De eerste helft van 2025 kende een recordaantal faillissementen. In de horecasector zien we echter een omgekeerde trend. Daar daalt het aantal falingen voor het tweede halfjaar op rij.
Met meer dan 6.000 uitspreken in zes maanden tijd breekt het eerste halfjaar van 2025 alle records. Het vorige halfjaarrecord dateert van 2013. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar gaat het om een stijging van 3,7%. De meeste falingen vielen in het Vlaamse Gewest waar 3.488 bedrijven de boeken neerlegden. Daarmee verbreekt het voor de vierde keer op rij een halfjaarrecord. Met name de provincies Vlaams-Brabant (781), Limburg (461) en West-Vlaanderen (517) springen er in negatieve zin uit. Dat blijkt uit de cijfers die bedrijfsinformatiespecialist Graydon recent bekendmaakte. Ook Brussel kende een stijging van 5,99%, weliswaar een afname van de tendens van het voorbije decennium die vooral te wijten is aan het feit dat de Brusselse ondernemingsrechtbank al een tijdje opteert voor de gerechtelijke ontbinding in plaats van het faillissement. In het Waalse Gewest zien we dan weer een daling van 6,57%.
Een eerste opmerkelijke vaststelling is dat vooral rijpere bedrijven (5-10 jaar) failliet gingen. Deze bedrijven ontstonden kort voor de grote crisissen van de voorbije jaren (coronacrisis, energiecrisis) en konden een onvoldoende grote buffer aanleggen. Het aantal jonge bedrijven (<5 jaar) in faling daalde naar het laagste niveau in tien jaar.
Vooral de bouwsector werd het zwaarst getroffen met 1.443 faillissementen, een stijging van meer dan 10%, gevolgd door de transportsector met 397 faillissementen.
De horeca daarentegen, traditioneel de grootste faillissementenleverancier, blijft het opvallend goed doen. Voor de tweede keer op rij neemt het aantal faillissementen er af. Al zijn er wel grote regionale verschillen: Brussel +3%, Wallonië -16,9%, Vlaanderen -2,73%. Maar ook binnen de gewesten waren er grote uitschieters. Terwijl in Antwerpen bijvoorbeeld de daling 10% bedroeg, nam in Limburg het aantal faillissementen toe. Volgens Gryadon heeft de sector zich over het algemeen na de coronacrisis massaal aangepast. Met kortere openingstijden, kleinere menu’s, meer afhaal, nieuwe werkmodellen met meer rentabiliteit lijkt de sector zich te hebben heruitgevonden!