg niet altijd onder deze verplichting.

7. Rookverbod op terrassen
De nieuwe regering wil het rookverbod uitbreiden naar de terrassen van horecazaken. De horecafederaties plannen hiertegen reeds juridische acties.

8. Zieke werknemers
De mogelijkheid om drie dagen per jaar zonder ziektebriefje thuis te blijven, zal worden herzien. Meer dan waarschijnlijk zal zij met één dag worden verminderd.

Van langdurig zieken die nog verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst zal het recht op ziekte-uitkering dan weer regelmatiger worden beoordeeld. Indien uit deze screening een arbeidspotentieel blijkt, worden zij in een re-integratietraject gestoken.

Bedrijven zullen voortaan ook 30 procent van de uitkering van hun langdurig zieke werknemers betalen gedurende de eerste twee maanden die volgen op het gewaarborgd loon. Deze laatste maatregel geldt echter niet voor KMO’s.

9. Pensioenhervorming
Wie langer werkt dan de pensioenleeftijd en 35 jaar gewerkt heeft, krijgt een bonus van 2 procent bovenop zijn pensioen. Omgekeerd verliest wie vroeger stopt en geen 35 loopbaanjaren heeft 2 procent. Die percentages stijgen naar 3 procent in 2030 en 4 procent in 2040.

Naast de eerste pijler van het wettelijk pensioen wil de regering ook dat werkgevers een tweede pijler van minstens 3 procent aanbieden. Zij zullen hiervoor in overleg gaan met de sectoren. In de horeca wordt momenteel via uw sociale zekerheidsbijdragen 1,1 procent ingehouden ten voordele van het aanvullend pensioen van uw werknemers.

10. Proefperiode
Uiterlijk voor 31/12/2025 wordt de proefperiode opnieuw ingevoerd. Concreet betekent dat dat het mogelijk zal worden om binnen de eerste zes maanden de arbeidsovereenkomst te beëindigen met een opzegtermijn van 1 week.

11. Administratieve vereenvoudiging
De Federal Learning Account wordt geschrapt, net zoals de startbaanverplichting.

Horecafocus Solutions houdt uiteraard de vinger aan de pols. Zodra er meer nieuws is over een van deze onderwerpen, leest u dat in onze nieuwsbrief. Met ons uitgebreide dienstenpakket (opleidingen, audits, arbeidsreglementen, loonbeleid,…) helpen wij u de volgende weken en maanden graag bij het implementeren van alle nieuwigheden. Hebt u interesse in een webinar (zodra er meer concrete details bekend zijn), schrijf u dan nu reeds in via info@horecafocussolutions.be.
]]>
<![CDATA[In de maand februari in uw e-Box: het Trillium-overzicht]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/in-de-maand-februari-in-uw-e-box-het-trillium-overzicht Wed, 29 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/in-de-maand-februari-in-uw-e-box-het-trillium-overzicht In februari verzendt de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) aan alle werkgevers het “Trillium”-document. Dat is het jaarlijks overzicht van de RSZ-verminderingen die u tijdens het voorbije jaar genoot. U bent verplicht dit aan uw werknemers mee te delen.

Op het Trillium-overzicht kan u alle RSZ-kortingen terugvinden die u genoot voor de periode van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024. Opgedeeld per tewerkstellingsmaatregel en met vermelding van het aantal werknemers dat hierin betrokken was, in absolute aantallen en in voltijdse equivalenten. Daarnaast ziet u voor elke maatregel ook het bedrag van het financiële voordeel. Maar er staat ook informatie op over de tewerkstelling van studenten en flexi-jobbers.

De RSZ baseert zich hiervoor op uw kwartaalaangiften.

De meest voorkomend kortingen zijn:
  • De structurele lastenvermindering
  • De doelgroepvermindering horeca (GKS-korting)
  • De Vlaamse doelgroepvermindering voor jongere werknemers
  • De Vlaamse doelgroepvermindering voor oudere werknemers
  • De doelgroepvermindering eerste werknemers

Het document wordt verstuurd naar uw e-Box op de website van de sociale zekerheid. Vergeet het er dus niet af te halen.

De werkgever dient deze informatie binnen de maand na ontvangst mee te delen aan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging. Hebt u geen van beide organen, wat bij de meesten van u het geval zal zijn, dan moet het document geraadpleegd kunnen worden op de plaats waar ook uw arbeidsreglement, uw sociale balans en andere mededelingen door het personeel kunnen geconsulteerd worden. Op de niet naleving van deze informatieplicht staan geldboetes, al zullen inspecteurs hiertoe bij een eerste overtreding meestal niet overgaan.]]>
<![CDATA[Maak op tijd werk van uw vakantieplanning]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/maak-op-tijd-werk-van-uw-vakantieplanning-- Wed, 29 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/maak-op-tijd-werk-van-uw-vakantieplanning-- Het lijkt nog vroeg op het jaar, maar toch maakt u best nu al werk van uw vakantieplanning. Elke werknemer is verplicht al zijn wettelijke vakantie binnen het kalenderjaar op te nemen.

Vakantierechten worden opgebouwd op basis van de prestaties tijdens het voorgaande jaar. Niet enkel werkdagen tellen daarvoor mee, maar ook vakantie, ziekte, feestdagen en tijdelijke werkloosheid. Wie vorig jaar een volledig jaar in dienst was, heeft dit jaar vier weken wettelijke vakantie.

Het eigene aan wettelijke vakantie is dat een werknemer verplicht is deze dagen binnen het kalenderjaar op te nemen en dat de werkgever die opname op geen enkele manier mag verhinderen. Werknemers zullen nooit bestraft worden indien ze hun vakantie niet (helemaal) opnemen, maar werkgevers riskeren wel een boete als ze niet kunnen aantonen dat ze niet minstens de mogelijkheid geboden hebben om alle vakantie op te nemen.

Probeer daarom nu alvast een realistische vakantieplanning op te maken en uw werknemers hier met een mailtje aan te herinneren. Voor u het weet is het jaar halfweg en komen de hopelijk drukke zomermaanden eraan. De kans wordt dan groot dat al uw werknemers hun vier weken vakantie in het laatste kwartaal zullen moeten opnemen, met alle praktische gevolgen vandien.]]>
<![CDATA[Nieuwe opleiding arbeidsrecht voor de horeca-ondernemer in Brussel]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuwe-opleiding-arbeidsrecht-voor-de-horeca-ondernemer-in-brussel Wed, 29 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuwe-opleiding-arbeidsrecht-voor-de-horeca-ondernemer-in-brussel In februari organiseert Horecafocus opnieuw een opleiding “Arbeidsrecht in drie gangen” in het Frans. Alles wat u moet weten over de arbeidswetgeving, praktisch uitgelegd en volledig op maat van de horeca-ondernemer. Een must voor wie weer helemaal up to date wil zijn. Het aantal plaatsen is beperkt.

Arbeidsovereenkomsten, arbeidsreglement, flexi-jobs en overuren, loonkost en loonoptimalisaties, de arbeidsduurregels in de horeca, ontslag, ziekte en andere afwezigheden, ecocheques, maaltijdcheques, ... Ook alle nieuwigheden van de voorbije jaren komen aan bod. Horecafocus legt het u allemaal haarfijn uit. In begrijpbare taal en met voldoende ruimte voor uw vragen en voorbeelden.

Een must voor elke werkgever. Een opfrissing voor wie de opleiding in het verleden al eens volgde.

