18 juni '25
Een buitenlandse jobstudent tewerkstellen
in Juridisch Karl Böhrer
|
Welke formaliteiten komen er kijken als u een buitenlandse student wil tewerkstellen? De nationaliteit van de student is hierbij doorslaggevend. Komt de student uit de Europese Economische Ruimte of van daarbuiten? En ook het moment van de tewerkstelling is van belang: binnen of buiten de schoolvakanties.
Europese Economische Ruimte
Voor studenten met de nationaliteit van een land uit de Europese Economische Ruimte (EER) gelden exact dezelfde regels als voor Belgische studenten. Het gaat om deze landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Het Verenigd Koninkrijk maakt sinds de Brexit geel deel meer uit van de EER.
Net als Belgische studenten mogen buitenlandse studenten uit deze landen dit jaar 650 uur werken tegen voordelig RSZ-tarief. Het maakt daarbij niet uit of ze in België of in het buitenland studeren. Studenten die langer dan 90 dagen in België verblijven, moeten zich wel inschrijven bij het gemeentebestuur van hun woonplaats.
Studenten van buiten de EER
Voor studenten die afkomstig zijn uit een land dat niet in bovenstaande lijst voorkomt, gelden andere regels die verschillen naargelang het moment van tewerkstelling. Meestal zullen deze studenten in het bezit zijn van een elektronische A-kaart met de vermelding “arbeidsmarkt beperkt” of een bijlage 15 in afwachting van de A-kaart. Dat wil zeggen dat hen een verblijfsrecht werd toegekend op basis van hun studies. Werken tijdens het schooljaar kan, maar is hierdoor beperkt tot 20 uur per week en moet verenigbaar zijn met de studies. Let op want hier wordt streng op gecontroleerd.
Tijdens de officiële schoolvakanties geldt deze beperking niet. Meestal zijn dit de kerstvakantie, de paasvakantie en de zomervakantie. Het aantal vakanties en de duur ervan kunnen per onderwijsinstelling verschillen.
Studenten die in het bezit zijn van een A-kaart met de vermelding “arbeidsmarkt onbeperkt” kunnen werken onder dezelfde voorwaarden als Belgische studenten.
Voor studenten van buiten de EER is het wel essentieel dat ze in België hoger onderwijs volgen met volledig leerplan (normaliter minstens 54 studiepunten). Niet-EER-studenten die in een ander land studeren, kunnen hier niet als jobstudent werken. Studenten die een verplichte stage volgen in het kader van een studie zijn dan weer vrijgesteld van de single permit.
Verantwoordelijkheid werkgever
Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om na te gaan of de persoon in kwestie als student mag werken. Vraag dus steeds de identiteitsdocumenten, een geldig inschrijvingsbewijs van een onderwijsinstelling en voor niet-EER-studenten de verblijfsvergunning. Meestal worden deze laatste per academiejaar afgeleverd.
Vergeet dus niet om bij het begin van elk schooljaar de bijgewerkte documenten op te vragen. Bewaar een kopie van al deze documenten in het personeelsdossier.