8 april '14
Student of extra , wat te kiezen?
De "Student Extra" was een aantrekkelijk en handig statuut waarvan in de praktijk heel veel gebruik werd gemaakt. Toch werd vorig jaar besloten om de STX te laten verdwijnen.
In de plaats kwam de mogelijkheid om de statuten "Student" (STU) en "Extra" (EXT) te cumuleren. Beide statuten zijn gedurende de eerste 50 dagen per jaar (het "contingent") voordelig voor zowel werkgever als werknemer.
Als werkgever betaalt u op het loon voor studenten slechts 5,42% patronale bijdragen. De patronale bijdragen voor extra's worden niet op het werkelijke loon berekend, maar op een uur- of dagforfait.
Zo kost een kelner die u 7 uur aan baremaloon tewerkstelt u als student 83,43 euro, als extra 117,81 euro en als gewone werknemer 146,47. Toch geen onbeduidende verschillen.
U laat uw studenten dus best eerst hun volledige contingent opgebruiken, alvorens u hen als extra aangeeft. Zo hoort het trouwens ook, want het studentencontingent moet in principe eerst volledig uitgeput zijn (opgebruikt óf gereserveerd) vóór u diezelfde werknemer als extra mag aangeven. Al zal u daar in de praktijk zelden of nooit voor op de vingers getikt worden.
Ook bij de DIMONA-aangifte blijken nog steeds heel wat werkgevers verloren te lopen. Begrijpelijk, want de keuze voor EXT of STU maakt u niet bij "type werknemer", maar reeds een stap eerder, bij "paritair comité".
Wenst u een student aan te geven, dan kiest u hier voor "Andere - xxx" en vervolgens bij type werknemer voor "Student - STU".
Wenst u een extra aan te geven, dan kiest u bij paritair comité voor "Horeca - 302" en vervolgens bij type werknemer voor "Gelegenheidswerknemer - EXT".
Denk er ook steeds aan dat voor studenten een schriftelijke arbeidsovereenkomst per definitie vereist is ! Wanneer u uw studenten regelmatig gebruikt, maakt u best een arbiedsovereenkomst voor een langere periode op. Doe uw Dimona-aangifte dan ook meteen voor een hele periode. Dat bespaart u niet alleen een hoop werk, u kan op die manier ook de dagen van uw goede studenten voor uzelf reserveren.