28 september '17
Grondwettelijk Hof neemt onzekerheid rond flexi-jobs weg
Het Grondwettelijke Hof sprak zich vandaag uit over de klacht met betrekking tot de flexi-jobs die ABVV, ACV en ACLVB in mei 2016 gezamenlijk hadden ingediend. De vakbonden vinden de flexi-jobs een uitholling van de sociale zekerheid en discriminatie ten opzichte van de overige werknemers in de horeca. Het Grondwettelijk Hof volgt deze redenering niet.
In zijn arrest zegt het Hof: “Wanneer de wetgever een nieuwe vorm van arbeidsovereenkomst invoert, valt het onder zijn beoordelingsbevoegdheid te bepalen welke categorieën van werknemers en werkgevers onder die regeling ressorteren en met welke modaliteiten die regeling gepaard gaat.”
Het Hof zegt voorts dat bepalingen rond flexi-jobs geen afbreuk doen aan de bestaande cao’s en bevestigt dat ook nieuwe cao’s, bijvoorbeeld over het flexiloon, mogelijk zijn. M.a.w. het Hof ziet geen graten in het systeem van de flexi-jobs, dat dus gewoon kan blijven voortbestaan. Ook de netto-overuren vormen voor het Hof geen probleem. Het Hof kan alleen ingrijpen indien op onevenredige wijze de rechten van werknemers of werkgevers worden geschonden, wat hier niet het geval is.
Staatssecretaris Philippe De Backer reageert tevreden dat er vandaag 28.000 flexi-jobbers aan de slag zijn die de staat 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten opbrengen op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart werden uitbetaald. Dit arrest opent de weg voor flexi-jobs in andere sectoren en voor gepensioneerden, zoals opgenomen in het Zomerakkoord van de federale regering. De vakbonden noemen de beslissing onbegrijpelijk.