De opleiding wordt gegeven in kleine groep om optimale interactie mogelijk te maken. Wacht dus niet te lang om in te schrijven.

Waar?

Silver Building (voor de RTBF) : August Reyerslaan 70A 2e verdieping - 1030 Schaarbeek

Wanneer?

Woensdag 5 februari (deel 1)
Woensdag 12 februari (deel 2)
Woensdag 19 februari (deel 3)

telkens van 9u00 tot ca. 13h00-14h00 (incl. broodjeslunch)

Hoeveel?

€1.150 (excl. BTW) voor de hele reeks.

INFO & INSCHRIJVEN

info@horecafocussolutions.be of 02 897 33 30]]>
<![CDATA[Flexi-loonteller in mycareer.be voortaan sneller up-to-date]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/flexi-loonteller-in-mycareerbe-voortaan-sneller-up-to-date Wed, 22 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/flexi-loonteller-in-mycareerbe-voortaan-sneller-up-to-date Sinds vorig jaar is het flexi-loon voor niet-gepensioneerde flexi-jobbers nog tot maximaal 12.000 euro per jaar vrijgesteld van belastingen. Vanaf 1 januari 2025 is de nieuwe onlinedienst “Flexi at work” actief die flexi-jobbers in staat stelt om die inkomensgrens makkelijk zelf op te volgen.

Via mycareer.be kunnen flexi-jobbers sinds midden vorig jaar in principe al een stand van zaken van hun flexi-inkomsten raadplegen. De tool haalde de gegevens van de flexi-inkomsten echter uit de trimestriële DmfA-aangifte, waardoor ze nooit echt actueel waren.

Sinds 1 januari 2025 wordt mycareer.be gevoegd door een nieuwe onlinetool: Flexi at work. Die haalt maandelijks alle gegevens uit de loonbrieven op, waardoor de teller in mycareer.be dus veel sneller wordt bijgewerkt.

Deze nieuwe gegevensoverdracht is verplicht en moet uiterlijk vijf kalenderdagen na de loonberekening gebeuren. Bij meerdere loonberekeningen per maand, bijvoorbeeld in het geval van uitzendkrachten, volstaat één gegevensoverdracht na afloop van de maand. Het updaten van de teller verloopt automatisch via uw sociaal secretariaat, u hoeft zich hier zelf dus niets van aan te trekken.

Flexi-jobbers die vorig jaar al flirtten met de 12.000 euro-grens kan u wel attent maken op de flexi-loonteller in mycareer.be. Op u als werkgever heeft de inkomensgrens geen rechtstreekse invloed. Ook eens de 12.000 euro-grens overschreden, kan u de werknemer gewoon als flexi-jobber aan dezelfde kost blijven tewerkstellen.

Intussen liggen er al meerdere wetsvoorstellen en discussiepunten op tafel om minstens een aantal van de hervormingen aan de flexi-jobs terug te draaien, waaronder de loongrens.]]>
<![CDATA[Doktersbriefjes van uw werknemers binnenkort in uw e-Box]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/doktersbriefjes-van-uw-werknemers-binnenkort-in-uw-e-box Wed, 22 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/doktersbriefjes-van-uw-werknemers-binnenkort-in-uw-e-box Een zieke werknemer zal zijn medisch attest binnenkort volledig digitaal aan u kunnen bezorgen, rechtstreeks via de arts. Het project is nog in testfase, maar in een aantal gevallen kunnen attesten nu al digitaal bezorgd worden. Moet u al meteen uw e-Box in de gaten beginnen houden?

Telde u op 1 januari minder dan 50 werknemers, dan kan u voor elke arbeidsongeschiktheid van uw werknemers een medisch attest vragen als bewijs. Volgens de wet heeft een werknemer 48 uur de tijd om u dit attest te bezorgen, tenzij u in uw arbeidsreglement een kortere periode zou voorzien.

Een medisch attest voor de werkgever is momenteel nog steeds een papieren document. Met het softwarepakket Mult-eMediatt kan de huisarts echter al een tijdje elektronische attesten naar het ziekenfonds versturen. Ook bij sommige overheidsdiensten wordt het systeem al gebruikt. Het is de bedoeling dat deze tool gauw wordt uitgebreid naar werkgevers in de privésector. Momenteel loopt een proefproject met een beperkt aantal werkgevers. Zodra dat succesvol blijkt, zal het systeem ook worden opengesteld voor alle andere werkgevers.

In een eerste fase zullen enkel werkgevers die in hun e-Box ondernemingen de optie hebben aangeduid “alles digitaal” (“tout digital”) te willen ontvangen, digitale medische attesten kunnen ontvangen. Ook de patiënt zelf moet momenteel nog zijn toestemming geven om zijn attesten digitaal te versturen. Het is dus geen verplichting en de werknemer kan bij elke consultatie zijn toestemming intrekken.

Lees ook:

50 werknemers op 1 januari bepaalt of u al dan niet een medisch attest mag vragen]]>
<![CDATA[Einde van de arbeidsovereenkomst voor sekswerker]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/einde-van-de-arbeidsovereenkomst-voor-sekswerker Wed, 22 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/einde-van-de-arbeidsovereenkomst-voor-sekswerker Sekswerkers kunnen vanaf 1 januari van dit jaar met een normale arbeidsovereenkomst tewerkgesteld worden. Toch gelden een aantal heel specifieke regels waarover we u eerder reeds berichtten. Ook voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer gelden andere regel dan wat we gewend zijn.

Wenst de werkgever een einde te stellen aan de arbeidsovereenkomst van een sekswerker, dan dient hij de gewone regels voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst na te leven. Voor een sekswerker gelden wel enkele bijkomende ontslagbeschermingen. Zo mag een werkgever een sekswerker niet ontslaan omdat die zich beroept op zijn of haar recht om bijvoorbeeld een klant of een bepaalde seksuele handeling te weigeren.

Wenst de sekswerker zelf een einde te stellen aan zijn of haar arbeidsovereenkomst dan kan dat, in tegenstelling tot andere werknemers, zonder opzegtermijn of verbrekingsvergoeding. De idee hierachter is het algemene principe van vrije instemming op het vlak van seksualiteit en het feit dat niemand tot prostitutie mag worden gedwongen.

In het bijzondere geval dat de erkenning van de werkgever om sekswerkers tewerk te stellen wordt ingetrokken, wordt de arbeidsovereenkomst automatisch verbroken en heeft de sekswerker recht op een verbrekingsvergoeding ten laste van de werkgever.

Lees ook:

PC 302 verwelkomt sekswerkers vanaf 1 januari

Erkenning om sekswerkers tewerk te stellen]]>
<![CDATA[Extra week adoptie- en pleegouderverlof, geboorteverlof sneller uitbetaald]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/extra-week-adoptie-en-pleegouderverlof-geboorteverlof-sneller-uitbetaald Wed, 15 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/extra-week-adoptie-en-pleegouderverlof-geboorteverlof-sneller-uitbetaald Een werknemer die gebruik maakt van adoptie- of pleegouderverlof kan vanaf 1 januari 2025 een extra week opnemen. De uitbetaling van de uitkering voor geboorteverlof zal voortaan maandelijks gebeuren.

Adoptie- en pleegouderverlof

Een werknemer die een minderjarig kind adopteert of in het gezin onthaalt in het kader van langdurige pleegzorg kan hiervoor respectievelijk adoptie- of pleegouderverlof opnemen. Beide verloven bestaan uit twee delen:
  • een individueel recht van maximaal zes weken per adoptie-/pleegouder;
  • een bijkomend krediet te verdelen tussen de beide adoptie-/pleegouders.

