Net als de meeste andere inspectiediensten werkt ook Toezicht Welzijn op het Werk (TWW) met jaarlijkse thema’s en campagnes. Na een onderbreking van twee jaar door corona, werden de campagnes van TWW recent hervat. De Horeca is één van de drie sectoren die met stip op de planning staan.
De dienst Toezicht Welzijn op het Werk maakt deel uit van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en heeft tot doel het welzijn op het werk van de werknemers op permanente wijze te verbeteren en ervoor te zorgen dat de uitvoering van de beleidslijnen inzake welzijn worden nageleefd door een raadgevende, preventieve en repressieve rol te vervullen.
Dat doet ze onder meer door ter plaatse na te gaan hoe de werkgever de verschillende domeinen van de welzijnswet op de werkvloer toepast.
Voor 2022 werden naast regionale campagnes met thema’s per provincie, ook drie nationale campagnes vastgesteld die specifiek gericht zijn op drie sectoren: de bouwsector, de sector van de dienstencheques en de horeca.
In de horeca zal de controle zich vooral richten op de opvolging van OIRA. En nu hoort u het waarschijnlijk in Keulen donderen.
OIRA staat voor Online interactive Risk Assessment' of 'Online interactieve Risicoanalyse'. Het is een tool die specifiek voor en door verschillende sectoren, waaronder de Horeca werd ontwikkeld. Het is de bedoeling dat werkgever en werknemers de tool samen doornemen om te komen tot een veiliger, gezonder en concurrentiëler bedrijf. Het leidt er ook toe dat werknemers zich meer betrokken voelen bij de zaak.
Het uitvoeren van een risicoanalyse is bovendien een wettelijke verplichting voor elke werkgever. Minstens om de vijf jaar legt u dit vast in een Globaal Preventieplan (GPP) dat u elk jaar up to date houdt in een Jaaractieplan (JAP). Daarnaast moet u elk jaar zorgen voor een jaarverslag van de interne dienst. Allemaal zaken waar vooral kleine ondernemingen niet bewust mee bezig zijn. Het OiRA is net bedoeld als hulp voor de zeer kleine ondernemingen (met minder dan 20 werknemers).
Met OiRA kan u als bedrijf zelf een risicoanalyse uitvoeren. Hebt u toch hulp nodig, dan kan u steeds terecht bij uw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk of bij de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk.
Kijk ook best even na of u aan alle andere verplichtingen inzake welzijn voldoet. Is uw EHBO-kist nog voldoende gevuld? (Uw apotheker kan u hier steeds bij helpen.) Hebt u de gegevens van uw externe dienst bij de hand? Zijn de werkpostfiches voor uw uitzendkrachten aanwezig? En staan alle noodzakelijke vermeldingen in het arbeidsreglement: de plaats van de EHBO-kist en de naam van de EHBO-verantwoordelijke, de gegevens van uw externe dienst en preventieadviseur psychosociale aspecten, de maatregelen ter voorkoming van psychosociale risico’s op het werk en een preventiebeleid drugs en alcohol.
Lees ook:
Tegen 31 maart moet het jaarverslag van uw interne dienst klaar zijn
Op 1 november moet uw jaaractieplan klaar zijn