Werkbaar werk is een thema dat de afgelopen jaren steeds belangrijker werd. Een werkbare job en een goed werkvermogen zijn belangrijke factoren die bijdragen tot het langer gezond en met goesting aan de slag blijven.
Werkbaar werk biedt voldoende leerkansen en is motiverend, levert niet te veel stress op en maakt een evenwichtige werk-privé balans mogelijk. We spreken van een evenwichtig werkvermogen als de individuele kenmerken van de werknemer (gezondheid, competenties, waarden en houding) en de werkvereisten van de job goed op elkaar zijn afgestemd.
Guidea en Horeca Forma onderzochten al meermaals hoe horecawerknemers de werkbaarheid van hun job ervaren. Uit de laatste bevraging (2022) kwamen zowel sterktes als aandachtspunten naar voor. Zo haalt het overgrote deel van de werknemers plezier uit zijn job, hebben velen een goede band met hun leidinggevende en zijn de meesten tevreden met de variatie in hun takenpakket. Op aspecten als werktempo, opleidingsmogelijkheden en werk-privébalans is er nog ruimte voor verbetering.
Op basis van deze onderzoeken ontwikkelde Horeca Forma
een online werkbaarheidsscan op maat van de horeca. De zelfscan bestaat in twee versies, één voor de werkgever en één voor de werknemer, telkens met een tiental vragen. Het resultaat is in beide gevallen een rapport met tips op maat waarmee men meteen aan de slag kan.
Nog meer bruikbare tips inzake werkbaar werk vindt u op de website van Horeca Forma. Hoe creëert u bijvoorbeeld een
aantrekkelijke omgeving waarin uw medewerkers elke dag met goesting komen werken en vooral langer willen blijven werken? Welke
signalen kunnen aangeven dat uw werknemer niet meer tevreden is? En hoe kan u
de mentale veerkracht bij uzelf en uw werknemers verhogen?