Het is dit bijkomende krediet dat op 1 januari 2025 van drie naar vier weken is gegaan voor verloven die vanaf 1 januari 2025 worden aangevraagd. Op 1 januari 2027 komt daar nog een vijfde week bij. In een verklaring op eer geven beide ouders aan hoeveel elke ouder van dit bijkomend krediet zal opnemen.

In sommige gevallen zoals bij een gelijktijdige adoptie of onthaal van meerdere kinderen of wanneer het een kind met een handicap betreft, kunnen hier nog weken bijkomen.

Adoptieverlof moet aanvangen binnen de twee maanden, pleegouderverlof binnen de twaalf maanden na de inschrijving van het kind als lid van het gezin in het bevolkings- of vreemdelingenregister. Beide verloven moeten opgenomen worden in één aaneengesloten periode van één of meerdere volledige weken. Beide verloven moeten minstens één maand vooraf schriftelijk bij de werkgever worden aangevraagd. In onderling akkoord kan deze periode worden ingekort.
Voor de eerste drie dagen adoptieverlof behoudt de werknemer zijn normale loon, voor de volgende dagen ontvangt hij of zij een uitkering van de mutualiteit.

Geboorteverlof

De vader of meeouder van een pasgeboren kind heeft dan weer recht op 20 dagen geboorteverlof, vrij op te nemen binnen de vier maanden na de geboorte. Voor de eerste drie dagen ontvangt de werknemer ook hier zijn normale loon, voor de overige zeventien een uitkering van de mutualiteit.

Die laatste betaalde tot voor kort de uitkering pas uit nadat alle dagen waren opgenomen of na afloop van de vier maanden. Vanaf 1 januari 2025 zal de uitbetaling maandelijks gebeuren op basis van de elektronische aangifte door het sociaal bureau of secretariaat, waardoor de werknemer minder lang op zijn uitkering hoeft te wachten.]]>
<![CDATA[50 werknemers op 1 januari bepaalt of u al dan niet een medisch attest mag vragen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/50-werknemers-op-1-januari-bepaalt-of-u-al-dan-niet-een-medisch-attest-mag-vragen- Wed, 15 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/50-werknemers-op-1-januari-bepaalt-of-u-al-dan-niet-een-medisch-attest-mag-vragen- Sinds 28 november 2022 mogen werkgevers die meer dan 50 werknemers tellen geen medisch attest meer vragen voor de eerste ziektedagen per jaar. Elk jaar op 1 januari bepaalt een nieuwe telling of u in 2025 een doktersbriefje mag vragen of niet.

Schommelt u rond de 50 werknemers dan was 1 januari 2025 een belangrijke datum. Telde u op die dag minder dan 50 werknemers, dan mag u nog steeds (of opnieuw) medische attesten vragen, voor elke dag arbeidsongeschiktheid.

Telde u 50 werknemers of meer, dan kan u dit jaar geen gebruik (meer) maken van deze uitzondering. In dat geval valt u onder de algemene regel dat wie één dag afwezig is wegens ziekte geen ziektebriefje meer hoeft binnen te brengen en dit voor maximaal drie afwezigheidsdagen per jaar. Dit geldt ook voor de eerste dag van een langere ziekteperiode. Zodra de werknemer een vierde keer ziek is, is hij wel automatisch verplicht om een medisch attest binnen te brengen. Tenzij de werkgever hier uitdrukkelijk van afziet. Een zieke werknemer moet u natuurlijk nog wel altijd tijdig informeren over zijn of haar arbeidsongeschiktheid, volgens de regels die in uw arbeidsreglement staan beschreven. Daaraan verandert niets.

De berekening gebeurt in koppen en op het niveau van de juridische entiteit (nv, bv,…) en niet op het niveau van de technische bedrijfseenheid voor wie meerdere bedrijven in portefeuille heeft en maakt geen onderscheid tussen statuut (OTH, STU, FLX, EXT).

Vermeldt uw arbeidsreglement dat u toch een medisch attest vraagt en zit u nu boven de 50, geen probleem, het artikel vervalt daardoor automatisch. U hoeft uw reglement dus niet opnieuw aan te passen. Zit u onder de 50-werknemersgrens en verlangt u voor elke afwezigheid een medisch attest, dan zal u dit wel expliciet in uw arbeidsreglement moeten vermelden.]]>
<![CDATA[Valt u al dan niet onder de klokkenluiderswet?]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/valt-u-al-dan-niet-onder-de-klokkenluiderswet Wed, 15 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/valt-u-al-dan-niet-onder-de-klokkenluiderswet De Klokkenluiderswet beschermt werknemers die een wantoestand in hun onderneming willen aankaarten. Sinds twee jaar moeten werkgevers met minstens 50 werknemers hiervoor de nodige maatregelen nemen. Of u onder de wetgeving valt, dient u elk jaar in januari opnieuw te berekenen.

Wat is de klokkenluiderswet alweer?

De klokkenluiderswet verplicht werkgevers sinds februari 2023 een kanaal op te zetten voor personen die wantoestanden in hun onderneming willen melden, zogenaamde “klokkenluiders”. De wantoestand kan van eender welke aard zijn, maar moet wel werkgerelateerd zijn: veiligheid van levensmiddelen, privacy, fiscale fraude, sociale fraude,… De klokkenluider kan een werknemer zijn, een ex-werknemer, sollicitant, aandeelhouder, bestuurder, leverancier…

Het meldingskanaal moet een onpartijdige persoon of afdeling zijn die elke melding binnen bepaalde termijnen op een vertrouwelijke manier behandelt. Het contact kan verlopen via een e-mailadres, een telefoonnummer of gewoon een afspraak met een fysiek persoon. Gelukkig kan u dit ook uitbesteden aan een derde partij, doorgaans uw externe dienst. Elke melding moet in een register worden vastgelegd en de procedure van de melding moet in het arbeidsreglement, een cao of een policy zijn uitgeschreven.

Minstens 50 werknemers

Enkel werkgevers met minstens 50 werknemers vallen onder de verplichtingen van de klokkenluiderswet. Werkgevers met minder dan 50 werknemers hoeven niet verder te lezen. Zij ontsnappen aan deze verplichting. Maar schommelt u net rond dit aantal, dan leest u toch best even verder.

Vanaf 2025 moet elke werkgever bij aanvang van het jaar nagaan of hij in het vorige kalenderjaar gemiddeld minstens 50 werknemers tewerkstelde en dit volgens de regels die ook bij de sociale verkiezingen gebruikt worden. Concreet wil dit zeggen dat u voor alle werknemers (OTH, STU, EXT, FLX, IBO), leerlingen met leerovereenkomst en uitzendkrachten het aantal dimona-dagen optelt in 2024 en dit deelt door 365. Voor werknemers met een contract van minder dan 28,5 uur deelt u door 730. Het resultaat telt u op en zit u aan 50 of meer, dan zal u zo snel mogelijk een meldingskanaal moeten opstellen en een meldingsprocedure moeten uitwerken.

Sancties

Wie de verplichtingen van de klokkenluidersrichtlijn niet naleeft, kan een boete opgelegd krijgen. Het overtreden van de klokkenluidersrichtlijn zit meteen in het hoogste niveau van het sociaal strafwetboek.

