Afwezigheden en de feestdag
Al uw werknemers hebben recht op tien feestdagen per jaar. Tenminste dat is het uitgangspunt. De uitzonderingen voor deeltijders met een vast uurrooster bespraken we eerder reeds. Zelfs tijdens periodes van afwezigheid blijven uw werknemers in veel gevallen hun recht op loon voor de feestdag behouden.
Zo hebben uw werknemers bijvoorbeeld recht op een feestdag wanneer die valt tijdens de jaarlijkse vakantie, tijdens de eerste 30 dagen van een ziekteperiode en zelfs tijdens de eerste 30 dagen van de bevallingsrust.
Enkel bij de volgende afwezigheden vervalt het recht op loon voor een feestdag:
-
na meer dan 30 dagen ziekte
-
na meer dan 30 dagen arbeidsongeval
-
na meer dan 30 dagen bevallingsrust
-
tijdens tijdskrediet en ouderschapsverlof
-
tijdens een periode van onbetaald verlof
-
als de eerste geplande dag vóór of na de feestdag een dag ongewettigde afwezigheid is
Werken op een feestdag
In principe mag er op een feestdag niet gewerkt worden. De horeca vormt hierop echter een uitzondering. Wanneer de werknemer op een feestdag moet werken, dan heeft hij recht op drie dingen:
-
Het loon voor het aantal uren prestaties tijdens de feestdag
-
Een premie voor de feestdag (2 euro/gewerkt uur met een max. van 12 euro/dag)
Betaalde inhaalrust
De duur van de inhaalrust die men moet toekennen aan een werknemer, wordt forfaitair vastgesteld. Werkt de werknemer meer dan vier uur op de feestdag, dan bedraagt de inhaalrust een volledige dag. Werkt hij minder dan vier uur, dag moet hij een halve dag recupereren, te nemen vóór of na 13 uur, waarbij er op die dag niet meer dan vijf uren mag gewerkt worden.
De werkgever moet de inhaalrust toestaan binnen de zes weken die volgen op de feestdag. Kan dit niet, bijvoorbeeld omwille van ziekte, ongeval, bevalling,… dan moet de werkgever de inhaalrust toekennen binnen de zes weken die volgen op het einde van de schorsingsperiode. In geval van opzegging van de arbeids-overeenkomst, moet de inhaalrust toegekend worden vóór het verstrijken van de opzeggingstermijn.
Jeugdige werknemers
Ook werknemers jonger dan 18 mogen werken op een feestdag. Alleen moet u voor hen enkele bijkomende regeltjes in acht nemen. Zo moet u in principe de sociale inspectie hiervan minstens vijf dagen op voorhand op de hoogte te brengen. En moeten zij hun inhaalrust binnen de zes dagen na de feestdag opnemen.
Werken op een feestdag én ziek
Wat nu als uw kok op Paasmaandag volgens zijn uurrooster moet komen werken, maar zich ziek meldt? In principe krijgt hij dan zijn feestdagloon in functie van het aantal uren dat hij normaal die dag had moeten werken. Hij heeft echter geen recht op de feestdagtoeslag of op de inhaalrust.
Lees ook:
Daar is de lente, daar zijn de feestdagen (1): algemene regels.
Daar is de lente, daar zijn de feestdagen (3): uit dienst.