We zijn natuurlijk allemaal erg aangeslagen door de natuurramp van de afgelopen dagen. Maar wat zijn hiervan de gevolgen op de werkvloer op korte termijn? Welke schorsingen zijn hiervoor voorzien voor uw werknemers? Op welke uitkeringen kunnen zij terugvallen? En welke steunmaatregelen zijn er voorzien voor zelfstandigen?
Werknemers die hun werk niet kunnen uitvoeren
Voor arbeiders kan
tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer worden aangevraagd, voor bedienden zal men een beroep moeten doen op
tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. In beide gevallen geldt dat de uitvoering van het werk volledig onmogelijk moet zijn. Er mag dus geen vervangwerk mogelijk zijn zoals opruim- schoonmaak- of herstellingswerken. Bovendien moet het gaan om volledige dagen werkloosheid en mag de werknemer voor die dag of dagen geen vakantie of recup hebben gepland of genomen.
Werknemers die niet op hun werk kunnen geraken
Voor werknemers, zowel arbeiders als bedienden, die niet op hun werk geraakten of geraken omdat wegen ondergelopen zijn, kan eveneens werkloosheid wegens overmacht worden aangevraagd. Naast de hoger vermelde voorwaarden geldt hier dat de werknemer op geen andere manier het werk kan bereiken. Werknemers die het werk moesten onderbreken of die reeds op weg naar het werk waren op het moment dat de ramp uitbrak, hebben voor die dag recht op hun gewaarborgd dagloon.
De RVA maakte naar aanleiding van de recente gebeurtenissen een
speciale pagina aan op haar website.
Werknemers waarvan de woning zwaar beschadigd is
Werknemers waarvan de woning door de overstromingen zware schade opliep, kunnen gebruik maken van verlof om dwingende reden ook wel eens sociaal of familiaal verlof genoemd. Onder dwingende reden wordt verstaan elke onvoorzienbare, los van het werk staande gebeurtenis die de dringende en noodzakelijke tussenkomst van de werknemer vereist, en dit voor zover de uitvoering van de arbeidsovereenkomst deze tussenkomst onmogelijk maakt. De recente overstromingen vallen daar zeker onder. Deze afwezigheid is een recht gedurende maximaal tien dagen per jaar en is niet betaald, tenzij anders wordt overeengekomen.
Tot en met 15 augustus kunnen deze omstandigheden uitzonderlijk ook door de RVA aanvaard worden als reden voor tijdelijke werkloosheid.
Overbruggingsrecht voor getroffen zelfstandigen
Door de overstroming getroffen zelfstandigen kunnen dan weer aanspraak maken op een dubbel crisis-overbruggingsrecht “gedwongen onderbreking (natuurramp)”, dat kondigde minister Clarinval aan. Het bedrag van de uitkering is evenredig met de duur van de onderbreking. Het gaat om een bedrag van 329,38 euro bruto (zonder personen ten laste) en 411,60 bruto (met personen ten laste) voor een periode van minstens 7 opeenvolgende dagen, tot resp. 1.317,52 en 1.646,38 euro bruto na 28 dagen.
Daarnaast zal er voor hen ook een vrijstelling van de sociale bijdragen zijn voor het derde kwartaal 2021. De sociale verzekeringsfondsen zullen hiervoor op hun website een vereenvoudigde aanvraagprocedure ter beschikking stellen.