Werknemers die gebruik maken van het meldkanaal zijn beschermd tegen ontslag en andere vormen van represailles. Schadevergoedingen kunnen oplopen tot 26 weken loon.]]>
<![CDATA[Wist u dat u vervallen cheques eenmalig kan reactiveren?]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/wist-u-dat-u-vervallen-cheques-eenmalig-kan-reactiveren Wed, 15 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/wist-u-dat-u-vervallen-cheques-eenmalig-kan-reactiveren Maaltijdcheques, ecocheques, cadeau-of consumptiecheques. Het zijn mooie extraatjes voor uw werknemers, sommige verplicht, andere op vrijwillige basis toe te kennen. Al deze cheques komen met een beperkte houdbaarheidsdatum. Maar wat als uw werknemer, of uzelf, deze datum uit het oog verliest. Zijn de cheques dan voorgoed verloren, of kan u de vervaldatum alsnog laten verlengen?

Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om zijn cheques tijdig te gebruiken. De geldigheidsduur van maaltijdcheques is beperkt tot 12 maanden, die van ecocheques tot 24 maanden. Sport- en cultuurcheques zijn 15 maanden geldig. Cadeaucheques zijn meestal één jaar geldig. Deze periode gaat in vanaf de datum van de terbeschikkingstelling van de cheques aan de werknemer. De consumptiecheques die u in 2023 moest toekennen, konden gebruikt worden tot 31 december 2024.

Tot voor enkele jaren waren niet tijdig gebruikte cheques voorgoed verloren. Sinds 1 december 2022 bestaat echter de mogelijkheid om vervallen maaltijd- eco- en consumptiecheques te reactiveren. Sinds vorig jaar is deze mogelijkheid er ook voor sport- en cultuurcheques. Voor cadeaucheques is er (voorlopig) geen mogelijkheid tot reactivering voorzien.

Dat moet dan wel gebeuren binnen de drie maanden na de vervaldatum. Voor de consumptiecheques hebt u dus nog tot eind maart. De eerste reactiveringsaanvraag voor elke werknemer is gratis. Vanaf de tweede keer mag het uitgiftebedrijf maximaal 5 euro aan kosten aanrekenen. Gereactiveerde cheques blijven opnieuw drie maanden geldig. Proactief een verlenging aanvragen voor cheques die binnenkort vervallen, kan niet.

Het reactiveren van vervallen cheques gebeurt via de app van het uitgiftebedrijf (Monizze, Edenred, Pluxee). ]]>
<![CDATA[Erkenning om sekswerkers tewerk te stellen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/erkenning-om-sekswerkers-tewerk-te-stellen Wed, 08 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/erkenning-om-sekswerkers-tewerk-te-stellen Een werkgever die sekswerkers wil tewerkstellen, zal hiervoor eerst een erkenning moeten aanvragen bij de overheid. De erkenningsprocedure neemt minstens één maand in beslag en is gekoppeld aan een aantal strikte voorwaarden.

Die voorwaarden zijn zowel formele voorwaarden die op het moment van de aanvraag moeten vervuld zijn, als tewerkstellingsvoorwaarden en specifieke regels i.v.m. veiligheid en gezondheid die men tijdens de erkenningsperiode moet naleven. Uiteraard zal de werkgever ook de arbeidswetgeving en de specifieke voorwaarden van de sector moeten volgen.

Formele voorwaarden

Voorafgaand aan de erkenning moet een aantal formele voorwaarden vervuld zijn:
  • De werkgever moet een rechtspersoon zijn met als rechtsvorm een bv, vzw of cv met zetel in België. Natuurlijke personen komen niet in aanmerking voor een erkenning.
  • De bestuurders moeten duidelijk worden geïdentificeerd aan de hand van hun naam, voornaam en rijksregisternummer.
  • De bestuurders mogen noch in België, noch in het buitenland veroordeeld zijn voor een of meerdere zware misdrijven uit de lijst vermeld in de wet van 3 mei 2024.
  • De statuten moeten uitdrukkelijk vermelden dat alle rechten en vrijheden van de sekswerkers, zoals beschreven in de wet, zullen worden geëerbiedigd.

Tewerkstellingsvoorwaarden

Tijdens de volledige duur van de erkenningsperiode moeten daarenboven volgende voorwaarden worden nageleefd:
  • De werkgever mag zijn sekswerkers niet uitbesteden aan onderaannemers.
  • De werkgever moet het geldende arbeids-, socialezekerheids-, vennootschaps-, handels- en fiscale recht, en de van kracht zijnde collectieve arbeidsovereenkomsten en de reglementering met betrekking tot de tewerkstelling van buitenlandse werknemers eerbiedigen.
  • De werkgever moet een referentiepersoon aanstellen die gedurende de duurtijd van de prestaties beschikbaar is voor de sekswerker. De referentiepersoon moet ervoor zorgen dat het sekswerk op een veilige manier verloopt en de sekswerker kunnen bijstaan in noodsituaties.
  • De werkgever zal aan zijn werknemers een veilige werkplek moeten garanderen. Zo moet in elke ruimte waarin sekswerk wordt verricht een alarmknop aanwezig zijn of moet de sekswerker die buiten de lokalen werkt over een mobiele alarmknop beschikken die in verbinding staat met een referentiepersoon.
  • De werkgever moet de toegang tot de lokalen waarborgen voor socio-medische organisaties en beroepsverenigingen voor sekswerkers.

Bijzondere verplichtingen inzake welzijnop het werk

Tot slot zijn er nog een aantal bijkomende voorwaarden op het vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn en kwaliteit van de arbeid voor sekswerkers:
  • een kamer met minimale afmetingen ter beschikking stellen om het sekswerk te verrichten;
  • condooms ter beschikking stellen van de sekswerkers;
  • douches en toiletartikelen voorzien;
  • voldoende schoon beddengoed en badlinnen ter beschikking stellen;
  • bepaalde informatie ophangen in de inrichting;
  • voorzien in een procedure m.b.t. de beschikbaarheid van de referentiepersoon, een procedure voor de reactie op de noodknop en een procedure die toelaat te weten welke sekswerkers aanwezig zijn in de inrichting;
  • ervoor zorgen dat alles daadwerkelijk wordt begrepen door alle sekswerkers.

Erkenningsprocedure

Een erkenningsprocedure dient per aangetekende zending aangevraagd te worden bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De aanvraag moet naast de identificatiegegevens van de bestuurders en van de rechtspersoon ook alle bewijsstukken bevatten die aantonen dat aan alle bovenvermelde formele erkenningsvoorwaarden is voldaan. Voor iedere bestuurder moet een uittreksel uit het strafregister worden voorgelegd dat maximaal drie maand oud is. 

De erkenningsprocedure duurt minstens één maand. Bij een gunstige beslissing wordt een ministerieel erkenningsbesluit bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. In het ministerieel besluit wordt een erkenningsnummer toegekend aan de erkende werkgever dat in elke arbeidsovereenkomst moet vermeld worden. Bij een ongunstige beslissing wordt een gemotiveerde weigeringsbeslissing aan de aanvrager ter kennis gebracht.

