Werknemers die een fertiliteitsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting volgen, genieten voortaan van een tweeledige bescherming. Deze nieuwe maatregeling ging in vanaf 28 april 2024.
Werknemers die een fertiliteitsbehandeling volgen zijn vaak meermaals afwezig van het werk en dat kan voor problemen zorgen op het vlak van organisatie en sfeer. Vandaar deze nieuwe, tweeledige bescherming.
Bescherming tegen ontslag
In de eerste plaats geldt een bescherming tegen ontslag. Zoals in de meeste gevallen gaat het om een relatieve bescherming. Ontslaan kan nog steeds, maar enkel om redenen die losstaan van de fertiliteitsbehandeling. Het bewijs hiervan ligt bij de werkgever.
Bescherming tegen discriminatie
Daarnaast geniet de werknemer ook een bescherming tegen discriminatie. Hieronder dienen we te begrijpen dat
-
de werknemer na afloop naar dezelfde functie moet kunnen terugkeren of indien dat niet mogelijk zou zijn, een gelijkwaardige of vergelijkbare functie moet krijgen;
-
de werknemer recht heeft op elke verbetering in de arbeidsvoorwaarden waarop hij of zij tijdens de afwezigheid aanspraak had kunnen maken;
-
de werknemer recht heeft op alle verworven rechten en rechten in wording tijdens de afwezigheid.
Beschermingsperiode
De bescherming begint op het moment dat de werkgever via een medisch attest op de hoogte wordt gebracht van de onderzoeken en behandelingen en eindigt twee maanden na de kennisgeving. Elk nieuw medisch attest opent een nieuwe beschermingsperiode.
Sancties
In geval van onrechtmatig ontslag is de werkgever een forfaitaire vergoeding van zes maanden loon verschuldigd bovenop de eventuele normale verbrekingsvergoeding.
In het geval van discriminatie geldt dezelfde vergoeding. Beide vergoedingen kunnen desgevallend gecumuleerd worden met elkaar of met andere beschermingsvergoedingen.