Op 28 oktober werd in Brussel de Belgian Restaurants Association (BRA) boven de doopvont gehouden. "We doen dit om de restaurants, brasserieën en traiteurs in ons land te verdedigen", opende sterrenchef Yves Mattagne, voorzitter van de BRA. "Omdat het niet langer houdbaar is om onze zaak te runnen."
De nieuwe belangenvereniging opende haar pleidooi met weinig rooskleurige cijfers. De voorbije negen maanden gingen in ons land 1.584 horecazaken failliet. Tijdens het afgelopen jaar ging elke week één topzaak over kop. In de nieuwe Gault&Millau die binnenkort verschijnt, staan 50 restaurants minder dan in de gids van 2013. Niet alleen cultureel, maar ook economisch een erg spijtige zaak, want alle Belgische restaurants samen stellen toch al gauw zo'n 120.000 mensen tewerk.
De BRA ijvert daarom voor een speciaal statuut voor restaurateurs. "Ons vak is een ambacht en vereist een statuut met lagere loonlasten", aldus ondervoorzitter Frank De Meulder, manager van een aantal horecazaken in de Antwerpse binnenstad. Een speciale werkgroep zal in de komende weken uitwerken hoe dat statuut er concreet zou moeten uitzien.
De BRA wil echter niet de zoveelste negatieve stem zijn in het horecadebat die alle schuld op de overheid afschuift. "Restaurants zijn vaak te weinig bezig met management", geeft De Meulder toe. "We moeten onze prijszetting beter bestuderen en op elkaar afstemmen. Zolang consumenten ergens goedkoper kunnen eten, ook al draait die zaak met verlies, zullen ze niet aanvaarden dat anderen hun prijzen fors optrekken." De BRA stelt zich daarom als bijkomend doel om naast de overheid ook restaurateurs en consumenten te sensibiliseren.
De nieuwe vereniging groepeert inmiddels al zo'n 100 restaurants: 20 sterrenchefs en 80 restaurants en brasserieën. Tegen het einde van het jaar mikt de BRA op 500 leden. Toch wil ze zeker niet de strijd aangaan met bestaande organisaties als NSZ of Horeca Vlaanderen. "Die doen goed werk, maar ze zijn te breed", aldus De Meulder. "Je kan een café niet zomaar met een restaurant of brasserie vergelijken. We willen ons mee in het debat mengen omdat wij de sector van binnenuit kennen. Ik betaal twee miljoen euro RSZ per jaar, dan mag ik toch voor mezelf opkomen?"
Niet iedereen is echter even opgezet met de komst van de BRA. Horeca Vlaanderen beschuldigde hen al van zieltjeswinnerij in moeilijke tijden. Ook NSZ en Unizo zijn sceptisch. De BRA zelf reikte alvast de hand naar de andere ondernemersplatformen.
In één van de volgende afleveringen van Horecafocust kan u een interview lezen met Frank De Meulder.
Meer info over de Belgian Restaurants Association vindt u op hun
website.