Binnen de zes maanden na de erkenning zullen de inspectiediensten een bezoek brengen aan de werkgever. Blijkt dat de voorwaarden niet worden gerespecteerd, dan kan de erkenning worden ingetrokken en moet de werkgever een opzeggingsvergoeding betalen aan de sekswerkers die hij in dienst heeft. Een werkgever die zonder erkenning sekswerkers tewerkstelt loopt het risico om vervolgd te worden wegens pooierschap. Dit is eveneens het geval wanneer de werkgever sekswerkers als schijnzelfstandige laat werken. ]]>
<![CDATA[Nieuw maximumbedrag bonusplannen 2025]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuw-maximumbedrag-bonusplannen-2025 Wed, 08 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuw-maximumbedrag-bonusplannen-2025 Het "niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel", beter gekend als bonusplan, blijft nog steeds één van de meest interessante manieren om uw personeel een bonus toe te kennen. Zoals elk jaar wordt ook voor 2025 het maximumbedrag verhoogd.

Een bonusplan maakt u op wanneer u aan een groep of het geheel van medewerkers een loonbonus wil toekennen op basis van vooraf bepaalde doelstellingen. Die doelstellingen moeten meetbaar en verifieerbaar zijn en hun uitkomst onzeker. Het behouden of behalen van bepaalde omzetten of quoteringen liggen daarbij het meest voor de hand. Het gemiddeld kasticket of de actieve meerverkoop van bijvoorbeeld aperitief, koffie of dessert zijn mogelijk nog interessantere doelen.

Het enige nadeel is misschien dat u niet individueel kan gaan belonen. Wordt de doelstelling behaald, dan heeft de volledige groep waarop het plan betrekking heeft recht op eenzelfde bonus, ook die ene werknemer die misschien wat minder zijn best heeft gedaan. Maar elk nadeel heb zijn voordeel, een collectieve bonus is dan weer de uitgelezen manier om uw werknemers samen naar een doel te laten toewerken. En natuurlijk kan u daarbij nog steeds een verschil voorzien tussen voltijders en deeltijders of werknemers die er pas later in het jaar zijn bijgekomen.

De belangrijkste reden waarom zoveel werkgevers voor deze bonus kiezen is evenwel de fiscale en parafiscale behandeling ervan. Als werkgever betaalt u bovenop de bruto bonus een solidariteitsbijdrage van 33%. Dat is ongeveer wat u ook op gewone lonen of bonussen betaalt, soms zelfs iets meer, alleen bent u er geen vakantiegeld, eindejaarspremie of verbrekingsvergoeding op verschuldigd. De winst zit vooral aan de kant van de werknemer die op de bonus geen belastingen betaalt, enkel een RSZ-bijdrage van 13,07%.

Er staat wel een beperking op. Het maximale bonusbedrag bedraagt voor 2025 €4.164 bruto. In 2024 was dat nog €4.020. Van dat bedrag houdt de werknemer liefst €3.619 over. De totale kost voor de werkgever bedraagt €5.538, m.a.w. een rendement van 65%. Een gewone bonus of opslag kost u al gauw 2 tot 3 keer zoveel.

Het opstellen van een goed bonusplan vereist wel wat denkwerk over de doelstellingen, de bedragen, maar ook over de indeling van de groepen. Het indienen gebeurt online via www.bonusplannen.be.

Vragen over bonusplannen of hulp nodig bij het opmaken? Horecafocus helpt u hier graag bij. Contacteer ons voor meer informatie.]]>
<![CDATA[Nieuwe barema’s pc 302]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuwe-baremas-pc-302- Wed, 08 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuwe-baremas-pc-302- De lonen in pc 302 stegen op 1 januari 2025 met 3,571%. Dit geldt zowel voor de minimumlonen als voor de reële lonen.

De nieuwe barema’s vindt u hier.

De kledij- en nachtvergoedingen worden mee geïndexeerd. De toeslag voor nachtarbeid (tussen 00u00 en 05u00) bedraagt voortaan 1,5862 euro per uur. De vergoeding voor aankoop en onderhoud van werkkledij stijgt in beide gevallen van 2,08 euro naar 2,15 euro per dag.

De toeslag voor prestaties op zon- en feestdagen blijft onveranderd op 2 euro per uur, met een maximum van 12 euro per dag.

Het jongerenbarema voor studenten tussen 18 en 20 jaar dat u in 2024 uitzonderlijk mocht toepassen wordt stopgezet. Voortaan kan u enkel opnieuw een jongerenbarema toepassen voor studenten van 15 jaar (70%), 16 jaar (80%) en 17 jaar (90%).

In paritair comité 200, het algemene paritair comité van de bedienden, vindt eveneens een indexatie plaats. Hier bedraagt de verhoging 3,58%.]]>
<![CDATA[Hoeveel mag een gepensioneerde flexi-jobber verdienen in 2025?]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/hoeveel-mag-een-gepensioneerde-flexi-jobber-verdienen-in-2025 Wed, 01 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/hoeveel-mag-een-gepensioneerde-flexi-jobber-verdienen-in-2025 Gepensioneerden vormen een groeiende groep binnen de flexi-jobbers. Voor werkgevers zijn ze vaak betrouwbare en ervaren medewerkers, voor de werknemer is het een welgekomen aanvulling op zijn pensioen. Sinds dit jaar staat er een nieuwe begrenzing op het loon dat gepensioneerde flexi-jobbers mogen bijverdienen.

Wie op de laatste dag van T-2 (het tweede kwartaal voorafgaand aan het flexi-jobkwartaal) gepensioneerd is, kan van het interessante flexi-jobstatuut gebruik maken. Wie 65 is hoeft zelfs geen twee kwartalen te wachten. Bovendien komt elke vorm van pensioen hiervoor in aanmerking. Zowel een rust- als een overlevingspensioen, zowel een Belgisch als een buitenlands pensioen, zowel een pensioen als werknemer, ambtenaar of zelfstandige. Dus ook een horeca-ondernemer op rust kan als flexi-jobber actief blijven.

Op zijn flexi-loon betaalt ook de gepensioneerde geen belastingen of RSZ.

Algemene inkomensgrens

Elke gepensioneerde die loon wil cumuleren met zijn pensioen heeft zich te houden aan een algemene inkomensgrens. Slechts in één van de volgende gevallen kan een gepensioneerde onbeperkt bijverdienen:
  • vanaf de 1e januari van het jaar waarin hij/zij 65 jaar wordt als hij/zij een eigen rustpensioen ontvangt (eventueel samen met een overlevingspensioen);
  • als hij/zij 45 jaren gewerkt heeft bij aanvang van het pensioen
  • als hij/zij een overgangsuitkering ontvangt.

Voor 2025 bedraagt die grens 10.117 euro bruto voor een gepensioneerde zonder kinderlast. Afhankelijk van het soort pensioen en de gezinslast kan een hogere grens van toepassing zijn.

Nieuw bijkomend grensbedrag

Bijkomend geldt vanaf 1 januari 2025 een nieuwe begrenzing van 7.876 euro per jaar. Lager dus dan de algemene grens. Deze tweede begrenzing geldt uitsluitend voor flexi-jobbers en is (enkele uitzonderingen niet te na gesproken) enkel van toepassing op gepensioneerde flexi-jobbers die
  • minder dan 45 jaar loopbaan hebben bij de start van het eerste Belgische rustpensioen

of

  • de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar) nog niet hebben bereikt.

Deze nieuwe begrenzing werd ingevoerd ter compensatie van het feit dat voor gepensioneerden de fiscale 12.000 eurogrens die sinds 2024 geldt voor inkomsten uit een flexi-job niet van tel is.

Grenzen overschreden

Wie niet aan de voorwaarden voldoet, kan vanaf dit jaar bijgevolg twee inkomensgrenzen overschrijden: het algemene grensbedrag en het nieuwe grensbedrag voor flexi-jobs.

