De regering overweegt om het ziektebriefje voor korte afwezigheden af te schaffen. Werknemers die één, twee of drie dagen ziek zijn, zouden in de toekomst niet meer langs de dokter moeten passeren. Huisartsen en medische diensten zijn alvast gewonnen voor het voorstel. Werkgeversorganisaties zijn sceptisch en vrezen een wildgroei aan maandagochtendzieken.
De federale regering wil af van het doktersbriefje voor wie slechts enkele dagen ziek is. De belangrijkste reden hiervoor is een mogelijke besparing van miljoenen euro’s aan terugbetaalde dokterskosten. Huisartsen vragen hier al langer om. Zij zien de verplichte doktersbezoeken vooral als een administratieve last waardoor ze minder tijd kunnen besteden aan patiënten die wel ernstig ziek zijn.
Bovendien, zo klinkt het, moet een ziek persoon vooral uitzieken en geen tijd doorbrengen in de wachtzaal van het dokterskabinet. Meestal kan een dokter toch niet veel doen in zulke gevallen en vaak kan die voor het ziektebriefje enkel voortgaan op wat de patiënt vertelt.
Het voorstel kwam van Groen, de andere regeringspartijen lijken te zullen mee stappen in het verhaal. Werkgeversorganisaties zijn minder enthousiast. Zij vrezen dat het de deur naar misbruik wagenwijd openzet.
Toch blijkt uit studies dat in bedrijven waar nu al geen ziektebriefje wordt gevraagd, het korte verzuim niet toeneemt of zelfs net afneemt. In Nederland bijvoorbeeld, waar in tegenstelling tot ons land het systeem niet in de eerste plaats gericht is op controleren en sanctioneren, lijkt dit perfect te werken. Pas bij een afwezigheid van een week schakelt de werkgever er de bedrijfsarts in die de zieke uitnodigt voor een verplichte raadpleging.
Werkgevers waar een aangenaam werkklimaat heerst, hoeven volgens experts dan ook niets te vrezen. Bij een vermoeden van misbruik is er nog steeds de mogelijkheid om een controlearts te sturen, op voorwaarde dat die in de toekomst niet enkel op basis van een medisch attest kan controleren.
Een week geleden deed VOKA zelf nog een opvallend voorstel om het ziektebriefje te vervangen door een “fitnote”, waarbij de nadruk niet ligt op wat de patiënt niet meer kan, maar op wat hij nog wel kan. Terwijl het bij het klassieke ziektebriefje een alles of niet verhaal is, kan een arts met een fitnote aangeven dat een werknemer misschien wel gedeeltelijk aan de slag kan. Vooral bij langdurige afwezigheden zou zo’n fitnote zijn nut kunnen bewijzen. VOKA wil daarbij ook een belangrijkere rol toekennen aan de bedrijfsarts. In de politiek lijken vooral N-VA en Groen gewonnen voor het systeem. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ziet dan weer meer in terugkeercoaches die mensen na een lange afwezigheid terug naar de werkvloer begeleiden.