27 mei '14
De vertrouwensfunctie: 60 uur zonder overuren te betalen?
Werknemers die zulk een vertrouwenspost of een leidende functie bekleden, zijn niet onderworpen zijn aan de algemene bepalingen inzake arbeidsduur. Zo mogen zij bijvoorbeeld wel prestaties leveren buiten het overeengekomen rooster, zonder dat ze daarbij aanspraak kunnen maken op (over)loon en/of op inhaalrust.
Het spreekt voor zich dat niet elke werknemer voor dit statuut in aanmerking komt. De functies zijn bepaald in het K.B. van 10 februari 1965. De definities zijn misschien wat verouderd en moeten in een hedendaagse realiteit geïnterpreteerd worden. Toch mag u er zeker niet lichtzinnig mee omspringen.
Concreet beperkt het zich doorgaans tot de keukenchef, de maître, de restaurantmanager of zaalverantwoordelijke, de gerant en de hotelmanager. Kortom functies die essentieel zijn om uw zaak draaiende te houden.
Belangrijk is ook dat deze mensen een loonpakket genieten dat voldoende hoog is om hun verantwoordelijkheid en prestaties te dekken. Bij discussie zal dit één van de eerste elementen zijn die een arbeidsrechter in ogenschouw neemt. Een chef-kok die 38 uur op barema betaald krijgt, maar daadwerkelijk 60 uur prestaties levert per week is dus niet geloofwaardig ! Een pluspunt is ook dat deze mensen leiding geven aan enkele ondergeschikten, al hoeft dat niet steeds het geval te zijn.
Wenst u één of meerder medewerkers als leidinggevende of vertrouwensfunctie tewerk te stellen, zorg er dan steeds voor dat u een arbeidsovereenkomst opstelt die dit uitdrukkelijk voorziet.
Het voordeel van dergelijk statuut spreekt voor zich. U hoeft niet langer alle uren te tellen die uw kok of zaalverantwoordelijke presteert. U kan ook op beide oren slapen wanneer hij bij een inspectie buiten zijn uurrooster aan het werk is.
Maar ook naar verloning opent het perspectieven. U komt met uw werknemer een vast totaalpakket overeen dat elke maand hetzelfde is. En dat is een enorm pluspunt bij het bepalen en onder controle houden van uw loonkost. Bovendien hebt u in dit pakket heel wat meer ruimte voor alternatieve - lees: goedkopere - looncomponenten. Naast een basisloon kan u bijv. in een onkostenvergoeding, maaltijdcheques, een auto, een pensioenplan, … voorzien. Allemaal zaken waarbij uw loonkost nauwelijks hoger ligt dan wat uw werknemer er netto van overhoudt.