In het geval dat de algemene grens overschreden wordt, wordt het pensioen voor het kalenderjaar verminderd met hetzelfde percentage waarmee de beroepsinkomsten het grensbedrag overschreden hebben. Hieraan wijzigt niets.
Wordt (ook) de nieuwe flexi-grens overschreden, dan zal het rustpensioen, inclusief de eventuele eerste vermindering, een tweede keer verminderd worden met de helft van het percentage waarmee het flexi-inkomen de nieuwe bijkomende grens van 7.876 euro overschrijdt.

Stijging pensioenleeftijd

Vanaf 1 februari 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken van 65 naar 66 jaar en zal u elke “65 jaar” in deze tekst moeten vervangen door “66 jaar”.

Het flexi-jobstatuut zelf wordt niet beïnvloed door de nieuwe grens of leeftijd. Voor u als werkgever verandert er dus niets, maar wijs uw gepensioneerde flexi-jobbers best op deze nieuwigheid om verrassingen te voorkomen. Bij twijfel kan de gepensioneerde best vooraf de Federale Pensioendienst contacteren.

]]>
<![CDATA[Nieuwe maximale kilometervergoeding vanaf 1 januari 2025]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuwe-maximale-kilometervergoeding-vanaf-1-januari-2025 Wed, 01 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/nieuwe-maximale-kilometervergoeding-vanaf-1-januari-2025 De maximale kilometervergoeding voor verplaatsingen met de wagen daalt weer licht vanaf 1 januari

Wanneer uw werknemers in uw opdracht verplaatsingen maken met de eigen wagen, bromfiets of motorfiets, dan zal u doorgaans de kosten die hieraan verbonden zijn vergoeden. Omdat de werkelijke kosten niet altijd even makkelijk te becijferen zijn, werd hiervoor een forfaitair bedrag vastgesteld.

Het maximumbedrag van deze forfaitaire kilometervergoeding bedraagt vanaf 1 januari 2025 0,4290€/kilometer. Dat is een kleine daling t.o.v. het vierde kwartaal 2024 waarin de vergoeding 0,4293€ bedroeg. Het bedrag hangt samen met de brandstofprijzen en de index van de consumptieprijzen en wordt voortaan per kwartaal herzien.

Dit bedrag wordt verondersteld de volledige kost van het voertuig te dekken dat uit het gebruik ervan voortvloeit. Voor terugbetaling van kosten in het kader van beroepsverplaatsingen is dit bedrag vrijgesteld van RSZ en belastingen. Wenst u meer te betalen, dan zal u moeten kunnen aantonen dat de werkelijke kosten inderdaad hoger lagen. Een verplichting is de terugbetaling overigens niet en u hoeft ook niet het maximale bedrag te betalen. Doet uw werknemer meer dan 24.000 km beroepsverplaatsingen per jaar, dan mag u dit forfait in principe niet gebruiken, maar dient u de reële kostprijs in rekening te brengen omdat de fiscus in zulke gevallen vermoedt dat het om verdoken loon gaat.

De RSZ aanvaardt dit bedrag ook als maximumbedrag voor de dagelijkse woon-werkverplaatsingen van uw werknemers met de eigen auto, in plaats van de wettelijk of bij cao voorziene terugbetaling. Hetzelfde bedrag mag, maar hoeft u niet te geven aan werknemers die te voet naar het werk komen.

Op die manier kan u vaak het nettoloon van uw werknemers op een goedkopere manier verhogen. Want ook in dit geval is de vergoeding vrij van RSZ en beperkt vrijgesteld van belastingen.]]>
<![CDATA[Datums flitscontroles 2025]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/datums-flitscontroles-2025 Wed, 01 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/datums-flitscontroles-2025 De Sociale inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) die de werking van de verschillende inspectiediensten coördineert, maakte onlangs de datums voor de flitscontroles voor 2025 bekend voor de zogenaamde kritieke sectoren.

Flitscontroles worden al enkele jaren toegepast in de sectoren waar (historisch) een groot risico bestaat op inbreuken op de arbeids- en sociale wetgeving. Deze sociale flitscontroles worden binnen de EU als een “best practice” aanzien voor het naleven van de wetgeving. Ze hebben in de eerste plaats een informatief en preventief karakter. Vandaar dat de datums ook vooraf kenbaar worden gemaakt. Dit neemt uiteraard niet weg dat bij vaststelling van zwaarwichtige inbreuken streng zal worden ingegrepen.

Net zoals dit eerder al gebeurde, wordt ook dit jaar per sector een controleperiode vastgelegd in plaats van specifieke datums, omdat de ervaring leert dat dit beter werkt.

De flitscontroles in de horeca staan gepland voor de maand april 2025.

Andere sectoren waar flitscontroles zullen plaatsvinden zijn transport-verhuis-taxi’s (februari), de bouwsector (juni), schoonheidszorgen (augustus), de vleessector (oktober) en de schoonmaaksector (december).

Op zijn website stelt de SIOD een aantal checklists ter beschikking zodat u zelf al kan nagaan wat er gecontroleerd kan worden.

Speelt u graag op zeker? Laat uw personeelsadministratie vooraf aan een grondige inspectie onderwerpen zonder dat daar sancties aan vasthangen. Met onze HR-audit lichten wij uw volledige personeels- en loonadministratie bij u ter plaatse door en keren wij uw volledige loon- en personeelsbeheer binnenstebuiten. Meer weten over onze audits, mail naar info@horecafocussolutions.be of bel ons (03/201.21.00)]]>
<![CDATA[PC 302 verwelkomt sekswerkers vanaf 1 januari]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/pc-302-verwelkomt-sekswerkers-vanaf-1-januari Wed, 01 Jan 2025 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/pc-302-verwelkomt-sekswerkers-vanaf-1-januari Vanaf 1 januari 2025 kunnen de eerste sekswerkers in loondienst tewerkgesteld worden. Ze vonden onderdak in paritair comité 302 maar vallen wel onder een speciaal statuut met bijzondere arbeidsvoorwaarden. Om sekswerkers tewerk te stellen moet de werkgever bovendien over een specifieke erkenning beschikken.

Arbeidsovereenkomst

Een nieuwe wet, die in werking trad op 1 december 2024, regelt de tewerkstelling van sekswerkers op basis van een bijzondere arbeidsovereenkomst door een erkende werkgever. De arbeidsovereenkomst voor sekswerker is een overeenkomst waarbij een sekswerker zich ertoe verbindt, tegen betaling van loon en onder het gezag van een erkende werkgever, daden van prostitutie te verrichten. Het gaat hierbij enkel om seksuele handelingen waarbij lichamelijk contact plaatsvindt. Andere seksuele diensten zoals webcams, het maken van pornografie, striptease,… vallen hier niet onder.

De arbeidsovereenkomst moet altijd schriftelijke worden opgesteld en kan zowel voor bepaalde als voor onbepaalde duur worden afgesloten, voltijds of deeltijds zijn. Een kopie van het contract moet op de plaats van tewerkstelling worden bewaard.

De arbeidsovereenkomst kan enkel door meerderjarige personen worden afgesloten. Sekswerkers kunnen niet tewerkgesteld worden onder het statuut van student, flexi-jobber, gelegenheidswerknemer (extra) of uitzendkracht.

Tot op dit moment is het evenmin mogelijk om sekswerk te verrichten in de vorm van huisarbeid. Daarvoor zijn eerst een bijkomend KB en sector-cao nodig.

