Werknemers die met de fiets komen werken, zijn minder vaak ziek. Dat blijkt uit een recent Fins onderzoek. Op voorwaarde dat er voldoende kilometers worden getrapt. Maar er is ook een keerzijde: meer fietspendelaars leiden ook tot meer arbeidsongevallen.
In het verleden had onderzoek al aangetoond dat fietsen een positieve invloed heeft op ons ademhalingssysteem. Fietsers blijken namelijk over een sterker afweersysteem te beschikken waardoor ze beter beschermd zijn tegen infecties als verkoudheden of griepjes.
Het Finnish Institute for Occupational Health dat de relatie tussen verschillende pendelvormen en ziekteverzuim onderzocht, voegt daar nu nog enkele bevindingen aan toe. Op basis van een onderzoek bij 28.000 personen concludeert het dat werknemers die met de fiets komen werken merkelijk minder ziek zijn dan andere werknemers.
Factoren als gezondheid, conditie of BMI lijken hierbij geen rol te spelen. De invloed van de omgeving waarin wordt gefietst – landelijk of stedelijk gebied – zal in een vervolgstudie worden onderzocht. Wel van belang is het aantal getrapte kilometers. Pas vanaf gemiddeld 60 kilometer per week zou er een echt positief effect optreden. Maar ook regelmatig een halfuurtje fietsen zou de fitheid al met gemiddeld 13% doen stijgen.
In België lijken alvast steeds meer mensen de boodschap begrepen te hebben. Het aantal fietspendelaars in ons land nam de voorbije twintig jaar met liefst 80% toe.
Maar er is ook een keerzijde aan al dat gepeddel. Uit cijfers van verzekeraar Ethias blijkt een groeiende trend van ongevallen in het woon-werkverkeer. In 43% van de gevallen zijn er fietsers bij betrokken en de gemiddelde verzuimduur bij een verkeersongeval is 17% langer dan bij ongevallen op de werkplek. Veilig fietsen is dus de boodschap en daaraan kunnen ook werkgevers bijdragen met bewustwordingscampagnes rond zichtbaarheid, helmgebruik en het naleven van de verkeersregels.
Responsabiliseringsbijdrage bij te veel opeenvolgende dagcontracten via interim