Domus Medica, de vereniging voor huisartsen, roept werkgevers op om arbeidsongeschikte werknemers tijdelijk geen medische attesten meer te vragen of hen meer tijd te geven om een attest binnen te brengen. De vraag komt er als gevolg van de stijgende druk in de huisartsenpraktijken.
De huisartsen in Vlaanderen en Brussel bezwijken onder de drukte. Als gevolg van het stijgend aantal infecties in deze tijd van het jaar door het RSV-virus, griep en covid, lopen de wachttijden in de meeste huisartsenpraktijken steeds hoger op.
Om te kunnen blijven garanderen dat patiënten met een dringende nood snel geholpen kunnen worden, roept Domus Medica werkgevers op om werknemers meer tijd te geven om een attest arbeidsongeschiktheid binnen te brengen of het tijdelijk niet te vragen.
Sinds 28 november kunnen werkgevers overigens niet meer zomaar om een doktersbriefje vragen. Wie één dag afwezig is wegens ziekte hoeft voortaan geen ziektebriefje meer binnen te brengen. En dit voor maximaal drie dagen afwezigheid per jaar. Alleen werkgevers met minder dan 50 werknemers op 1 januari kunnen van deze regel afwijken. Zij zullen dan wel eerst hun arbeidsreglement moeten aanpassen.
Meteen na de publicatie van deze wetswijziging hield de huisartsenvereniging al een pleidooi voor het volledig afschaffen van het doktersbriefje.
Lees ook:
Geen attest meer voor één dag ziekte, tenzij u minder dan 50 werknemers telt