Specifieke rechten

Gelet op de intieme aard van prostitutieactiviteiten en de potentieel hoge emotionele belasting waaraan sekswerkers worden blootgesteld, en geheel in overeenstemming met het algemene principe van de vrije instemming op het gebied van seksualiteit, voorziet de wet uitdrukkelijk in een aantal specifieke rechten en vrijheden.

Zo heeft een sekswerker het recht om:
  • een seksuele partner te weigeren;
  • specifieke seksuele handelingen te weigeren;
  • de activiteit te allen tijde te onderbreken of stop te zetten;
  • zelf voorwaarden te stellen aan de seksuele activiteit of aan de seksuele handeling;
  • elke vorm van expositie (bijv. in een etalage) te weigeren als er concrete aanwijzingen zijn dat zijn of haar veiligheid of integriteit hierdoor in gevaar komt.

Dit alles ongeacht de afspraken die eerder met de klant of met de werkgever werden gemaakt.

De sekswerker hoeft zich niet te verantwoorden waarom hij of zij gebruik maakt van dit recht. De uitoefening van dit recht kan niet beschouwd worden als een tekortkoming door de sekswerker bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Meer nog, in het geval de sekswerker gebruikt maakt van dit recht, behoudt hij of zij het recht op loon, berekend zoals het loon voor een feestdag. De werkgever mag de sekswerker hiervoor ook geen sancties opleggen op straffe van een forfaitaire vergoeding van zes maanden brutoloon.

De sekswerker mag evenwel geen misbruik maken van dit recht. Wanneer een sekswerker op zes maanden tijd meer dan tien keer gebruik heeft gemaakt van zijn of haar weigeringsrecht, kan zowel de werkgever als de werknemer aan de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk vragen om tussen te komen.

Erkende werkgever

Enkel erkende werkgevers kunnen sekswerkers met een arbeidsovereenkomst tewerkstellen. De erkenningsvoorwaarden en -procedure behandelen we in een volgende nieuwsbrief.

Lees ook:
Sekswerkers binnenkort erkend als werknemers]]>
<![CDATA[Vergeet de periode-dimona's van uw flexi-jobs niet te verlengen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-de-periode-dimonas-van-uw-flexi-jobs-niet-te-verlengen------------ Wed, 25 Dec 2024 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-de-periode-dimonas-van-uw-flexi-jobs-niet-te-verlengen------------ Maakt u gebruik van de periode-dimona voor uw flexi-jobs, vergeet dan niet uw aangifte te vernieuwen voor de werknemers die ook in het volgende kwartaal bij u blijven werken.

Voor de dimona-aangifte van uw flexi-jobs hebt u de keuze tussen een dag-aangifte of een periode-aangifte.

Met de dag-aangifte doet u voor uw flexi-jobbers een dagelijkse dimona met opgave van begin- en einduur. Vergelijkbaar met de uuraangifte voor extra’s. De dag-aangifte vereist natuurlijk een dagelijkse opvolging en een eventuele aanpassing van uw aangifte indien het einde van de prestaties vroeger of later viel dan voorzien. Anderzijds komen er bij de dag-aangifte geen andere verplichtingen meer kijken.

Dat is wel het geval bij de periode-aangifte. Dit type aangifte kan u gebruiken wanneer u uw flexi-jobwerknemer voor een langere periode aan het werk zet. Op de dimona-website geeft u enkel de eerste en de laatste dag van de gewenste periode aan.

Maakt u gebruik van deze periode-aangifte, dan dient u, naast de flexi-raamovereenkomst die ook bij de dag-aangifte verplicht is, eveneens een schriftelijke flexi-arbeidsovereenkomst op te stellen. Daarnaast moeten uw flexi-jobwerknemers hun prestaties ook dagelijks bijhouden in een tijdsregistratiesysteem.

U kan een periode-aangifte voor maximaal één kwartaal doen en dit ten vroegste één maand vóór het kwartaalbegin ingeven. In tegenstelling tot bij vaste werknemers gelden hier geen beperkingen op opeenvolgende contracten van bepaalde duur. U kan dus een onbeperkt aantal van zulke flexi-contracten voor een kwartaal, of korter, geven, zolang de werknemer voldoet aan de flexi-voorwaarden.

Op 31 december lopen gewoonlijk een heleboel periode-aangiften voor flexi-jobs af. Blijven deze flexi-jobbers ook volgend kwartaal nog voor u werken, vergeet dan niet om tijdig hun periode-aangifte en hun arbeidsovereenkomst te vernieuwen.]]>
<![CDATA[1 op 10 werknemers is ouder dan 60]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/1-op-10-werknemers-is-ouder-dan-60 Wed, 25 Dec 2024 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/1-op-10-werknemers-is-ouder-dan-60 Of met andere woorden: 1 op 10 Belgische werknemers gaat de komende jaren met pensioen. Dat blijkt uit een recente studie van onze partner Partena Professional. Opmerkelijk is dat er meer 60-plussers aan de slag zijn onder arbeiders dan onder bedienden. 

Uit een studie bij 20.600 bedrijven in de private sector, goed voor zo’n 150.000 werknemers, blijkt dat 9,28% van de Belgische werknemers 60 jaar of ouder is. Brussel spant daarbij de kroon met 9,73%, gevolgd door Wallonië met 9,29% en Vlaanderen met 9,07%.

Verhoudingsgewijs zijn er veel meer arbeiders van 60 jaar of ouder aan de slag (10,3%) dan bedienden (8,83%). Dat is opmerkelijk omdat arbeiders vaak fysiek zwaardere beroepen uitoefenen.

Nog een opmerkelijke vaststelling is dat de grootste groep 60-plussers bij enerzijds de hele kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers (11,11%) en anderzijds bij de hele grote ondernemingen met 250 werknemers of meer (9,24%) terug te vinden is. Yves Stox van Partena Professional ziet hiervoor twee verschillende verklaringen: “Micro-ondernemingen scoren goed op vlak van persoonlijk contact. Medewerkers staan dicht bij de werkgever en bij het bedrijf in kwestie. Die betrokkenheid kan een interne motivator zijn voor 60-plussers. Grote ondernemingen zijn dan weer eerder gekend voor externe motivaties zoals de aantrekkelijke financiële voorwaarden, denk bijvoorbeeld aan anciënniteitsverlof. Met een goede work-life balance en de nodige flexibiliteit maak je het voor oudere werknemers dan ook gemakkelijker en aantrekkelijker om aan de slag te blijven.” 

Als we naar de sectoren gaan kijken, zien we dat het onderwijs er met kop en schouders bovenuit steekt (16,31%), gevolgd door de gezondheids- en de sociale sector (10,37%). Horeca (7,85%) zit in de onderste top drie, samen met logistiek (7,76%) en de bouwsector (7,12%). Hier haalt Yves Stox vooral flexibiliteit en work-life balance aan als oorzaak, hoewel dit toch niet mag veralgemeend worden.]]>
<![CDATA[De eindejaarspremie in de horeca]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-eindejaarspremie-in-de-horeca-- Wed, 25 Dec 2024 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-eindejaarspremie-in-de-horeca-- Welke werknemers hebben recht op een eindejaarspremie? Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie? Hebben ook flexi’s, extra’s en studenten recht op een eindejaarspremie en hoe zit het met werknemers die uit dienst gaan? De eindejaarspremie in pc 302 voor u uitgelegd.

