Een efficiënte voedselvoorziening in stand houden zal de volgende weken essentieel zijn. Vele horeca-ondernemers schakelden de voorbije dagen over op uithaal en levering aan huis. Daarnaast zijn er ook de vele foodtrucks, kippenkramen, ijskarretjes… Welke regels gelden er voor hen? Moeten zij sluiten of mogen zij openblijven? Waarop moeten ze letten? Komen ze in aanmerking voor de crisispremie?
Snackbars, broodjeszaken, frituren, ... blijven open. Zij moeten er wel op letten dat er geen lange wachtrijen ontstaan. Laat mensen zoveel mogelijk buiten laten aanschuiven. Terrassen zijn verboden.
UPDATE 24/03/20
Markten zijn verboden, behalve de voedingskramen die nodig zijn voor de voedselvoorziening van de zones waar geen voedingszaken aanwezig zijn.
Foodtrucks moeten worden gelijkgesteld aan voedingskraampjes die op de markt staan. Ze mogen dus niet openblijven. Een mobiele verkoper van gebraden kip wordt beschouwd als een foodtruck.
Daarnaast stellen take away en de delivery heel wat andere eisen aan de
hygiëne en voedselveiligheid. Het FAVV plaatste hiervoor
speciale richtlijnen op haar website.
Horecazaken die hun vaste uitbating verplicht moesten sluiten en overschakelden op take away of delivery kunnen nog steeds aanspraak maken op de
Vlaamse hinderpremie van 4.000 euro. Een ondernemer die enkel een foodtruck uitbaat die actief blijft niet.
Afhaalmaaltijden zijn onderworpen aan een
verlaagd BTW-tarief van 6%. Levert u ook dranken, dan moet u een onderscheid maken:
-
6% op niet-alcoholische dranken en alcoholische dranken met laag alcoholgehalte (max. 0,5% voor bier en max. 1,2% voor andere dranken)
-
21% op andere alcoholische dranken
Ook voor afhaalmaaltijden moet u uw
GKS-ticket blijven uitreiken en maakt u gebruik van de
doelgroepvermindering horeca, dan moeten uw werknemers ook in deze tijden hun aanwezigheden blijven registreren.