In het tweede kwartaal van 2022 steeg het aantal arbeidsplaatsen met 2,2%. Vooral de horeca was een flinke stijger als gevolg van de hertewerkstelling van flexi-jobs sinds het einde van de coronamaatregelen. Dat zijn de bevindingen van een recente arbeidsmarktanalyse van de RSZ.
Deze vaststelling ligt volledig in lijn met de verwachtingen. In het tweede kwartaal van 2022 werden bijna alle coronamaatregelen opgeheven. Het aantal mensen met een job steeg sterk (+1,7%). Het aantal jobs nam nog sterker toe (+2,2%). Dat laatste was vooral het gevolg van de bijzonder sterke toename van het aantal flexi-jobs. Die worden meestal ingevuld door mensen die al een andere job hebben, wat meteen het verschil verklaart tussen beide cijfers. Ook het arbeidsvolume, uitgedrukt in voltijds equivalenten, herstelde zich met een stijging van 4,3% bijna volledig.
In sectoren met veel werknemers met zeer korte contracten - zoals de horeca met zijn flexi-jobbers en extra’s - leidden de coronamaatregelen snel tot sterke dalingen in arbeidsplaatsen. Omdat het hier vaak om bijkomende jobs gaat, was de daling van het aantal tewerkgestelde werknemers minder uitgesproken. Die stonden weliswaar op tijdelijke werkloosheid, maar bleven wel in dienst.
Anderzijds werden de flexibele jobs ook snel weer ingevuld zodra de beperkende maatregelen ophielden. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2021 steeg het aantal arbeidsplaatsen in de horeca fors met 14%. Het arbeidsvolume verdubbelde bijna. De tewerkstelling in de horeca staat hiermee terug op het niveau van 2019, vóór de coronacrisis, zowel in arbeidsplaatsen als arbeidsvolume.
De stijging van het aantal arbeidsplaatsen was het sterkst bij de jongste leeftijdsgroepen, die ook het hardst getroffen waren tijdens de coronacrisis.