Het gros van de werknemers in de horeca staat sinds vorige week op tijdelijke werkloosheid. Dat wil zeggen dat ze vanaf 14 maar geen loon meer zullen ontvangen, maar een vervangende uitkering. Maar hoe vraag je die aan en waar moet je daarvoor terecht? Vanaf deze week geldt hiervoor een vereenvoudigde procedure.
De C3.2A-documenten die uw sociaal secretariaat u vorige week misschien al afleverde mogen de vuilnisbak in. En daarmee bedoelen we natuurlijk de oud papier-doos.
In plaats daarvan wordt de volgende maanden gebruik gemaakt van een vereenvoudigd document, “
C3-2-WERKNEMER-CORONA”, dat de werknemer zelf kan downloaden of online kan invullen op de website van zijn of haar uitbetalingsinstelling.
De werknemer vult dit document correct en volledig in en mailt of stuurt het per post naar de uitbetalingsinstelling waarop hij of zij een beroep wenst te doen.
Die uitbetalingsinstelling zorgt voor de maandelijkse uitbetaling van de uitkering namens de RVA. De RVA zelf doet geen uitbetalingen. De uitbatelingsinstelling is hetzij een vakbond, hetzij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) voor wie niet gesyndiceerd is. Hun contactgegevens vindt u hieronder:
Wanneer de aanvraag in orde is, stuurt de uitbetalingsinstelling ze door naar de RVA. Is ze niet in orde of zijn er vragen, dan zal de uitbetalingsinstelling de werknemer hierover contacteren.
Zodra de werkgever, via zijn sociaal secretariaat, de “Elektronische aangifte van sociaal risico – scenario 2 of scenario 5” – dit zijn de prestaties van de voorbije maand - elektronisch ter beschikking stelt, stuurt de uitbetalingsinstelling een aanvraag tot uitbetaling naar de RVA. Voor de uitkering van maart zal dit begin april zijn, maar hou er rekening mee dat er een uitzonderlijk aantal aanvragen gelijktijdig zal worden ingediend.
De uitkering bedraagt 70% van het loon van de werknemer. Wie echter meer verdient dan 2.754,76 bruto per maand, krijgt slechts 70% van dit loon. Werknemers die tijdelijk werkloos gesteld zijn wegens overmacht (reden “coronavirus”) ontvangen uitzonderlijk bovenop deze uitkering 5,63 euro per dag of 146 euro per maand. Van deze uitkering wordt 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden. Minister Muylle maakt zich sterk dat alle uitkeringen, samen met de aanvullende vergoeding in april worden uitbetaald. Voor diegenen waarvoor dat niet lukt, zal een voorschot van 1450
EUR worden betaald.
De werknemer hoeft dus maar één keer zelf online de aanvraag te doen (document C3.2-werknemer-corona). De werkgever geeft maandelijks de juiste prestaties door aan zijn sociaal secretariaat en al de rest wordt voor u gedaan.