In de huidige regeling voor willekeurig ontslag van arbeiders is het steeds de werkgever die de gegrondheid van de ontslagreden moet bewijzen. Een simpele betwisting door de ontslagen arbeider volstond dus vaak om de werkgever in een moeilijk parket te brengen.
Wanneer op 1 april deze oude wetgeving ophoudt te bestaan en vervangen wordt door een nieuwe cao (cao 109), verlegt de bewijslast zich gedeeltelijk naar de werknemer, waardoor u zich beter kan wapenen tegen bijkomende eisen.
In principe hoeft u niet elk ontslag onmiddellijk te motiveren, maar enkel indien de werknemer er om vraagt. Toch doet u er vanaf volgende week goed aan om de reden voor het ontslag steeds meteen in elke ontslagbrief te vermelden. Zo'n motivering hoeft niet lang te zijn, een korte vermelding van het motief volstaat. Bijvoorbeeld: veelvuldig te laat komen, veelvuldig fouten maken, gedaalde omzet,…
Is deze reden gegrond en deelt u die correct mee, dan zal de werknemer in geval van betwisting zelf moeten hard maken waarom hij zijn ontslag "kennelijk onredelijk" vond. Het omgekeerde van de huidige situatie dus !
Een ontslag is volgens cao 109 kennelijk onredelijk wanneer het gebaseerd is op redenen:
-
die geen verband houden met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer;
-
die niet berusten op de noodwendigheden inzake de werking van de onderneming, de instelling of de dienst;
-
waartoe nooit beslist zou zijn door een normale en redelijke werkgever.
Gaf u geen reden op in de ontslagbrief, dan komt alle bewijslast wel opnieuw bij u te liggen, zoals dat nu het geval is. Tenminste wanneer de werknemer binnen de twee maanden, aangetekend de ontslagreden bij u opvraagt. Wanneer u hier niet of niet tijdig op reageert of geen bewijslast kan aanbrengen, zal u dit minstens een boete van twee weken loon kosten en misschien zelfs meer.
Zorg er dus voor dat uw ontslag steeds gefundeerd is en niet als kennelijk onredelijk kan worden beschouwd. Wacht ook niet af tot u zelf de bewijslast op tafel moet leggen, maar wees een stap voor door proactief de ontslagreden in de ontslagbrief te vermelden.