Wanneer mag u 'eigenlijk' een werknemer via interim inzetten?
Als u iemand meer dan 2 opeenvolgende dagen wil inzetten als extra? Als u het aantal gewerkte uren pas op het einde van de week wil doorgeven?
Voor alle duidelijkheid, dit zijn niet de wettelijke motieven voor uitzendarbeid. Dit is het verkoopspraatje van een aantal interimkantoren.
De drie bestaande motieven voor uitzendarbeid waren tot vorig jaar, (a) tijdelijke vervanging van een vaste werknemer (b) tijdelijke vermeerdering van werk en (c) uitvoering van een uitzonderlijk werk.
Een duurzaam nieuwe motief
Er werd nu een vierde motief voor het gebruik van uitzendarbeid in de Wet op de Terbeschikkingstelling ingevoegd, met name het motief 'instroom'.
Doel van het motief instroom
Het doel van het motief instroom is aldus om een uitzendkracht de kans te geven om kennis te maken met een bepaalde werkomgeving en de gebruiker toe te laten om de competenties en de attitudes van de bepaalde uitzendkracht te evalueren, met, bij positieve evaluatie, een vaste indienstneming tot gevolg.
De overeenkomst voor uitzendarbeid onder het motief instroom moet schriftelijk vastgesteld worden, waarbij de duurtijd minstens één week en maximaal zes maanden kan zijn.
Ten einde misbruiken te voorkomen, zijn voor het motief instroom per werkpost niet meer dan drie pogingen toegestaan, welke dienen plaats te vinden binnen een periode van negen maanden
Motivatieplicht
Welke motivatieplicht (procedure/middel) heeft een interimkantoor bij een niet aanwerving na 9 maand interim voor 1 functie/werkpost met 2 uitzendkrachten?
Is deze motivatieplicht identiek aan deze van een werkgever sinds de invoering van het eenheidsstatuut? Moet de werkgever dan eerst de kelnerfunctie effectief invullen met een contract van onbepaalde duur vooraleer hij terug een kelner via interim kan tewerkstellen?
De doos van Pandora en de omzeiling van de regelgeving rond arbeidstijd en overuren dus
Dit kan toch niet de bedoeling zijn beste vakbond?