Vanaf 2026 zullen enkel nog emissievrije bedrijfswagens kunnen genieten van een fiscale aftrek. Dat besliste onlangs de regering-De Croo. Vanaf volgend jaar zal de fiscale aftrek voor wagens op fossiele brandstof elk jaar afnemen.
Vanaf 2026 is er enkel nog voor emissievrije bedrijfsauto’s een fiscale aftrek. Die aftrek zal tussen 2026 en 2031 geleidelijk dalen van 100 naar 67,5 procent. De huidige fiscale aftrek voor bedrijfswagens bedraagt gemiddeld 69 procent. Door deze maatregel wordt de bedrijfswagen plots weer aantrekkelijker, de files mogelijk nog langer…
Voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor op fossiele brandstof zal de aftrek al vanaf juli 2023 beginnen dalen om tegen 2028 volledig te verdwijnen. In bestaande contracten wordt echter niet ingebroken. Voor benzine- of dieselwagens die vóór 30 juni 2023 aan vervanging toe zijn, kan u nog aan de huidige voorwaarden een nieuwe benzine- of dieselauto kiezen. Voor benzinewagens en diesels die tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 worden aangeschaft, geldt een overgangsregeling. De fiscale aftrekbaarheid wordt voor hen stapsgewijs afgebouwd: 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en 0% in 2028.
Vanaf 1 januari 2023 wordt wel reeds de fiscale aftrekbaarheid van benzine- en diesel voor plug-inhybride bedrijfswagens – momenteel goed voor ongeveer 20% van alle bedrijfswagens - beperkt tot 50%. Uit studies blijkt dat werknemers met een hybride bedrijfswagen vaker vergeten om hun wagen op te laden en sneller overschakelen op hun verbrandingsmotor, die bovendien meer verbruikt dan een gewone verbrandingsmotor. Door de fiscale aftrekbaarheid te verlagen, wil de regering het elektrisch rijden met plug-in hybride wagens stimuleren.
Ook de sociale bijdragen op benzine-, diesel- en hybride wagens zullen in de volgende jaren stijgen zodat er tegen 2026 voor de werkgever nauwelijks nog een sociaal voordeel zal zijn ten opzichte van gewoon loon. Ook voor emissievrije wagens zullen de sociale bijdragen licht stijgen. Aan het Voordeel Alle Aard voor de werknemer verandert voorlopig echter niets. Dat was niet naar de zin van alle partijen die rond de tafel zaten.
Hoewel elektrische wagens flink duurder zijn dan traditionele wagens en vaak buiten de gebruikelijke leasebudgetten vallen, is momenteel reeds 24 procent van alle nieuwe bedrijfswagens elektrisch. Uit een recente bevraging van Leasingmaatschappij Arval bleek dat de meeste wagenparken de volgende jaren niet zullen krimpen, maar eerder zullen groeien.
Om aan het nijpende gebrek aan oplaadpunten tegemoet te komen, zal wie thuis een elektrisch laadpunt installeert, voortaan kunnen rekenen op een belastingvermindering. Bedrijven zullen de installatie van laadpunten dan weer kunnen aftrekken (tot eind 2022 zelfs voor 200 procent) en versneld afschrijven op voorwaarde dat ze ook na de werkuren publiek toegankelijk zijn.
De regering-De Croo moest deze maatregelen wel nemen omdat ons land anders zware Europese boetes boven het hoofd hangen.
Bedienden in pc 200 krijgen in juni hun ecocheques en jaarlijkse juni-premie