Paasmaandag (maandag 21 april is dus de wettelijke feestdag en niet Pasen zelf !), Feest van de Arbeid (1 mei), OLH Hemelvaart (29 mei), Pinkstermaandag (9 juni). De lente met haar vele feestdagen is begonnen. Het uitgelezen moment om even de spelregels te herhalen.
10 feestdagen
Elk jaar zijn er tien wettelijke feestdagen, waar in principe iedere werknemer recht op heeft. Behalve de eerder vermelde zijn dat: de Nationale Feestdag (21 juli), OLV Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen (1 november), Wapenstilstand (11 november), Kerstmis (25 december) en Nieuwjaar (1 januari).
Vervangingsdag
Voor sommige van deze feestdagen zal u wellicht een vervangingsdag moeten voorzien. Namelijk wanneer een feestdag op een dag valt waarop in uw onderneming normaal niet gewerkt wordt. D.w.z. op de sluitingsdag(en) van uw zaak. Soms kan dit van afdeling tot afdeling verschillen. Uw zaak of zaken zijn misschien wel geopend in het weekend, uw administratieve medewerkers werken echter nooit op zaterdag en zondag. Valt een feestdag in het weekend, dan zal u dus enkel voor die laatsten een vervangingsdag moeten voorzien.
Die vervangingsdag legt u vast in de ondernemingsraad. Hebt u die niet, dan neemt u de beslissing samen met de syndicale delegatie. Is ook die er niet, dat treft u een akkoord met uw werknemers. U kan de feestdag individueel laten recupereren (vrij te bepalen door elke werknemer) of collectief (een voorafbepaalde datum voor iedereen, bijvoorbeeld om een "brug" te maken). In dat laatste geval hangt u voor 15 december van het voorafgaande jaar de datum van de vervangingsdag(en) uit. Doet u dit niet, dan is in principe de eerstvolgende activiteitsdag de vervangingsdag. Wanneer uw werknemers hun vervangingsdagen vrij mogen bepalen, zorg er dan voor dat de regels hiervoor duidelijk in het arbeidsreglement beschreven staan. Binnen welke termijn moet de feestdag gerecupereerd worden, hoe lang op voorhand moet dit worden aangevraagd,…
Loon voor een feestdag
Het loon voor een feestdag of een vervangingsfeestdag moet overeenstemmen met het loon dat de werknemer zou ontvangen hebben indien hij op deze dag effectief zou gewerkt hebben.
In normale omstandigheden hebben voltijdse werknemers altijd recht op de tien wettelijke feestdagen. Voor deeltijdse werknemers ligt het enigszins anders. Hier moeten we een onderscheid maken tussen deeltijders met een vast werkschema en deeltijders met een variabel werkschema.
Deeltijdse werknemers
Ook deeltijdse werknemers met een variabel werkschema hebben elk jaar recht op de betaling van hun tien feestdagen. Het loon voor de feestdag stemt overeen met het gemiddelde loon berekend over de periode van de vier weken voorafgaand aan de feestdag.
De deeltijdse werknemer die tewerkgesteld wordt volgens een vast uurrooster, heeft enkel recht op loon voor de feestdagen die vallen op dagen waarop hij normaliter zou gewerkt hebben. Werkt uw deeltijdse kelner bijvoorbeeld enkel op dinsdag, woensdag en donderdag, dan kan hij geen aanspraak maken op Paasmaandag.
Tenzij… uw zaak net op maandag zijn wekelijkse sluitingsdag kent. Want zelfs deeltijdsen met een vast werkrooster hebben recht op loon voor de feestdagen die vallen op een normale inactiviteitsdag, d.w.z. een dag dat er normaliter binnen uw onderneming (of in sommige gevallen een afdeling van uw onderneming) niet gewerkt wordt.
Lees ook:
Daar is de lente, daar zijn de feestdagen (2): de uitzonderingen.
Daar is de lenten, daar zijn de feestdagen (3): uit dienst.