Wie heeft recht op een eindejaarspremie?

De toekenningsvoorwaarden voor de eindejaarspremie verschillen van sector tot sector en worden vastgelegd in sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten.

In pc 302 moet een voltijdse of deeltijdse werknemer in de loop van het kalenderjaar minstens twee maanden ononderbroken in dienst zijn (geweest) bij dezelfde werkgever om er recht op te hebben.

Flexijobbers hebben eveneens enkel recht op een eindejaarspremie op voorwaarde dat ze een arbeidsovereenkomst hadden voor een ononderbroken periode van minstens twee maanden. Indien deze periode van twee maanden of langer bestaat uit verschillende contracten die telkens korter zijn dan twee maanden (bijv. dagcontracten), dan is er geen eindejaarspremie verschuldigd indien er minstens één dag, waarop normalerwijze gewerkt zou worden, onderbreking tussen de overeenkomsten in zit. En dat is doorgaans wel het geval.

Extra’s moeten, om recht te hebben op een eindejaarspremie, minstens 44 dagen in dezelfde onderneming gewerkt hebben tijdens het kalenderjaar. In de berekening van het bedrag wordt wel een correctie gemaakt op basis van het aantal gewerkte uren. Bij korte prestaties kan dit ervoor zorgen dat de extra uiteindelijk toch geen eindejaarspremie zal ontvangen.

Studenten die bij een werkgever werken die de GKS gebruikt, hebben geen recht op een eindejaarspremie. Studenten bij werkgevers zonder GKS krijgen wel een eindejaarspremie bij minstens twee maanden ononderbroken dienst.

Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie?

De maximale eindejaarspremie stemt overeen met het loon voor 4,33 weken of een gemiddelde maand. Vandaar dat men soms over “dertiende maand” spreekt. Het uur- of maandloon van de maand december wordt hierbij als basis gebruikt. Toeslagen zoals de zondags- of nachtpremie tellen niet mee.

Voor werknemers die geen volledig jaar in de onderneming hebben gewerkt wordt dit maximumbedrag aangepast in functie van het aantal dagen of uren effectieve of gelijkgestelde aanwezigheid. Eenvoudig gesteld heeft een werknemer per schijf van 21,66 dagen (in een vijfdagenstelsel) recht op 1/12 van dit bedrag. In de praktijk is de berekening net iets complexer, zeker voor deeltijders en extra’s.

Wanneer wordt de eindejaarspremie betaald?

De eindejaarspremie wordt normaliter uiterlijk betaald op 31 januari van het jaar dat volgt op het jaar waarin de premie verdiend werd. In PC 302 is het Waarborg en Sociaal Fonds verantwoordelijk voor de uitbetaling. Het grootste deel van uw eindejaarspremies betaalde u in de loop van het jaar reeds door middel van uw bijdrage FBZ.]]>
<![CDATA[Vergeet uw bijlage netto overuren niet te verlengen]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-uw-bijlage-netto-overuren-niet-te-verlengen---- Wed, 25 Dec 2024 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/vergeet-uw-bijlage-netto-overuren-niet-te-verlengen---- Het lijkt slechts een formaliteit, maar in controles komt het toch aan bod. Wie zijn voltijders met netto-overuren laat werken moet elke zes maanden een verklaring van vrijwilligheid laten tekenen. Doet u dat niet, dan valt u opnieuw onder de oude regels waarin u de inspectiediensten moet verwittigen en uw overuren moet verantwoorden.

Voltijdse werknemers in de horeca die voor een werkgever werken die het GKS gebruikt, mogen sinds 1 januari 2018 hun 360 netto-overuren op vrijwillige basis presteren. Een hele vooruitgang, want het verloste u in één klap van de aangifte bij de inspectie en van de verplichte rechtvaardiging van de uren met even dubbelzinnige als onduidelijke termen als “onvoorziene noodzakelijkheid” of “buitengewone vermeerdering van werk”.

Helaas kwam deze vrijwilligheid er niet zonder kost, zij het een zeer kleine. Zo moet elke werknemer die gebruik wenst te maken van de vrijwillige overuren hiervoor zijn schriftelijk akkoord geven. En dit niet eenmalig, maar elke zes maanden opnieuw, voorafgaandelijk aan de betrokken periode.

Om het overzicht niet te verliezen, laat u best elke voltijder bij zijn indiensttreding zo’n akkoord ondertekenen. Het document verplicht u immers tot niets, het stelt u enkel in staat om op een eenvoudige manier met overuren te werken als u er nood aan heeft en de werknemer bereid is om ze te presteren. Laat vervolgens alle voltijders op 1 juli en 1 januari hun document vernieuwen. In onze nieuwsbrief zullen we u er telkens aan herinneren zodat u het niet vergeet.

Wat zijn de gevolgen als u deze bijlage niet laat tekenen? Ook zonder deze bijlage mag u netto-overuren inzetten, maar gelden in principe de oude spelregels dat u de overuren steeds aan de inspectie moet blijven melden en dat u het gebruik van de overuren moet kunnen motiveren aan de hand van één van de wettelijke motieven. Doet u geen van beide, dan bent u strikt genomen niet in orde met de overurenreglementering en loopt u het risico het netto-voordeel te verliezen.]]>
<![CDATA[De Vlaamse Jobbonus 2024]]> http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-vlaamse-jobbonus-2024 Wed, 18 Dec 2024 12:00:00 GMT http://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/de-vlaamse-jobbonus-2024 De voorbije weken ontvingen verschillende van uw werknemers waarschijnlijk een bericht over de Vlaamse Jobbonus. De Jobbonus is bedoeld om de kloof tussen loon en uitkeringen te vergroten om op die manier meer mensen aan het werk te krijgen of te houden en wordt berekend op basis van het loon en de prestaties in 2023. Belangrijk om weten: zowel berekening als communicatie verlopen tussen werknemer en de Vlaamse overheid en dus niet via de werkgever of het sociaal bureau.

Werknemers en ambtenaren die in 2023 gemiddeld minder verdienden dan 3.000 euro bruto, maken aanspraak op de Jobbonus. Tenminste als zij op 1 januari 2024 hun hoofdverblijfplaats hadden in Vlaanderen en de pensioenleeftijd nog niet hadden bereikt. De vermelde loongrenzen gelden bovendien voor voltijds werk, voor deeltijders wordt een pro rata berekend.

De jobbonus bedraagt, afhankelijk van het brutoloon, maximaal 600 euro netto. Wie recht heeft op de jobbonus ontving hierover de voorbije weken een brief op papier of via de e-Box.

De communicatie met en de uitbetaling aan de begunstigden gebeurt door VLABEL en dus niet via de werkgever. De berekening en toekenning gebeurt automatisch op basis van de RSZ-kwartaalaangiften, van de werkgever wordt geen verdere inspanning verwacht. Het bedrag zal dus niet op de loonbrief verschijnen, u hoeft er als werkgever niets voor te doen en u betaalt er ook niet voor.

Om de jobbonus te ontvangen, moet uw werknemer enkel zijn rekeningnummer registreren via Mijn Burgerprofiel. Hij hoeft hiervoor dus geen aanvraag in te dienen. Werknemers die willen weten of ze in aanmerking komen voor de werkbonus, kunnen gebruik maken van de simulator op de website van de Vlaamse overheid. Wie denkt dat het bedrag van zijn Jobbonus verkeerd is, kan langs dezelfde weg online bezwaar aantekenen.]]>