Een recent KB kent de arbeidsarts een aantal bijkomende bevoegdheden toe in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat onder meer over contactopsporing op de werkvloer, testen en het uitschrijven van quarantaineattesten aan werknemers. De tijdelijke maatregelen blijven van toepassing tot zolang de pandemie niet onder controle is.
Contactopsporing, quarantaine en testen in het kader van COVID-19 maken normaal geen deel uit van de bevoegdheden van de arbeidsarts. Het nieuwe KB kent de arbeidsarts nu wel tijdelijk een aantal bijkomende taken toe die een einde nemen zodra de omstandigheden ze niet meer vereisen. Op deze manier kan ook de arbeidsarts worden ingezet bij de bestrijding van de pandemie.
De voornaamste taak bestaat in het opsporen van hoogrisico-contacten op de werkvloer. Zodra een arbeidsarts op de hoogte wordt gesteld van een besmetting bij een werknemer, een klant of een andere persoon die fysiek in de onderneming aanwezig was in de dagen voorafgaand aan de positieve test of het optreden van de symptomen, zal hij op zoek gaan welke collega’s of derden met de besmette persoon in contact zijn geweest. De arbeidsarts kan hiervan zowel door de werkgever, de werknemer als door contactopsporingsdiensten van de overheid op de hoogte gebracht worden.
De arbeidsarts kan vervolgens quarantaineattesten uitschrijven voor de werknemers die als hoogrisico-contact worden beschouwd. Dit attest kan eventueel worden gebruikt voor het aanvragen van een werkloosheiduitkering.
In bepaalde gevallen kan de arbeidsarts de werknemers die als hoogrisico-contact geïdentificeerd werden laten testen of zelf testen. Het systematisch testen of testen zonder aanwijzing is echter niet toegelaten.
De taken in het kader van de COVID-19-bestrijding hebben voorrang op andere taken, zoals het periodiek gezondheidstoezicht of re-integratieonderzoeken die hierdoor kunnen uitgesteld worden.
Tegenover deze nieuwe taken staan ook een aantal nieuwe verplichtingen voor de werkgevers en de werknemers die hun volledige medewerking zullen moeten verlenen aan de arbeidsarts. Zo moeten zij de arbeidsarts zo snel mogelijk verwittigen bij een mogelijke besmetting en hoogrisico-contanten op de werkvloer, dienen de raadgevingen en aanbevelingen van de arbeidsarts opgevolgd te worden, bijvoorbeeld voor het nemen van bepaalde preventiemaatregelen, het opvolgen van quarantaine of van een doorverwijzing voor een coronatest en zal de werkgever moeten nagaan of eerder genomen preventiemaatregelen eventueel moeten worden aangepast. Wie deze regels niet naleeft riskeert een boete.
Intussen werd ook al vanuit verschillende kanten de vraag gesteld om arbeidsartsen en externe diensten in te schakelen in de inentingen tegen het coronavirus. Hierover werd nog geen beslissing genomen.
Tegen 31 maart moet het jaarverslag van uw interne dienst klaar zijn