Hangen er bewakingscamera’s in uw zaak, dan zijn er een aantal regels waarmee u rekening moet houden en verplichtingen waaraan u moet voldoen. Als “voor het publiek toegankelijke besloten plaats” valt een horecazaak daarbij zowel onder de Camerawet van 2018 als onder cao nr. 68 die het filmen van werknemers regelt.
Volgens de Camerawet is een bewakingscamera: “elk vast of mobiel observatiesysteem dat beelden verzamelt, verwerkt of bewaart om misdrijven of overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen of om de orde te handhaven.”
Particulieren die binnen in hun huis camera’s plaatsen voor huishoudelijke doeleinden vallen hier niet onder. Net zo min als bewakingscamera’s op de arbeidsplaats.
Camerabewaking op de werkplek, met of zonder beeldopslag, wordt dan weer geregeld door cao nr. 68. Die bepaalt dat camerabewaking slechts toegelaten is met het oog op vier doelen:
-
de veiligheid en gezondheid;
-
de bescherming van de goederen van de onderneming;
-
de controle van het productieproces;
-
de controle van de arbeid.
Horecazaken en winkels vormen een speciale situatie. We spreken in dit geval van “besloten plaatsen voor het publiek toegankelijk”. Omdat hier ook klanten en bezoekers gefilmd worden, zullen zij zich zowel aan de regels van de Camerawet van 25 mei 2018 als aan cao nr. 68 moeten houden. En dit zowel voor het publieke gedeelte als voor de camera’s in de backoffice waar geen klanten komen.
Wilt u in een horecazaak bewakingscamera’s plaatsen, dan zal u met een aantal zaken rekening moeten houden. Zo mag u niet meer camera’s plaatsen dan strikt noodzakelijk en mogen ze niet gericht zijn op een ruimte waarvoor u niet bevoegd bent, zoals de straat. Bij het toezicht op de arbeid moet u voldoende respect naleven voor de privacy van uw personeel.
U moet ook een aantal verplichtingen nakomen:
-
U moet uw videobewakingssysteem vóór gebruik aangeven via het E-loket www.aangiftecamera.be. Elk jaar moet u hier bovendien uw aangifte opnieuw valideren en indien nodig actualiseren.
-
U moet een pictogram aanbrengen aan de ingang van de bewaakte plaats. Het model van dit pictogram is bij wet vastgelegd.
-
U moet uw werknemers erover informeren in het arbeidsreglement. Is er een ondernemingsraad, comité of werknemersvertegenwoordiging, dan moet die vooraf geïnformeerd worden over alle aspecten van de camerabewaking.
-
U moet een register van de beeldverwerkingsactiviteiten bijhouden. Hierin vermeldt u onder meer het doel en de plaatsing van de camera’s, informatie over de ontvangers en de bewaartermijn van de beelden.
-
U mag de beelden nooit langer dan één maand bewaren, tenzij ze een bijdrage kunnen leveren tot het bewijzen van een misdrijf of tot het identificeren van een dader.
-
Enkel de eigenaar van de camera of iemand die daarvoor de toestemming krijgt, mag de beelden bekijken en verwerken.
De verantwoordelijkheid voor het naleven van al deze zaken ligt bij de “verwerkingsverantwoordelijke”. De verwerkingsverantwoordelijke is de persoon die beslist om de camera’s te plaatsen. Dat kan zowel een natuurlijke persoon zijn als een rechtspersoon (bijv. een bv). Hij is ook de contactpersoon voor de gefilmde persoon en de controlerende overheid.
De camerawet voorziet ook in een “recht van toegang”. Iedereen die gefilmd wordt - werknemers, klanten, leveranciers, voorbijgangers, … - heeft het recht om de opgenomen beelden in te zien. Een gemotiveerd verzoek met voldoende gedetailleerde informatie aan de verwerkingsverantwoordelijke volstaat hiervoor.
Nepcamera’s vallen niet onder de Camerawet. Voor camera’s in het gebouw of op de site waarbij u geen toegang hebt tot de beelden, is de eigenaar van het gebouw of de site verantwoordelijk.
Het niet naleven van de camerawet zoals het niet aanleggen van een register, het niet uithangen van een pictogram of het niet registreren van uw camera’s kunnen bestraft worden met geldboetes die variëren naargelang de ernst van de overtreding. Iemand die illegaal door uw camerabewakingssysteem wordt gefilmd kan bovendien een schadevergoeding eisen wegens schending van de privacy. Onwettig verkregen beeldmateriaal kan ook verworpen worden wanneer het tot een rechtszaak zou komen bij bijvoorbeeld een ontslag om dringende reden.