Werknemers die op tijdelijke werkloosheid zijn geplaatst, moeten alsnog al hun vakantiedagen opnemen vóór het einde van het jaar, anders lopen zij het risico dat zij een deel van hun uitkering zullen moeten terugbetalen. Het feit dat de lockdown wel eens tot het einde van het jaar zou kunnen duren, verandert daar voorlopig niets aan.
Moet een werknemer eerst zijn of haar verlof opnemen vooraleer op tijdelijke werkloos overmacht te kunnen worden gesteld? Wat zegt de RVA:
“De werknemer moet niet eerst zijn verlofdagen opnemen vooraleer hij tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht. Indien de werknemer dat vrijwillig doet, dan kan hij voor de dagen waarop hij verlof neemt, niet tijdelijk werkloos worden gesteld.
Tijdelijke werkloosheid is ook niet mogelijk op ‘geplande’ vakantiedagen.
Opgelet! U moet echter gedurende het jaar en uiterlijk in december wel alle betaalde verlofdagen opnemen waarop u recht hebt. Doet u dat niet, dan kunnen er voor het saldo van die verlofdagen geen uitkeringen als tijdelijk werkloze worden toegekend.”
We hebben het reeds enkele malen gemeld, werknemers die niet al hun vakantiedagen hebben opgenomen, zullen waarschijnlijk de RVA-uitkering die ze voor die dagen ontvingen moeten terugbetalen. Het gaat hier bovendien om brutobedragen, m.a.w. het nettobedrag dat ze op hun rekening ontvingen vermeerderd met de 15% bedrijfsvoorheffing die daarop berekend wordt. De RVA lijkt dit standpunt niet te zullen wijzigen en dat is ook logisch, arbeiders hebben voor die niet-opgenomen vakantiedagen hun loon reeds ontvangen van de RJV. Voor diezelfde dagen ook nog een uitkering ontvangen zou dubbelop zijn.
Wat kan de werkgever hieraan doen?
Ook in normale omstandigheden moet u er als werkgever op toezien dat uw werknemers al hun wettelijke vakantiedagen binnen het kalenderjaar opnemen. Hoewel in de praktijk zeer gebruikelijk, is het verboden om vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. De werknemer kan ook geen afstand doen van zijn vakantiedagen. Toch kan een werkgever een werknemer niet verplichten om zijn vakantie op welbepaalde dagen op te nemen. Om aan uw wettelijke plicht te voldoen, kan u als werkgever niet anders dan de werknemer formeel en schriftelijk te wijzen op de verplichting om zijn vakantiedagen voor het einde van het jaar volledig op te gebruiken, zo vermijdt u alvast een eventuele boete.
De werknemer hoeft doorgaans niets te vrezen als hij zijn vakantie niet volledig opneemt, maar dat zou dit jaar dus wel eens anders kunnen zijn. Vermeld het er zeker bij wanneer u uw werknemers nogmaals verzoekt om hun resterende dagen in te plannen, zo zijn zij alvast gewaarschuwd en hoeft u zichzelf niets te verwijten.
Wie nog op kantoor werkt zal voortaan een attest van zijn werkgever moeten kunnen voorleggen
Juridisch
Tijdelijke werkloosheid: Opnieuw naar de vereenvoudigde procedure voor alle sectoren