Vanaf morgen, vrijdag 28 januari, wordt de coronabarometer in gebruik genomen. Dit nieuwe hulpmiddel moet ons helpen om het aantal besmettingen in te dijken. De barometer start meteen met de slechtste score: code rood. Toch gaat dit gepaard met enkele versoepelingen, ook voor de horeca.
De coronabarometer is een instrument dat de maatregelen en de gevolgen van de besmettingsgraad op de verschillende sectoren, waaronder de horeca, voorspelbaarder en transparanter moet maken. De coronabarometer onderscheidt drie fases met elk hun eigen pakket aan maatregelen. Voor het bepalen van de code wordt gekeken naar de druk op de gezondheidszorg, de globale evaluatie van de epidemiologische situatie en de geestelijke gezondheid van de burger.
- Code geel: de situatie is onder controle
- Code oranje: er moet ingegrepen worden om de stijgende trend te keren
- Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem
Op 28 januari gaan we meteen van start in de ergste fase, code rood. Toch houdt dit voor de horeca meteen een versoepeling in, want het sluitingsuur wordt verlaat naar middernacht.
HORECA
- Sluitingsuur: middernacht
- Mondmaskerplicht voor klanten en personeel
- CST voor klanten
- Maximumcapaciteit: 6 personen per tafel
- Verbod op rechtstaand consumeren
- Discotheken en nachtclubs blijven gesloten
BINNENACTIVITEITEN
- Mogen opnieuw openen: pretparken, binnenspeeltuinen, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino’s, speelautomatenhallen.
EVENEMENTEN
- Huwelijken en begrafenissen zijn toegelaten
- Publieksevenementen binnen en buiten zijn toegelaten met uitzondering van dansfeesten binnen
- Mondmasker- en CST-plicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten
- Capaciteit tot 200 personen steeds toegelaten, in grotere zalen bezettingsgraad tot max. 70% of 100% indien luchtkwaliteit onder 900 ppm blijft
Zodra we naar code oranje evolueren valt het sluitingsuur weg, maar blijft het Covid Safe Ticket verplicht, alsook het mondmasker voor personeel. In code geel verdwijnen ook de CST- en mondmaskerplicht.
Een handig overzicht van de gevolgen van de verschillende codes voor de horeca vindt u
hier.