Samen met de verplichte sluiting werd ook een compensatie aangekondigd voor de getroffen sectoren onder de vorm van een gedeeltelijke vrijstelling van werkgeversbijdragen voor het derde kwartaal voor werkgevers uit de horeca, de evenementensector en de uitbaters van kermisattracties. Inmiddels werd het voorontwerp van de wet goedgekeurd dat die vrijstelling regelt.
De vrijstelling krijgt de vorm van een premie, gelijk aan de basiswerkgeversbijdragen van het derde kwartaal 2020. Die basisbijdrage is goed voor 25% op het brutoloon (bedienden) of het brutoloon aan 108% (arbeiders). Dit is dus maar een deel, weliswaar het grootste deel, van de werkgeversbijdragen die u betaalt. Naast de basisbijdragen betaalt u nog een aantal kleinere bijdragen zoals 5,57% voor de jaarlijkse vakantie (enkel bij arbeiders), een bijdrage aan het sectoraal pensioenfonds (1,1%), bijdragen en bijzondere bijdragen aan het fonds voor sluiting van ondernemingen,… zodat uw totale werkgeversbijdragen iets meer dan 30% bedragen.
Het bedrag wordt bovendien verminderd met eventuele RSZ-verminderingen, maar wel vermeerderd met de solidariteitsbijdrage (5,42%) die u betaalt op het loon van studenten. De berekening zal in twee stappen gebeuren. Eerst zal de RSZ een berekening maken van de kwartaalbijdragen van het eerste kwartaal 2020, zodra de aangiften van het derde kwartaal verwerkt zijn, zal die eventueel aangepast worden op basis van de kwartaalbijdragen van het derde kwartaal 2020. Kortom, u zal nog even geduld moeten hebben om te weten hoeveel uw vermindering exact bedraagt...
De vrijstelling komt er voor alle ondernemingen die vallen onder pc 302 en daarnaast ook voor werkgevers in de sector evenementen en spektakel en uitbaters van kermisattracties.
In afwachting van duidelijke richtlijnen raadt de RSZ aan om uw factuur van het derde kwartaal, in de mate van het mogelijke, gewoon te betalen vóór het einde van de maand oktober. Lukt dit niet, dan kan u een afbetalingsplan aanvragen via
of via
deze link. Er werd inmiddels een wetsontwerp ingediend dat toelaat om, net zoals voor uw bijdragen van het eerste en tweede kwartaal 2020, een afbetalingsplan voor maximaal 24 maanden aan te vragen voor uw bijdragen van het derde en vierde kwartaal 2020.
De maatregel dient nog verder uitgewerkt te worden. Zodra er meer nieuws is, houden wij u daarvan op de hoogte.