De dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW) voert momenteel campagne rond psychosociale risico’s op het werk. Misschien krijgt u binnenkort ook wel een inspecteur over de vloer en dan is het handig te weten waarover het gaat, wat uw verplichtingen zijn en welke documenten u zoal moet kunnen voorleggen.
Psychosociale risico’s op het werk zijn professionele risico’s die de werknemer psychische en eventueel ook lichamelijke schade kunnen toebrengen. De noemer dekt een zeer brede lading: stress, burn-out, pesterijen, alcohol- en drugsproblematieken, geweld, ongewenst seksueel gedrag,…
Ook de oorzaken van deze gevaren kunnen zeer uiteenlopend zijn: de arbeidsorganisatie, de inhoud van de job, de werkomstandigheden, de relaties met collega’s, de werkgever, maar ook derden zoals leveranciers en klanten.
Als werkgever hebt u de taak om de nodige maatregelen te treffen om gevaren voor de veiligheid en het welzijn van uw werknemers zo veel mogelijk uit te schakelen en schade te voorkomen of op zijn minst te beperken. Dat geldt niet alleen voor de klassieke veiligheids- en gezondheidsrisico’s, maar dus ook voor psychosociale risico’s. Dat u hier actief mee bezig bent, toont u vooral aan door de juiste documenten voor te leggen.
-
In uw arbeidsreglement moeten minstens een aantal interne psychosociale procedures zijn opgenomen, alsook een alcohol en drugsbeleid.
-
Telt uw onderneming twintig werknemers of meer, dan moet een van die werknemers zijn aangeduid als interne preventieadviseur (IPA). De IPA moet een aangepaste opleiding hebben gevolgd. Onder de twintig werknemers kan de werkgever zelf de rol van IPA op zich nemen, zonder opleiding.
-
Vanaf vijftig werknemers moet er ook een vertrouwenspersoon zijn met een aangepaste opleiding en jaarlijkse supervisie.
-
U moet een globaal preventieplan en een jaaractieplan kunnen voorleggen, met psychosociaal luik, alsook een psychosociale risicoanalyse.
-
De gegevens van uw externe dienst en de Preventieadviseur Psychosociale Aspecten (PAPA).
-
Het register van feiten door derden waarin uw werknemers geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag gepleegd door derden kunnen signaleren.
De kans is groot dat u niet met al deze dingen, of misschien geen enkele, in orde bent. De inspecteurs hebben in de eerste plaats een informerende en adviserende rol. U zal dus niet meteen beboet worden, maar de situatie wel binnen een bepaalde termijn in orde moeten brengen. Uw externe dienst kan u daar steeds bij helpen. Voor wie zelf aan de slag wil is de gratis online tool
OiRA een aanrader. U moet er wel even de tijd voor nemen, maar als u de risicoanalyse nauwkeurig invult, rollen er meteen documenten uit die als actieplan en preventieplan kunnen dienen. Naast een analyse voor specifieke sectoren en beroepen, zoals de horeca, is er ook een OiRA speciaal voor psychosociale risico’s.